neděle 12. února 2023

Souvislosti

 Za těch téměř devět let, kdy se snažím dávat na blog někdy snad i zajímavé příspěvky, jsem párkrát přiznala, že ráda navštěvuji jak památky jako hrady, zámky, působivé zahrady a parky, muzea, rozhledny, kostely, a podobně, pak také židovské hřbitovy, synagogy, gheta a vše, co s tím souvisí. 

Tak se stalo, že jsem těch synagog - a někdy už i opravených a zrestaurovaných, někdy dosti zubožených, navštívila docela hodně.Některé byly i krásně vymalované, někde měli v synagoze výstavu.

Jako příklad mohu uvést tu v Mikulově, v Heřmanově Městci, v Praze - pochopitelně - jich je několik, v Kolíně, v Boskovicích, v Úštěku, v Hartmanicích, dvě v Plzni, v Dobrušce,  ve Strážnici, ( bylo jich opravdu hodně ) - a třeba právě tuto v Krnově. 

Dovolte mi, milé KOČKY,  zde uvést část z výstavy zde tehdy instalované a všimněte si jmen podnikatelů, kteří tady před vznikem republiky nebo až po vzniku... zakládali továrny a vybudovali téměř z ničeho majetek, který jim pak snadno Němci ukradli a dál...to už všichni známe...























Panelů se zajímavými údaji bylo na výstavě hodně, já jsem to nafotila mátožně, to uznávám, ale jako ukázka by to mohlo stačit.



24 komentářů:

  1. Židovské památky jsou zajímavé,ale já mám s nimi trochu problém,jako by na mě všude padala ta hrůza.Už dávno jsem pátrala proč a možná to bude tím,že babička,když jsem byla malá hodně vzpomínala na židovskou rodinu,která bydlela vedle v domku.Jejich osud byl za války zlý.Hodně mně to utkvělo v paměti.Ale takové to výstavě bych se nevyhýbala.
    Jiřinko,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, Jitko, já jsem se kdysi dávno o problematiku kolem nejen židovských památek začala zajímat a vlastně mě to drží dodnes, ale už je mnohem snazší sehnat nějaké info. Hezký večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, výstava jistě byla zajímavá. My jsme navštívili synagogu v Třebíči i Židovskou čtvrť. Na hřbitov už jsme se nedostali, protože nás čekala ještě cesta do Telče. Zajímavý židovský hřbitov je i v Telči, ale byl zamčený a také u Střelnice v České Lípě. Nejsmutnější a nejhorší mi přišel v Turnově, kde nad ním vede dálnice a není tam klid.Hřbitov by měl být na klidném místě, ale pokroku nezabráníme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, místa která uvádíš, znám a mnohdy za totáče byly židovské památky ničeny se záměrem je zlikvidovat. V Brtnici jsou dva hřbitovy a třeba i v Roudnici, ale není tu prostor vyjmenovat všechno. Já osobně ráda nahlédnu do těch spíše malých a vesnických, dávno zapomenutých hřbitůvků, škoda jen, že mnohdy nedokážu přečíst nápisy. Pokud jsou hebrejsky, to neumím. Hřbitovů židovských jsem navštívila opravdu hodně po Čechách i Moravě a dokonce i v zahraničí. Jen už mnohdy není z té komunity nikdo, kdo by se o to staral.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, chápu, že má Jitka v židovských památkách stísněné pocity. Já vlastně taky, ale přes to mě nesmírně přitahují a ráda je navštěvuji. Krnov je trochu mimo naše trasy, ráda jsem se podívala. A připomněla si mi, že jsme na podzim byly v synagoze v Kolíně a já ji na blog nedala. Bude jistě čas to napravit.
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, v Kolínské synagoze jsem byla, ale oba hřbitovy tamtéž zatím plánuji na teplejší dny. Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, díky za nahlédnutí do zajímavé výstavy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, byla to výstava s hodně zajímavými informacemi - a jsem ráda, že jsem tam s kamarádkou Dášou tehdy šla. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Zajímavá a poučná výstava. Kdybych jí procházela na živo, padala by na mne ale asi trochu tíseň.
    Pěknou neděli u vás, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tíseň by měla padat na lidi, co to dopustili a způsobili a nebo na ty, kdo si nakradl po těch zahubených lidech majetek. Ne na tebe. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Mě asi nejvíc překvapil podnikatel Rudolf Jelínek, netušila jsem vůbec že byl židovského původu a zahynul v Osvětimi. Spíš jsem předpokládala že byl znárodněný komouši. Proč tam byli Slánský a Clementis? Oni byli také Židé?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Vendy, hodně z těch popravených u nás v padesátých letech byli židovského původu a paradoxně také komunisté. Pokud se podíváš na druhou polovinu 19. a první polovinu 20 stol. - tak většina podniků byla založena žid.podnikateli.A jaké podniky! Na té výstavě toho bylo hodně uvedeno, já jsem v tom šeru nafotila ( a vím, že nekvalitně ) jen část. Ráda si tu mozaiku informací doplňuji postupně a na různých místech nebo z různých pramenů.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Ahoj Jiřinko,moc zajímavé taky mě zajímají židovské památky.Hodne čtu příběhy židu, kteří přežili pak o tom přemýšlím, že se něco takového mohlo dít.A tvé příspěvky na blogu jsou moc zajímavé,moc se vždycky těším na další.Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, léta se snažím o takových věcech číst knihy, protože se to v době mé docházky do školy neučilo. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, úžasná reportáž. Přesně toto mám ráda, něco vidím, něco vím a něco dalšího a zajímavého se dozvím. Zajímám se o takové věci dlouho, ale zdá se mi, že pořád vím málo. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, dnes už je možné leccos se dozvědět, ale je spousta lidí, kteří vědět nechtějí a nebo - a to je horší, pořád omílají stejné nesmysly - viz pogromy ještě po válce na spoustě míst - třeba v Polsku!
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko, přesně je to tak, jak jsi napsala v odpovědi mně. Lidé omílají strašné kraviny, a vůbec se nezajímají o podstatu věcí. A v tom Polsku, to se teda děly věci. Společnost je tam pořád rozdělená vírou. Příbuzná nazvala naši rodinu "strašnými Husity". Zdraví Iwka

