středa 6. září 2023

Výlet ještě za tmy

 Můj manžel je v takovém stádiu, že se mnou na 14 dní nikam jet na dovolenou nechce, ale na 14 jednotlivých výletů autem klidně ano. Jako v sobotu - 2.9., vzbudil mě ve 4 ráno, to jako fakt! a prý, pojedeme na ten jih? Málem jsem leknutím začala koktat! Já jsem v noci zrovna ani oka nezamhouřila, nebylo mi nejlépe a tohle do toho, ale aby nebylo v rodině dusno, raději jsem se přizpůsobila. Když už jsem mu před časem nějaké ty nápady svěřila, nemůžu se tomu pak divit.

V pět jsme vyjeli a jelikož byl předpoklad, že v sobotu ráno bude v Praze klídek, vzali jsme to tudy. Když svítalo, už jsme svištěli ku Příbrami.

S prvními pořádnými slunečními paprsky, poté, co jsme projeli asi 20km mlhou! - jsme se přivítali na naší první plánované zastávce - v Rožmitále pod Třemšínem. Tolik let jsem tu nebyla a přišlo mi, že se tu, ve městě J.J.Ryby, moc nezměnilo. Obešla jsem si městečko a taky zámek a něco i nafotila. 













rozcuchaná víla aneb Vodník není doma...











Později jsme se přesunuli do Březnice a tady jsme setrvali déle. Jak v Lešanech = židovské části města ( bohužel krásná synagoga, která měla být navzdory sobotě otevřena, byla zavřená a nikdo nepřišel, možná, že jsem tam byla moc brzy?,  v Íčku byla paní velice milá a vstřícná,  poběhali a pofotili jsme zámek jen zvenku, už jsme tu byli pokolikáté.

















Zde si musím postěžovat na mnohé uzavírky a objížďky, ale vcelku stav silnic na jihu je mnohem lepší než u nás - tzn. Mělnicko, Kralupsko a Brandýsko. Také jsem si vychutnala některé vesnice s typickými statky - jednu z nich vám sem na ukázku přidám:





Na závěr jsme navštívili ZOO Tábor/Větrovy. K tomu musím dodat, že jsme ji navštívili poprvé a naposledy a v naší sbírce ZOO zahrad patří mezi ty nejméně pěkné, Nedoporučuji. Hodně roztahaná, málo druhů zvěře, špatné cestičky, ne právě s hrubým štěrkem bezpečné, ohradníky přístupné dětem ( jedna holčička dostala ránu el.proudem ) a vlky i tygry, na které byl manžel nejvíce zvědav, jsme neviděli vůbec. V restauraci vysoké ceny a jídlo nic moc. Vstupné pro seniory 150,- Kč a nestálo to za to.









 
klokani albíni si snili svůj australský sen:




O jednom zastavení a zároveň splněném snu se rozepíšu zvlášť a to zítra, protože to chce samostatný příspěvek! Na to jsem se těšila spoustu let a nelituji těch km na cestách, abych to viděla a něco málo i nafotila. Tak zítra, milé KOČKY.

25 komentářů:

  1. Jiřinko,skvělý výlet.Takhle brzy ráno bych manžela nikam nedostala,vůbec je to čím
    dál větší problém ho dostat z gauče.Dojeli jste hodně daleko a samá zajímavá místa viděli.
    Díky za ně,vždy si poznamenám a třeba se tam rozjedeme.I když Tábor je od nás už hodně
    daleko,ale jednou jsme tam byli s vnukem na taneční soutěži.
    Těším se na další vaše cestování.Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás to funguje snadno: já mám plány a pokud jsou současně k dispozici peníze, přijatelné zdraví a vhodné počasí - manžel rád řídí auto a jedeme podle mých not, ale jelikož mám ,,velké oči,, obvykle to musím pokrátit a něco nechat na jindy. Pokud to je zájezd, je to podle mého výběru s kamarádkou. Takže momentálně se daří a příspěvky na blog budou a docela čerstvé. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. http://es-ideas.blogspot.com/
    Tak v těchto místech jsem se nikdy netoulala. Díky za fotoreportáž. Procházka s tebou se mi moc líbila. Přeji hezký den. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ráda tebe i ostatní zájemce beru sebou. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko zdravím, tak on je akční i Tvůj muž. Já mám problém, že mužskýmu se čím dál víc nikam moc jezdit nechce. A brzy ráno už vůbec ne, spaní je jeho velký koníček, říká že spí i za mě :o). Mě by to ve čtyři ráno nevadilo, to už jsem vzhůru. Hezký den přeju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leničko, můj manžel je typ skřivan a je zvyklý vstávat v pět, jako do fabriky, ač je léta v důchodu, já jsem typická sova, usínám pozdě a někdy hodně pozdě a tak jsem k ránu v bezvědomí.Ale pod slibem výletu se dokážu zmobilizovat.
      Opatruj se a měj hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Věřím, že ten můj by byl něčeho podobného schopen. 😁 Jo, Zoo Tábor je hodně rozvleklá.

