středa 18. ledna 2023

Na dohled

 Kdo se vydá po silnici z Mladé Boleslavi na Českou Lípu, nemůže si nevšimnout kopce s hradem nahoře, je vidět zdálky a je to jeden z nejznámějších.

No, Venda by mohl vyprávět! v jeho zdech správce Českého království Ota Braniborský držel královnu-vdovu Kunhutu a korunního prince Václava II.

viz:https://radiozurnal.rozhlas.cz/bezdez-se-stal-vezenim-pro-kralovnu-a-prince-6263541

My když tudy cestujeme, obvykle se stavíme v obci s názvem Bělá pod Bezdězem., odkud je na Bezdězy s hradem pěkně vidět.Pokud přijedete vlakem do stanice Bezděz, je výšlap nahoru na hrad dobrý výkon, kdo už má potíže s dechem, nebo s nohami, musí přemluvit nějakého řidiče, aby ho vyvezl nahoru pod hrad.Proto já preferuji rodinné výlety, kdy manžel nebo mladí mě vyvezou!


Trochu se divím, že si tam nějací dávní bratři nepostavili hrady dva, každý na jiném kopečku, pod sebou rybníček ( Máchovo jezero ) a měli by i zahrádku - borové lesy okolo. Dost bylo legrace.

Milé KOČKY:

Bělá pod Bezdězem je malé město, se zámkem, který se už dlouho/pomalu vzpamatovává z devastace, mají zde středověkou bránu, půvabné náměstí a kostely, určitě stojí za zastavení a procházku.







ty chodníky mě berou...











tento výlet už tady na blogu byl, ale fotky byly smazány a tak vám je, milé blogerky, před sezonou znovu nabízím...třeba pojedete okolo?










opsala jsem:

Česká brána je jednou z bran, kterými se vstupovalo do města. Její hranolová věž byla postavena ve 14. století. Hradby měly pět bran a malou branku, tou se chodilo pro vodu pod město. Před Českou bránou jsou patrné zbytky padacího mostu, ten vedl přes skoro dvacet metrů široký příkop. Dochovaly se zbytky hlavní hradby, parkánové zdi a příkopu.

26 komentářů:

  1. Jiřinko, ráda jsem se podívala. Manžel před pár dny vzpomínal, jak na Bezděz vynesl kočárek a zčásti i Adama :o)
    Přeji pohodový den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, já jsem vždy měla na Bezdězu krásně a líbí se mi ty výhledy. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Ahoj Jiřinko, moc hezké určitě, když pojedeme kolem zastavíme se .Přeji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, proto to sem dávám, aby si lidi mohli udělat inspiraci. Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Bělá je moc hezké městečko a když to tam kvete vůbec.Na jaře se chci
    podívat do zámku,co je tam nového
    Jiřinko,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch zámků, které se pomalu vzpamatovávají z minulého hospodaření je tolik...chtělo by to peníze a lidi, kteří by to opravili a chvíli to vydrželo. Jenže...
      Ty to tam máš, Jitko, co by kamenem dohodil...Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, V Bělé pod Bezdězem se mi moc líbilo. Zažili jsme tam v parku svatbu a fotili se v tom altánu. Líbí se mi náměstí , historické domy i kostel a v jídelně u náměstí jsme se moc dobře najedli. Zámek jsme také prošli, ale jen tu expozici v jedné místnosti. Opravená byla zatím kaple sv. Josefa. Jinak zámek asi stále na větší opravy čeká. Děkuji moc za hezké fotografie a pro mě připomínku na zajímavý výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, taky bych se ráda dožila opraveného nejen tohoto zámku, takových tu u nás je, a je jedno, zda to zdevastovali vojáci nebo jezeďáci.
      Až tam zase někdy zavítáme, půjdu dolů k rybníku, tam jsem dosud nebyla. Ahojky Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko dávám si do čekárny výletů. Ten chodník je nádherný, ten mě dostal.

    OdpovědětVymazat
  6. O návštěvu tohoto města jsem přišla, když jsem musela zrušit moji účast na zájezdu s kamoškami do těchto končin. Ale na Bezdězu jsem byla- to zase jó - dovolená u Mácháče s našimi kluky (pod stan) a pak s vnučkou (Hotel Na pláži). :-)
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ono se k Máchovu jezeru dříve dost jezdilo. Sestra byla před pár lety s vnuky dvojčaty se Starých Splavech a jak se jim tam líbilo! Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Pěkný den Jiřinko, moc hezké místo! ☺ Děkuji za další krásnou výpravu. Hrad Bezděz jsem navštívila kdysi hodně dávno. A takový styl chodníků také obdivuji. Měj krásný den, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťo, díky. Ty lesy tam okolo máme také prochozené, jezdíme k Břehyni na podzim na houby.Krásný večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lezarts

    S ostudou přiznám, na Bezděz jsem to nevyšlápla. Bylo ukrutné vedro a tak jsem se raději máchala v Máchalči😁.
    Co mě dnes hlavně zaujalo, jsou fotografie chodníků, pro patchworkářku pěkná inspirace !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš a díky tomu jsi zůstala pěkně svěží a nyní můžeš plánovat výlet na Bezděz mimo horké dny. Moc pozdravuji do K.n.Č.L. - Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, daleko to nemáme a jednodenní výlet by byl skvělý. Díky za tip, myslím, že se hodí. MOc zdravím, pá 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to se ví, výlet potěší a z Prahy to máš na vše strany zajímavé. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, další porce krásných fotek. 👍👍👍 Bělou znám dobře, mnohokrát jsme se tam zastavovali. Teď, když je vybudovaný obchvat, už jí míjíme. Mám jí spojenou také s exkurzí v místních papírnách, kde jsme byli kdysi se školou. Byla jsem fascinovaná tím, jak lze vidět, kterak z kmenů dřeva vzniká krásný běloučký papír. Je to už víc než 50 let a já nevím, zda ještě papírna existuje. Vzpomínky ano.
    Bezděz jsem navštívila mockrát, ale čím jsem starší, tím je výstup k němu náročnější. 😀
    Měj prima den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, my jsme také v době základní školy chodili na exkurze a do papíren jsme jeli do České Kamenice - směr K.Šenov. Ty papírny asi už nefungují ani v Bělé, pamatuji si ten potok kolem trati, jak byl špinavý, díky té továrně.Jistě byly ryby v Jizeře pak nadšené!
      My jsme naposledy s mužem dali přednost kávě a borůvkovému koláči a nahoru jsme na hrad Bezděz nevylezli! ostudy jsme. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Malebné městečko, díky, Jiřinko, za další krásný virtuální výlet! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tebe já sebou beru, Janinko, obzvláště ráda, nevrčíš na mne, líbí se ti výlet, to není marná snaha. hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko, to je hezké městečko a ten chodník ! Nestíhám blogy, jsem nemocná tak se omlouvám. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tak ti držím palce, aby ses nám brzy pozdravila a naskočila do normálního režimu. to zas bude krásných výrobků!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Nafotila jsi opět moc pěkné obrázky,Jiřinko.Ten chodník se mi také moc líbí.Je to od nás kus,ale kdo ví,třeba na tu stranu někdy vyrazím.Teď jsem byla dva dny v Praze,byli jsme se podívat na Korunovační klenoty,takže doháním vše,co jsem neviděla a komentuji zpětně.Snad nevadí.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to je v pohodě, návštěva blogů není povinost, ale měla by být radost. Pa a těším se na setkání příště. Jiřina z N.

      Vymazat