neděle 26. listopadu 2023

Záliby

 Mezi moje velké záliby, když už někam jedeme na výlet je, navštěvovat stavby Santiniho, smírčí kříže, křížové cesty, zajímavé historické mosty se sochami, židovské synagogy a hřbitovy, dřevěné zvonice a také, mimo jiné, Lorety. O těch jsem se dozvídala poměrně pozdě, překvapilo mne, že jich u nás bylo kolem šedesáti a mnohé už neexistují, něco bylo zrušeno za Josefa II. a něco za totáče.

Lorety jako stavby jsou zajímavé a jejich počátky v Čechách jsou spojené s barokem,  převážně vznikly v 17. - 18.století. Nebudu zde opisovat to, co je na internetu kdykoli k nahlédnutí a koho to zajímá, hravě si info najde, stejně, jako jsem si to nastudovala já.

Jen stručně: 

o italském Loretu asi slyšel každý, naši šlechtici tam jezdívali a pak začali stavět tyto Santa Casy ( svaté chýše ) i u nás.Roli v tom hráli časem i Jezuité a poté Mariánský kult - s poutěmi jsou spojené také staré aleje.( ty mám také v oblibě )

Všechny tyto stavby - Lorety - jsou vlastně takové malé domky, velmi střídmé a téměř identické - obvykle cihlové a mezi pláštěm a chýší je většinou chodba,  obestavěné jsou ozdobenými, převážně mramorovými stavbami, někdy jsou doplněné schody, a to 28. Jsou vlastně takovými svědky minulosti a určité části rekatolizace naší země po bitvě na Bílé Hoře. Na stěnách je naznačem blesk, který měl uhodit do původní chýše.V některé je navíc přepážka či mříž.

Rozhodně většina z nich stojí za návštěvu a jsem ráda, že se mi povedlo jich mnoho navštívit a rozhodně v tom chci pokračovat. Jen namátkou: 

Jedna z nějkrásnějších: v Praze



další a to velmi pěkná je v Rumburku, stejně tak hodna návštěvy: v Kosmonosích:



v Hájku u Unhoště:



Další je možno navštívit: v Boru u Tachova, Rabštejně, Starém Hrozňatově, Dolním Římově ( je nově opraveno ), další bývaly v Chlumci nad Cidlinou, Vratěníně, Golčově Jeníkově, Horšovském Týně - ta byla u nás první! a na mnoha dalších místech.

Koho tahle tématika zajímá, jistě si najde svoji cestu k návštěvě a za sebe musím podotknout, že bych ráda viděla italské Loreto, kde jsem sice jela busem okolo, ale nezastavili nám!!!

20 komentářů:

  1. Hezký článek Jiřinko. Pěkná Loreta je i v České Lípě, ale u nás je bohatší na vnější výzdobu a právě prochází opravami. Měj hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, však až bude opravená, určitě se přijedu podívat. Za opravu bych se přimnouvala i u vedle stojícího kostela, na který jsem z okna své garsonky za svobodna koukala. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jaruško, ta Loreta v České Lípě v areálu kláštera resp. dnes Muzea nikdy nebyla přístupná, když jsme na výletě v Lípě byli, ale třeba se mi to jednou povede. I ta jejich vnitřní zahrada by stála za vidění.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Lorety jsou zajímavé stavby. Jiřinko máš na cestách skvělé záliby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, za mlada ani nebyly přístupné a tak si leccos dopřávám až nyní. U takových památek mě zajímá i jejich historie a to si užívám. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Mám stejnou zálibu,škoda,že další stavby jsou už dost daleko,ale aspoň do Prahy
    bych se podívat mohla.Jsou to krásné stavby.Jiřinko,hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, třeba ta v Římově - tu jsme navštívili téměř náhodou a měli jsme štěstí, že jsme se dostali k paní, která měla od objektu klíče a velice ochotně nás provedla. Po její opravě bych se tam ráda znova podívala, asi nás to zjara nemine. Jesli manžel bude schopen?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, tu pražskou jsme si užili loni, do Kosmonos se dlouho chystám... V týdnu jsem si užila Santiniho, sama s průvodcem na Zelené Hoře - sen.
    Přeji hezkou a odpočinkovou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, z každé stavby Santiniho, kterou jsem si dosud dopřála, jsme byla nadšená a tu Loretu v Praze jsem nakonec během krátké doby viděla 3x. Asi tě to nepřekvapí, ale ani jsem se u toho potřetí nenudila. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko máš krásnou zálibu, taky se mě líbí takové stavby. Hezkou neděli přeju, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, kdyby mi někdo přispíval na benzín, jezdíme na výlety 3x týdně, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Svoje záliby nám tady vždycky krásně prezentuješ. Je to zajímavé a i inspirující .
    Hezkou neděli, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dlouho jsem o tom uvažovala ( asi 3 roky ) - než jsem si nechala založit blog, jestli takový zeměpisný má smysl.V dubnu, jestli se dožiju, bude mít 10 let a možná, že smysl má? Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko milá, jasně, že Tvůj blog smysl má. Podívej, kolik nás s Tebou cestuje a rádi jezdíme. Měj se krásně a opatruj se. A ať se týden podaří, myslím na Tebe. Pa Eva

      Vymazat
  7. Ahoj Jiřinko,moc zajímavé.Preji krásnou neděli Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, hezkou neděli, u nás napadl první snížek, mám z toho radost. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lezarts
    Moc zajímavé téma! Tu Pražskou jsem měla často, jako rozptýlení, rodiče hezky ve vedlejší restauraci a já, abych se nenudila, “vyzitýrovala” jsem Loretu:-)
    Ale jak vidno, mám ale ještě co dohánět!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, tak v našem věku bychom stihly obojí, nejprve Loretu a pak na dvojku dobrého bílého do útulné hospůdky? Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Zase jsem se, já neznaboh, trochu vzdělal, protže jsem byl nucen si najít, co to vlastně Loreta je. Prostě dva v jednom, dům v domě. Kopie kopie. Něco, na čem se stavitelé mohli vyřádit, když je přestalo bavit stavět kostely a hrobky. A my máme za čím jezdit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super shrnutí, díky, lépe bych to nenapsala, ani kdybych se snažila! Jiřina z N.

      Vymazat