středa 2. srpna 2023

Další letošní výprava

 Sotva mi doschla trička po návratu z Irska, už jsem pomalu chystala kufr na další cestu. A ta páteční jednodenní cesta do Polska? - to bylo jen tak mimochodem - nyní se v pondělí ráno 24.7. odjíždělo na východ - Praha, Poděbrady, Hradec Králové a Pardubice, Olomouc - tady všude jsme vítali další účastníky zájezdu na východní Slovensko.

Jelo se přes den a tak jsem dychtivě sledovala cestu, jak mám ve zvyku. Ubytování - a dost dobré - jsme měli ve Spišské Nové Vsi...odtud se ráno po snídani odjíždělo na různá místa a tam jsme se večer vraceli na večeře - užívali jsme si zdejší památky, města a přírodní krásy - však se rozepíšu později podrobněji pro případné zájemce.

Milé KOČKY, asi čekáte, že Spišský hrad a Kapitula v programu byly a další vyhlášená místa Slovenska - zapsaná v UNESCO: já osobně jsem tento zájezd zvolila pro několik dřevěných kostelíků s neobvyklými oltáři a ikonostasy. Program zájezdu byl velmi pestrý a až na výjimku, kdy jsme jeli na Duklu, jsme příliš daleko nejezdili. Příjemnou změnou byl i splav Dunajce od Červeného Kláštora - s veselým povídáním posádky pltě.

Spišská Kapitula:






kojící Madona:





Spišský hrad: výstup -








kostel v obci Žehra: v kostelech bylo šero a nesměl se při focení používat blesk







udělala jsem si čas a prostudovala doma, v klidu, veškeré prospekty, které jsme si s Janou v Íčkách nabraly a jsem o moc chytřejší, třeba, že na východě Slovenska mají 42 dřevěných kostelíků...kolik je tam skanzenů a kde, a podobné, velmi zajímavé info.

22 komentářů:

  1. Jiřinko, cestovatelko, díky za připomenutí míst, kde už jsem dlouho nebyla. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, materiálu mám hodně, tak několik dní bude co zveřejňovat. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Okolo Spišského hradu jsme jeli několikrát a byli jenom jednou.
    Výzdoby kostelů jsou bohaté.Já se těším na dřevěné kostelíky,kvůli nim
    bych tam také hlavně jela.
    Jiřinko,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl můj případ, chtěla jsem je vidět, už jsme se tam s mužem chystali a vlezl do toho covid, tak jsem nyní sáhla po zájezdu. Nebylo to marné. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, jezdila si po místech, která byla několik let našimi pravidelnými cíli - poslední prázdninový týden jsme několik let trávili v penzionu kamaráda ve Vrbově a výletovali... Spišský hrad je prostě úžasný!
    Děkuji, zavzpomínala jsem si. Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, sedm dní bylo sice málo, ale intenzivně jsme výletovali a spravila jsem si chuť.Předtím jsem tam byla 2x s mužem autem, 2x vlakem a asi 4x na dovolené s jedním pražským podnikem, znala jsem Vysoké a Nízké Tatry, Slovenský Ráj a Roháče a nyní jsem přidala krajinu na východ od Levoče. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Byly jsme několikrát se stanem na dovolené na Slovensku, ale zrovna v těchto místech ne.
    Takže si budu ráda prohlížet Tvoje fotky.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, rozhodla jsem se dost věcí na blog dát. Tak snad ti přijdou vhod. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ahoj Jiřinko,moc hezké nikdy jsem v těchto místech nebyla tak další inspirace na cestování.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, vítej a doufám, že můj výběr tě potěší. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Východní Slovensko neznám, tak se ráda podívám na zajímavá místa. Přestože se v kostele nesmělo fotit s bleskem, fotky se povedly 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, někde se v kostele smělo fotit bez blesku a v některých se fotit nesmělo, ale...někde jsem rychle pár snímků udělala, ještě než to zakázali. Jiřina z N..

      Vymazat
  7. Jiřinko, to jsou krásná místa, která jste navštívili. Je téměř půl století, kdy jsme byli na Zemplínské Šíravě a obdivovali Spišský hrad i krajinu pod Tatrami. Mám vzpomínky, ale fotky z té doby v albu už vybledlé... Děkuji za připomínku těchto krásných míst. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, tak doufejmě, že si tady vzpomínky osvěžíš, což bych ráda. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lezarts
    Dobře začínající reportáž z “cuziny”:)))
    Jak se zdá bude zase co obdivovat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, byly jsme tam s Janou 7 dní a vychází mi reportáže na asi 11 dní, tak nevím, zda bych neměla zkracovat, šetřit a být stručná?
      Ale v duchu tam stále ještě jsem. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko já to Tvoje cestování vůbec nestíhám... Děkuju za hezkou podívanou, určitě jste si to užily. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, už se zklidním a na srpen nic zaplaceného nemám, až zase v polovině září a na konci toho měsíce. Pak už jen nějaký ten adventní?
      Ale - a to mohu předpokládat, něco s manželem a naším starým autem podnikneme.
      Přece nebudu dávat na blog jak peru, vařím, uklízím a zalévám na balkoně muškáty.
      Měj se, Lenko, pěkně. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Tuhle oblast jsem docela důkladně prochodil a kdysi dávno i projezdil na kole. Krásná místa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petře, mám také mnohá místa projetá na horském kole, ale poslední roky už si s mým ořem - Šemíkem - tolik nerozumím, aby mě vozil po horách.
      Nicméně jsem ráda, že sis u mého příspěvku z druhdy části republiky zavzpomínal na své mladší roky. Ať se ti i nadále daří. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko,na Slovensku jsem párkrát byla,ale byly to Vysoké,Nízké Tatry,Velká Fatra,Malá Fatra,Terchová,Velký Rozsutec.Na Spišském hradě ani v jeho okolí jsem nikdy nebyla a celkem ráda bych se podívala.Jejich kostely,skanzeny jsou moc hezké a mají jich na Slovensku taky moc,rozhodně je za čím jezdit.Jen kdyby toho času bylo trochu víc,holt v pondělí jdu do práce a je potřeba vydělat zase na další cesty...Krásná místa,krásné fotky jsi sem opět dala! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, taky mám hezké zážitky z našich výprav do Tater a Roháčů, jen ty nohy byly mladší. Jiřina z N.

      Vymazat