pátek 25. srpna 2023

Kolem Sázavy - pokračování

 Moje milé blogerky, milé KOČKY, milí hosté mého blogu. Příští týden nebude na výletování ani pomyšlení a navíc se má změnit počasí a hlavně proto jsme si kolem Sázavy trochu vydatně zavýletovali. Prozradím detaily i druhé části naší výpravy.

V Ratajích nad Sázavou,, jak už jsem naznačila, jsme šli ke kostelu a pak ke hradu Pirkštejn  ( je neustále zavřený )a udělali jsme mu několik fotek, ale v tom slunci se to nedařilo, jak bych chtěla. 






aneb - když je všude abnormální hic - 


Našla jsem k němu:Památkově chráněný areál s pozůstatky hradního sídla bergfritového typu zbudovaného v první polovině 14. století. Gotický komplex je tvořen palácem s hradební zdí a válcovou věží, hradbou parkánu a hospodářskou budovou. Hrad byl doplněn i šíjovým příkop a mostem. V polovině 16. století pozbyl své rezidenční funkce, následně byl přetvořen na faru a zvonici.

Poté jsme se vyškrábali nahoru k zámku, ale na prohlídku jsme nešli.Zámek je zvenku stále v neuspořádaném stavu jako kdysi, před lety, ale prý je prohlídka pěkná. O něm píšou - V roce 1528 nechal upravit majitel dolního hradu Pirkštejna Ladislav Malešický z Černožic horní hrad v renesančním slohu. Po vystřídání několika majitelů v roce 1656 zámek získal Vilém František z Talmberka, který začal s úpravami a které dokončil až jeho syn. Prohlédnete si tak trojkřídlou patrovou budovu ve tvaru U s arkádovým nádvořím a novodobými slunečními hodinami z roku 1950.Od roku 1933 zámek patří obci, která provádí pozvolnou rekonstrukci.V rámci prohlídky zámku navštívíte Muzeum středního Posázaví se stálou expozicí historického a stavebního vývoje Ratají s instalací zaměřenou na středověk středního Posázaví. Stála expozice je doplněna expozicí Babiččiny kočárky.







Přesunuli jsme se do Kácova, kde zdejší zámek dostává nový kabátek a velmi mu to sluší, dokonce jsem oproti minule zaznamenala odkrývání teras a zvelebování pokračuje. K němu  - Historie kácovského zámeckého sídla se začala psát v polovině 14. století, kdy na jeho místě vznikla středověká tvrz. V polovině 17. století byla přestavěna na jednoduchý barokní zámek, který získal svou dnešní podobu po rozsáhlých úpravách v letech 1727-33. Později byl chodbou propojen se sousedním kostelem.V zámku si prohlédnete expozice historických radiopřijímačů a historie Kácovska – letovisko Kácov. Expozici historických motocyklů najdete v zámecké kavárně. V infocentru si můžete zakoupit suvenýry.Spatříte Modrý salónek, zámeckou chodbu či výstavu panoramatických fotografií Kácova a Posázaví a dobových pohlednic. V obrazové galerii se pořádají různé krátkodobé výstavy. Momentálně nepřístupný.






Zdejší hostinec nás svedl k obědu:



Následovala cesta do Zruče nad Sázavou a tady jsem si to užila možná nejvíce. Zámek a jeho park.   Pár slov k nim:Trojkřídlý pseudogotický zámek s třípatrovou věží byl postaven v letech 1872–78 na základech zchátralého renesančního objektu. Další úpravy proběhly v pseudogotickém slohu podle návrhu českého architekta Jana Vejrycha v letech 1891–92. Byla zbořena část hradeb, vystavěna novogotická vstupní brána a především byl zámek obohacen o gotické štíty, věžičky a vikýře.V současnosti zde můžete obdivovat prostory připomínající poslední majitele, rodinu Schebků, včetně kaple a věže. Z věže užasnete nad výhledem na starou část městečka, řeku Sázavu a Posázavskou dráhu, vybudovanou v roce 1903.






























