pondělí 13. února 2023

Vydatný

 Tak nějak bych se mohla občas vyjádřit o některém z našich výletů, kdy manžel se mnou nebo i nějakou další osobou vyjede na výlet, netuší, kam to bude a co uvidíme a spoléhá na mne, že to bude stát za ty peníze, které shltne benzín, případně nějaké to občerstvení v hospůdce a nebo v cukrárně  - přeci jen kafíčko/čaj a něco k tomu musí být. To by nebyl výlet ( i když, kolikrát jsme to odvýletovali s chlebem se sádlem či máslem a termoskou s čajem). To by mohly pařezy kolem Bezdězu bez uzardění odsouhlasit.

Pro dnešek jsem se rozhodla ukázat vám, mé milé KOČKY, jeden z takových výletů - kdy jsem toho naplánovala hodně a taky jsme z toho plánu stihli dost. Když už se tam jede, ne? , ale každému místu věnujeme dost času a není to jen zastavení na jednu fotku!

Vydali jsme se časně zrána směrem východním, první zastávkou byly Choltice - zdejší zámek. Byla tam nějaká chlapská akce, která mne na rozdíl od manžela nezajímala, takže jsem se s Janou věnovala procházce zámeckým parkem. 







Odtud jsme jeli do nedaleké obce Svojšice a prohlédli jsme si zdejší tvrz z r.1365






a poté nás uvítalo městečko Heřmanův Městec, kde jsme byli již vícekrát předtím a podívaly jsme se s kolegyní krom jiného do zdejší krásné synagogy, kde probíhala právě výstava fotek Vl. Železného         ( ano, bývalého ředitele Novy )  z jeho výletu do Izraele. Byly krásné!







a na náměstí:




Moc rádi jsme pokračovali do mé oblíbené Chrudimi a poté ke kostelu v Kočí, ten fotím často a ráda, mám li možnost. 








a jelo se dál: k Podlažicům: ( Ďáblova bible)



A jako bonbonek - nakonec nás čekal hrad v Košumberku.




s výhledy na překrásný kostel v Luži:



Jenže, cestou zpátky jsme nemohli nechat nepovšimnutou Vraclav, kde se nám také líbí a tak poslední půlhodinka patřila tomuto kostelu a okolí. 







Beru takový výlet jako vítězství nad leností ( vstávání ráno )  a nudou ... to je něco, co neznám. Pravda, byli jsme v této oblasti výletovat i dovolenkovat vícekrát, takže pokaždé si přidáme něco nového, ale navštívíme i už shlédnuté a potěšíme se zas a znova. Doporučuji.









27 komentářů:

  1. Jiřinko, to byl úžasný výletní okruh a tolik nádherných staveb! Obdivuji ten kostelík Kočí...je úžasný i ta tvrz je nádherná, zřícenina hradu...vše moc krásně nafocené, krásně vyzdobená synagoga... a výlet na památky opravdu vydatný. Díky za úžasnou podívanou do míst, která neznám a ráda jsem se s nimi seznámila aspoň díky Tvým fotografiím. Hezký den Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, tím směrem jsme často a rádi vyráželi na výlety od r.2007 - postupně jsme tam navštívili a některá místa opakovaně kde co. A pořád by mne to tam táhlo, jen se musím dát do pořádku.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, jak vidím, tohle je příspěvek kolem našeho komína... Chybí fotky krásné kaple v Cholticích, ale ona není otevřená vždy... Do synagogy jsem měli lístky na koncert, pak přišel covid. Musím se po nějaké kultuře na tomhle místě porozhlédnout, je to taková krása...
    Máme tu ale hezky, že. Samé milovaná místa...
    Děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ono je tu takových krás, že kdo má zájem, vždy si najde to pravé pro sebe.Tak ať se ti i nadále daří!
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Helenko, ještě jsem zapomněla napsat na tvůj téměř dotaz: v zámku jsme tehdy nebyli, takže kapli i hist.lékárnu jsem tam nenavštívila, snad jindy. ( Znám jen tu na Kuksu a v Klatovech). Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,potěšila jsi mě.Krásná místa a hlavně všechna kolem Pardubic.Hned jsem koukla do mapy.O kostelíku v Koči už od tebe vím a lákavé jsou pro mě hrad a tvrz.Jak bude teplo myslím,že povezeme vnučka zase do Pardubic.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, my jsme tam výletovali vícekrát, to se za jednu návštěvu ani nedá vše prozkoumat, ale něco přece. Zrovna tento konkr.výlet byl docela fajn. V Kočí se mi moc líbí a první návštěva tam byla pro mne zjevení. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Výlet tedy vybrat umíš, to tedy jó. Chrudim, kostel v Luži a hrad v Košumberku bych si mohla odškrtnout, že jsem tam byla :-).
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, a pokračovat se dá i do Nových Hradů a Litomyšle, Poličky, Hlinska...v Luži je taky synagoga.
      Dovolená v tomto koutě republiky nemá chybu. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, krásná místa! ☺Díky za virtuální výlet! ☺ Krásné dny, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťo, já se ráda o takové hezké dojmy rozdělím, však je to tam pro všechny. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ahoj Jiřinko, podívala jsem se kde jsem ještě nebyla a opět moc zajímavé.Moc zdravím Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, taky zdravím a příště tě vezmu zase jinam? Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, krásný a na zážitky bohatý výlet. Báječně jsi ho zdokumentovala. 👍👍👍
    Znám kostel v Luži a hrad Košumberk a to jen díky tomu, že jsme jeli kolem na zámek Nové Hrady. A tam jsme vydrželi několik hodin. Prohlídka zámku, pak obrovská expozice motocyklů (to bylo něco pro muže) a pak stáje s koňmi Kinských a obora s daňky. A navíc krásné a upravené zahrady. Také mohu doporučit.
    Měj hezké dny. 🍀💓

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak to je jeden ze zámků - něco jako Fénix, moc se mi líbí, byli jsme tam vícekrát a dávala jsem ho na blog i jako nejmilejší místo, ty zahrady a okolí...jen poprvé jsem je viděla zdarma a naposledy už se i do zahrad platilo a je tam na okraji Křížová cesta, docela zajímavá.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Den nabitý zážitky a poznáním. Zvládli jste toho hodně. Děkuji jsem ráda, že díky tvým fotografiím jsem mohla poznávat s vámi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, tak to mě těší a stejně tak tvá návštěva na mém blogu. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,stihli jste toho dost.Samá krásná místa,která neznám.Moc pěkně jsi všechno nafotila,já se ráda podívala,něco nového jsem se dozvěděla.Vždyť to pořád říkám,naše zemička je nádherná.Měj se dobře,opatruj se.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, dobré je, že si můžeš vybrat, místa tichá a zapadlá a nebo plná historických staveb a případně i ty mnou nevyhledávané aquaparky nebo lidmi přeplněná místa. Zdravím! Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, já se musím usmívat, kolik jste toho stihli. Máš báječného muže, že vás takhle vyveze .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, on moc rád jezdí - celý život hodně šoféroval, ale už musím často myslet na to, aby si dělal přestávky.Přeci jen má vyšší věk! Proto ty zastávky a procházky kolem nějaké památky. On se vždy diví, kde jsem to ,,vyštrachala,, - že o tom nikdy neslyšel.
      Já jsem v hledání na mapě jako ryba ve vodě.Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Lezarts

    A zase máme jeden krásný výlet za sebou:) Tentokrát se mohu i pochlubit, že kostel v Kočí, jsem také byla obdivovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to mám radost! Jen se musím přiznat, že jsem dosud nebyla uvnitř, nebylo mi přáno, aby byl otevřený. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Lezarts

    P.S.
    jsme na tom stejně, já ho také obdivovala pouze z venčí. Byl také zavřený:(

    OdpovědětVymazat
  13. Jiřinko, díky za další krásná místa. Ráda jsem se prošla aspoň virtuálně. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc ráda jsem to tu zveřejnila. Pa a opatruj se Jiřina z N.

      Vymazat