úterý 14. března 2023

Výměnou za jiný

 Měla jsem tu nachystané na úterý nějaké kytičky, ale nebojte se, milé KOČKY, jen jsem je posunula o pár dní dál, ono na ně také dojde a o nic hezkého, alespoň ode mne, nepřijdete.

Byla jsem totiž v pondělí na Karláku na převazu a něco malého na několika místech Prahy vyřizovala a tak jsem zaměstnala jeden z menších manželových fotoaparátků a přináším čerstvé ( kdo ví, jestli zajímavé ) fotky této části Prahy. Zatím jsou větve holé a tak se to dá cvakat i přes stromy.

Pak jsem z Vodičkovy ul. popojela k Jindřišské věži, obešla jsem si oblíbený kostel a nafotila pár snímků - nikdy tomu kostelu neodolám,  (do přilehlého gymnázia J.Patočky by bývaly chodily moje dvě vnučky, kdyby se nedostaly do vysněné školy ) a poté jsem se rozhodla z mnoha příčin dát se na ústup a vzít do zaječích - vrátit se domů - kde bylo plno práce a vše čekalo na mne. 

Tak si to užijte se mnou - jo a cestou domů později odpoledne dokonce chvíli svítilo sluníčko.

Novoměstská radnice a její okolí:












nakukovala jsem i do různých dvorků, ale ty fotky jsou hrozné:


ulicí Vodičkovou:


V Jindřišské, naproti stejnojmenné věži: kostel sv. Kunhuty a sv.Jindřicha, s poblíž stojícími sochami sv.Jana Nepomuckého a sv. Judy Tadeáše, + s několika náhrobními kameny

píšou o něm:

Gotický kostel byl založen řádem křížovníků s červenou hvězdou jako farní současně s Novým Městem v roce 1348. V letech 1737–41 byl barokně upraven a později v letech 1875–79 regotizován spolu s přilehlou zvonicí, Jindřišskou věží.
Interiér je sklenut křížovou klenbou a bohatě vybaven barokním zařízením.











křivolaké větve, jak moje myšlenky...




Fotky takhle temné ráda nemám, upravovat je nehodlám a příště to snad bude lepší...


16 komentářů:

  1. Jiřinko naopak, fotky jsou tajemné a krásné a tím, že jsou stromy bez listí vytváří se prostor pro to, vidět stavby a ta krásná místa úplně jinak a pohledy přes koruny stromů fotografie nijak neruší a v celkové kompozici jsou ty záběry velice zajímavé. Líbí sei i popisy a děkuji Ti za hezké nahlédnutí do zajímavých míst matičky Prahy. Krásný a klidný den Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, kdyby u toho bylo modré nebe a trochu sluníčka, asi by to působilo lépe? Ale bylo to takto...
      Hezké odpoledne Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, moc děkuji za fotky, Praha má tolik krásných míst. Moc ráda se na ně podívám tvýma očima. A způsobila si mi ještě větší těšení - v neděli se dostanu na místo, o kterém roky sním... Budu vás informovat!
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, na to si počkám a držím si palce, aby to bylo něco úžasného. Ať ti vše vyjde podle představ. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ahoj Jiřinko,pro mě moc zajímavé a děkuji, že i takhle mužů vidět Prahu.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, snad to nebylo naposledy a určitě se budu snažit ukázat krásy Prahy i někdy jindy. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. 'Lezarts

    Moc se mi líbí fotografie filtrované přes holé větve stromů! Za mě, hezká procházka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi hodná, a i taková kratší obhlídka koutů Prahy někdy přijde vhod. Ještě jsem nafotila z boku přilehlou synagogu, kam rádi chodíme na výstavy a už jsem pelášila na Ládví a domů. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Tak zase zopakuji, že Tvoje fotky z Prahy mne vždy potěší.
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, děkuji ti. To povzbudí. Jiřina z N.
      Hani, dnes jsem tady měla dceru, přijela mi pomoci s velkým prádlem a jinými pracemi, které teď nesmím dělat, pověsila cejchy a pod. Já jsem jí za to upekla jeden druh cukroví, voní to tu jako na Vánoce a dala jsem jí toho krabičku sebou - třeba to zeťovi a vnučkám přijde vhod.Autobusák asi cestou do Prahy slintal na volant.
      Měj se moc pěkně. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, pořídila jsi cestou z Karláku krásné fotky. 👍👍👍
    Občas to chce zvednout oči a podívat se na tu krásu kolem a hlavně nespěchat. Což já většinou činím a vidím oč přicházím.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já jsem cestou potřebovala ještě vyřídit několik maličkostí a tak se mi to hodilo na zklidnění po tom, co jsem strávila přes dvě hodiny na Karlově náměstí. Snažím se při jedné jízdě do Prahy vyřídit toho co nejvíce. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,pěkné fotky Prahy,ta nikdy nezklame,naopak vždycky potěší.Měla jsi parádní procházku.Já se do Prahy letos taky párkrát chystám,doufám,že to výjde.Mimo ní mám naplánováno dost výletů,nějaký ten prodloužený výlet,těším se na teplo,pak vyrazím.Letos už budu cestovat hlavně sama,nechce se mi sedět v paneláku,takže pokud vše dobře dopadne,jak jsem si vysnila,bude to fajn.Uvidíme.Měj se moc krásně,Jiřinko.Opatruj se,pěkný večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, moc ti to přeju, aby vše vyšlo. Zatím pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,nafotila jsi krásná místa.Praha je prostě fotogenická.
    Dnes konečně po obědě přestalo pršet a tak jsem manžela vytáhla za město.
    Fotky jsou taky takové smutné,ale mně to nevadí.Slunce prostě pořád nesvítí.
    A od šesti zase leje opravdu jako z konve.
    Jiřinko,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Jitu a to bych tedy nehádala, tady odpoledne chvilinku zasvítilo, kolem 15té hod. a pak zase sprchlo. Blázinec.Pustila jsem si nahrávku o Francii a usnula jsem u toho na chvíli! Musím se dát do pořádku. Jiřina z N.

      Vymazat