Načež už jsme to namířili směr Kutná Hora a těsně před ní jsme uhnuli do Malešova, chtěla jsem se podívat, jak pokračuje oprava zdejší tvrze, ovšem tam bylo zavřeno a jen hluk prozrazoval, že uvnitř se pilně pracuje a doufám, že se dožiju toho, že bude otevřeno a budu tady hlásit : opraveno.




rostou! - hříbeček:





cudně se tvrz schovává za stromy nad rybníkem:


O tvrzi se tvrdí - Tvrz byla postavena Ruthardovci na konci 14. století na místě původního sídla. Dnešní podobu získal objekt v 18. století, kdy byla tvrz přestavěna na sýpku. Dochovala se pětipatrová věž s gotickými okny a se zazděným vstupním portálem v prvním patře a zbytky opevnění.Tvrz sloužila jako sýpka až do roku 1980, od té doby chátrala, v letech 2002-17 byla zrekonstruována do gotické podoby. Tvrz je přístupná při kulturních akcích.

Poté už nám nezbylo, než dojet domů. A doma? vše vyprat a těšit se z chladné místnosti.













18 komentářů:

  1. Opravdu skvělý výlet. Zruč nad Sázavou mne také nadchla. Ostatní neznám, a proto děkuji za seznámení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, moc mě baví uvažovat o takových výpravách a po večerech se toulat v mapě, ono pak na výletě vše neproběhne podle představ, ale i tak jsme toho stihli dost a to jsme ani moc odnikud nespěchali. Zámecké parky já můžu. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,těšila jsem se na pokračování,protože tu najdu často tip i na náš výlet.Ta místa jsou krásná.O hradu Pirkštejn jsem neměla ani tušení.Zruč nad Sázavou,tam jsme jenom profrčeli.Když jsme vozili vnučku do Humpolce hledala jsem zajímavosti na trase.Stejně jsme všude nebyli,záleží,jakou má vždy manžel náladu.Ráda jsem se podívala.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, máš kraje, jde je toho tolik, že se to nedá za jednu návštěvu stihnout a taky některá místa chtějí čas a je toho u nás tolik, že je to na celý život.No, mohli by zlevnit benzín na polovic a hned by se to cestovalo lépe.
      Tak ať vám to jezdí. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, ráda jsem se podívala na tvé fotky Ratají, tam jsme kdysi našli jen zabedněnou bránu. Snad nespadnou, než je někdo opraví...
    A Zruč, ta nás tedy před dvěma roky naprosto okouzlila - pohádkové místo!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, já tvrdím, že kdyby každý obyvatel ČR poslal 10 korun na třeba tento zámek, měli by rázem 100 milionů a to by mohlo na opravu stačit. A další měsíc by inkasoval zas někdo jiný.
      Jenže takových objektů po republice je, bohužel, tolik, které by to potřebovaly.
      Helenko, pěkný den. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Ahoj Jiřinko, krásný výlet a moc krásné fotky Zruč by mě moc lákala tak příští rok.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, ani se nám z tamního parku nechtělo. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Tak to byl opravdu výživný výlet. Stojí za to si fotky prohlížet, ale zcela určitě je ještě lepší být v těch místech na živo.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, pod starými stromy je v takových parných dnech nejlépe. Ahojky. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, tak to je opět paráda, krásné památky i zahrady s vodními plochami. Nádhera. Výlet jste si opravdu prožívali na mnoha krásných místech. Děkuji za úžasnou podívanou a přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já jsem spoustu míst oběhala sama, manžela jsem zaparkovala do stínu a foťák se měl dobře. U jezírka by se ti moc líbilo. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, já si ani nepamatuji, kde že jsme to všude byli... jen že pražilo sluníčko a rostou hříbky, někde se opravuje a někde už je hotovo :-) Moc hezký výlet, krásné fotografie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, kolem Sázavy nebo kolem Ohře, a u mnoha jiných toků, je to radost výletovat.
      Užij si, Leni, hezký víkend. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko to jsou hezká místa a ty zahrady... Ty to vždycky dobře naplánuješ ! Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, když už musím platit polovinu benzínu, chci si něco užít, a manžel si zas užívá volantu.Kolikrát se diví, kde jsem nějaké ty památky vyštrachala...já se nezdám.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Vija
    Jiřinko, v Ratajích jsme strávili nejedno léto a hrad jsme otevřený nezažili, ale kino, to jo 😉
    Měj se hezky. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jste určitě byli i na nedalekém hradu Talmberk?
      Já zbytky hradů a zříceniny navštěvuji ráda. To víš, svůj k svému: Jiřina z N.

      Vymazat