      Vymazat
    3. Tak to bych považovala za vyznamenání. Církev si o husitství a další různá protestní hnutí po Evropě svým chováním a hrabivostí! vyloženě řekla.
      A dnes? kostely zavřené a hlavně je zajímají polnosti, lesy a peníze.
      Já říkám, ať si každý věří v co chce, ale neobtěžuje s tím druhé, a mělo by se to platit jako zájmová činnost z peněz členů - jako třeba zahrádkáři. Kvůli víře ( jakékoli ) bylo válek!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, děkuji za přiblížení synagogy v Krnově a výstavy v ní. Mám v sobě určitý podíl židovské krve a návštěva synagogy bývá pro mně svátkem. Podobně na mně působí i křesťanské kostely. Přitom žádnou víru nevyznávám. Jsem díky předkům taková směs národů.
    Měj hezký a pohodový den. 💓🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tohle téma je na delší povídání.Jsem ,,nevěřící,, - ale vše kolem jakékoli víry mě zajímá a duší jsem čistokrevný historik.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. JIřinko, díky za příspěvek, člověk se neustále dozvídá spoustu nových zajímavostí. Měj se hezky, přeji klidný týden 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, už je mi o kousek lépe, ale stále ještě to není na vyskakování.Děkuji všem komentujícím za návštěvu na mém blogu. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, já jsem pak nechápala, když se na opravu synagogy nenašly peníze. Ani u nás, ani v zahraničí... ale zřejmě nikdo neviděl už potřebu ji opravovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to za totáče některým lidem vadilo a tak brali i kameny z hrobů - mnohé dvorky jsou jimi vydlážděné. Synagogy sloužily jako sklady. Protože se moc lidí z koncentráků nevrátilo a nebo odešli po válce do Izraele a do Ameriky, neměl se o to kdo starat. Zato bývalé vily židovských majitelů šly mezi papaláši na dračku. Jiřina z N.

      Vymazat