    OdpovědětVymazat
  5. Tedy Jiřinko, vy jste, při vší úctě, dvojka! Na druhou stranu by si s odjezdem v 10 těžko nafotila tak krásně opuštěná místa a ulice... Březnici jsem měla několikrát v plánu a jakási objížďka nám ji nedopřála...
    Děkuji za reportáž a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, to máš pravdu. A jak se ukáže později, objížďky a nepravosti na silnicích jsou stále důvodem, proč mi nevychází moje plány při výpravách na 100 proc.
      Helo, dnes jsme byli zase někde a představ si, po letech jsme viděli policisty, jak zastavovali a kontrolovali auta a řidiče! Oni ještě existují!!!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,to bych zřejmě protestovala,tak brzo ráno🙈 Kecám, na byla bych ráda,že se jede🥰,těším se co máš za pecku na zítra👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, snad to vyjde a bude to překvápko. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Vy jste prostě oba akční !!! Krásné fotky jsem si díky tomu mohla prohlédnout. Tam to tedy neznám.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Jiřinko,to jste měli krásný výlet a nafotila jsi krásné fotky.Posilam moc pozdravů Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, mohlo to být i lepší, ale nezastavovalo se v té mlžce, protože nebylo vhodné místo, ale hezké to bylo.Jenže bezpečnost na silnici má přednost...
      to má manžel pravdu. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Lezarts
    Říká se, že ranní ptáče dál doskáče:-), jsem ráda, že jsi ti vzala za mě. Já jsem si mohla přispat a pokochat se, až po obědě:-))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to by ses nasmála, když někam přijedeme a je tam polorozpadlý zámek nebo hrad, manžel se diví, kde jsem se o té bouračce dověděla.Já říkám, že kdyby se to opravilo, bylo by to super a po letech se to někde i povedlo a to pak koukal. Třeba teď v Červené Řečici.
      Jsem totiž nepolepšitelný optimista. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, kdyby mě manžel vzbudil ve 4. ráno tak se zaprvé leknu, že se stala nějaká trága a když ne, tak se otáčím na druhý bok a několik dalších hodin pokračuji ve spánku. Zajímavé fotky, líbí se mi jihočeské statky s rybníkem, to je krásná idylka. Měj se hezky, pá 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, to by se ti líbila Blata a jejich nejméně sedm vyhlášených vesnic ( mám prochozené i další ) a ty jsou všechny s rybníkem. Jihočeské baroko je krásné pro oko. Už jsem je na blog dávala, ale kdoví kdy...
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Krásný výlet jste si udělali a hodně míst projeli. Máš výhodu, že manžel je ještě schopen řídit a že ho to baví. My jak jsme závislí na vlacích, tak už to tak jednoduché není. Pořád se musí hlídat spojení a výluky a teď ty staré krámy, které nám sem dali místo těch původních krásných a klimatizovaných a pohodlných vlaků, tak je to hrůza. Naše krásné vlaky ČD odtáhli na Moravu a od nich staré krámy, dali sem. Tak je tu teď cestování vlakem doslova utrpení. Jako bychom se vrátili o 50 let zpátky, jako bychom tu byli nějací horší lidé než Moravané?! Hold rozhodli to nahoře ve vedení, někde jim slíbili nové vlaky tak je u nás vzali a dali je Moravanům. .To pak fakt naštve a od cestování odradí. Asi ti tak pspalasu chtějí...

    OdpovědětVymazat
  12. Hezký výlet i fotografie Jiřinko. Škoda, že Pepa už autem jezdit nemůže a navíc se,v autě bojí..co nadělám.
    Doufam, že vyjde aspoň ten náš plán, ale raději se dopředu netěším..abych nebyla zklamaná. Pá adobrou noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Járo, vím, že to tam ve Výběžku nemáte ( a nejen s dopravou ) vůbec snadné. Já jsem se jeden čas chtěla tady bytu zbavit a jít do většího do Bnš a nakonec jsem ráda, že se to nepovedlo udělat, protože bych musela teď k doktorům dojíždět do Prahy a byl by problém.Švagrová Růža se tam na chemky a ozářky na Bulovku denně musela nechávat dovézt autem a byl to mazec. S ježděním se střídalo asi 5 příbuzných a čekat tam celý den, až bude mít hotovo, pro ně také nebylo snadné.
      Járo, hezkou dobrou. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko,nádherné fotky.Krásný,bohatý výlet jste měli.Moc ti to přeju,je fan,že máš s kým na ty výlety jezdit,my se tady můžeme kochat a poznávat díky tobě místa,která neznáme.Tak ať je těch výletů ještě hodně,KOČKO! Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, jsem ráda, že se líbí, proč bych to sem jinak dávala. Já se zase chodím kochat na jiné blogy, kde jsou taky atraktivní články a fotky. Ahojky a těším se na tebe i příště. Jiřina z N.

      Vymazat