čtvrtek 12. října 2023

Tři Pé

 Manžel se podíval na předpověď počasí a povídá:ve středu (4.10.23) má být hezky, co kdybychom se ještě někam rozjeli, než bude škaredě?Moc se mi nechtělo, taky je občas potřeba doma něco udělat, že, milé KOČKY, ale nakonec jsem kývla, že tedy ano.Na dotaz, kam, jsem jen tak plácla: na Pelhřimovsko. Měla jsem v hlavě tolik míst, která by bylo fajn v té oblasti navštívit, že mi to nedělalo problém.I když jsme kolem Pelhřimova výletovali vícekrát, pořád to tam nemáme úplně prochozené.

Vyjeli jsme ještě za tmy, což už v této době není tak hrozně brzy ráno, ale sluníčko vylezlo a svítilo nám do očí a dost mě štve i objížďka Kostelce n.L. - po těch děravých, hubených silničkách je to jízda za trest. 

Měla bych uvést, proč tři Pé. Přibyslav, Polná a Pelhřimov - to nakonec byla místa zastavení a jelikož jsem nic nechtěla ošidit a moc jsem s prohlídkami a focením nespěchala, to ostatní z plánů jsem musela nechat na jindy.Prvním pořádným zastavením byla Přibyslav. Trošku jsem si ji obešla, nafotila a doma si načtu info k různým událostem.Třeba mohyla J.Žižky nedaleko stojící už byla námi navštívena jindy.






V zámku je muzeum hasičů a hasící techniky, ovšem to jsem nevyhledávala, hlavně mě zajímal kostel a zvonice.


Přesunuli jsme se do Polné a tady jsem si dala na čas. Navštívila jsem - židovské město, synagogu, obešla jsem náměstí, poobědvali jsme zde a nakonec jsem došla k zámku a na jeho nádvoří.Léta jsem tu nebyla a dost jsem to nyní napravila:








Panely na ženské galerii v synagoze se zabývaly především Hilsneriádou...

náměstí:

















Potom jsme odjeli ( samé objížďky, takže jsme se prodírali Jihlavou! ), stavili jsme se v obci Vyskytná, kde jsem měla spadeno na dřevěnou zvonici a už nás vítal Pelhřimov. 






O tom ale až zítra, ano?

14 komentářů:

  1. Navštívili jste pěkná místa. Díky za fotodokumentaci.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, na Pelhřimovsko se ještě chystám, směrem k Blaníku je toho dost...o co já stojím. Obvykle jsme to tam jen projeli při návratu od jihu k domovu. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, na Přibyslav nemám úplně top vzpomínky - hasičské muzeum mě fakt moc nebavilo :o) Zato Polná, to je jiná - židovské město, synagoga, byli jsme i na hřbitově se skvělou paní. Co ta toho věděla...
    Děkuji za připomenutí a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, taky jsem tam nešla, já mám spadeno na jiná místa. Ale ta zvonice byla zajímavá.
      Obvykle se stavujeme v Pohledu a cestujeme dál do Žďáru, tentokrát jsme to vzali jinak. Chtěla jsem po letech do Polné, zda se tam něco změnilo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Nejsou to pro mě neznámá místa za čtyři roky,co vnučka studovala v Humpolci a my ji tam
    občas vezli jsme dost zajímavostí viděli.Pelhřimov ale ne.Židovské synagogy jsou si hodně podobné,ale ta v Polné se mi zdá trochu jiná.Jsou to všechno zajímavá místa.Já byla 4.10. v Liberci u neurologa,ale tam foukal tak ledový vítr a mračilo se,že jsme potom nikam nejeli.Šli jsme do Globusu.Jiřinko,přeji ti hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, když jsem naposledy viděla synagogu v Polné, byla to hotová ruina na spadnutí a tudíž díky za opravu, ještě, že to soudruzi nezbourali.
      Zítra bude Pelhřimov. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Ahoj Jiřinko, to jste měli krásný výlet v těchto městech jsem nebyla v Pelhrimove několikrát.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Pelhřimova se podívám časem ještě jednou, určitě si na to udělám čas, až zase pojedeme do Slavonic nebo tam na jih. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ať přemýšlím jak přemýšlím, tak v těchto místech jsem nebyla. Takže díky Tvému příspěvku opět rozšíření mých vědomostí.
    Hezký den!
    Hanka bavi-mne-to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já vypadám, že jsem byla snad všude, ale pravda je, že ve svém věku a že se věnuji docela intenzivnímu cestování tolik roků po republice se není co divit. Nicméně se přiznám, že je mnoho míst, kde jsem nebyla a snad jednou to napravím. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, tak jsem po dlouhé době zase tady a děkuji ti za tvoje komentáře plné podpory. Ráda jsem se prošla tvým příspěvkem, jsi velká cestovatelka! Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsi nám, Marti, dost chyběla. A vaší Sáře jistě také. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,to je krása.Líbí se mi kostel,krásná dřevěná zvonice.Měli jste moc hezký výlet.Měj se dobře.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marťo, výlety obvykle připravuji - ale napíšu si toho tolik, že bychom tam museli být tři týdny v kuse, hihi.Pak se musím uskromnit a myslet i na návrat.Přeci jen manžel má vyšší věk a chci, abychom dojeli domů nejlépe za světla.
      Tak tam pojedeme zkrátka ještě jindy. Jiřina z N.

      Vymazat