čtvrtek 1. února 2024

A já to řeknu

Mně se chce něco říct, a já to řeknu, zazní od Vlasty Buriana v jednom filmu...

Milé KOČKY!

Kdyby mě dnes moje babička mohla vidět, co chci udělat, asi by řekla, že si chci pustit hubu na špacír. Ale omluvíte mě, že jo? Celou dobu, kdy píšu téměř 10 let blog, se snažím být slušná a dávat sem jen hezké věci, probírat hezká témata a případně i přidat pěkné fotky. Takže pro jednou slušné blogerky můžou můj blog vynechat a přijít až zítra?

Nedávno jsem totiž někde na internetu našla téma, které na mne vyskočilo a mělo to souvislost s nějakou Istambulskou smlouvou a podobnými tématy. O násilí a tak. Můj názor je, že děti a ženy se bít nemají, co nemají, nesmí, ale máme své zákony a měly by nám stačit, zda je soudci využívají, je jiná otázka. 

Ovšem o výchově dětí bych se ráda rozepsala více: moje dcera tvrdí, že se vychovala sama, jestli to je pravda, tak se jí to opravdu povedlo. Budu asi kritizovaná, ale dětem a to hlavně malým, by se měly vymezit mantinely a trvat na jejich dodržování, klidně bych dítě, pokud neposlouchá, plácla přes zadek.Ovšem jen lehce, nikoli, abych mu vyrazila dech. A nikoli mimino nebo batole. Když sleduji odrostlé děti některých lidí, měli jim pořádně naložit, dnes už je pozdě, třeba syn jednoho známého BAVIČE, toho měli řezat třikrát týdně, jak ten může dělat starostu Kukuřiceryjí? Nebo dcerunka jedné známé blonďaté herečky, co má děti s kdekým, tu měla maminka švihat proutkem vrbovým - dnes by možná neměla s holkou takovou ostudu.

Jsem zastánce výchovy především vysvětlováním a opakováním, bavit se s dětmi a na rovinu jim problém popsat, jít příkladem. Udělat si na děti čas. Na můj vkus je mnoho opilců, feťáků a kuřáků, sprejerů/mazalů a to bezohledných. Ale i ti měli rodiče a prarodiče a někde se něco ve výchově muselo pokazit. Nikdo se nenarodí jako gauner a zmetek. Je jasné, že když se někde v rodině mluví sprostě a hnusně, rodiče se perou a jsou ustavičně opilí - nebudou jejich děti mluvit spisovně. A podle mne, škola už to nezachrání - ta může stavět pouze na tom, co je v rodině.

A ještě jeden příklad, něco, co mi nejde do hlavy - jedna známá má dceru, která má velké dluhy, a prý to vzniklo, že jela někde načerno - asi v metru? Tak, když už jela načerno, no dejme tomu, že se to stát může??? - proč pokutu hned neuhradila, když to byla třeba dvoustovka, proč se na to vykašlala? a nechala to dorůst do vysoké částky? ale taky nechápu, co je to za systém, že z dvoustovky někteří vykukové vydolují tisíce...

no, za elektřinu a plyn už budou někteří také dlužit, pokud si ty energie nevypnou...


fotka je z jednoho výšlapu v předjaří v okolí N.


19 komentářů:

  1. O (ne)výchově bych mohla psát romány. Vždyť je to můj každodenní chleba. Díky za sdílení stejného názoru.
    Kopeč????
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jsem z tvého komentáře naprosto unešená a je to Kopeč. Když to tam žlutě kvete, je to zážitek. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko s Tvými slovy souhlasím. Vidíme to asi všichni, kam to spěje. Úcta a slušnost se nějak vytratila.

    Jinak dodám, že mě osobně na blogu potěší i ten rozkvetlý ibišek, tvorba rukou šikovných lidí, pletení, háčkování, úpravy v bytě, recepty na dobrá jídla, ale i cestovatelské zážitky a tipy na super výlety, články na různá témata. O tom přece blogy jsou a každý není spisovatel..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, taky si myslím, že každý je na něco šikovný a na něco ne, někdo na všechno - jsou tady i takové případy.Já jsem po letech sledování mnoha blogů vytřídila oblíbené a těm jsem věrná. Bohužel, pár těch oblíbených skončilo a jsou na Instagramu a jinde a tam nechodím.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Na tenhle příspěvek jsem si musela udělat čas. S dětmi teď nepřicházím tolik do styku jako dřív, ale když vidím chování a názory některých dospělých, říkám si, kdo a jak je vychovával a co předají svým dětem...
    Jiřinko, děkuji a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, může se stát, že ze slušné rodiny se dítě utrhne a zvlčí, ale obvyklé to není. Základ je určitě vzor rodičů. Držím palce všem, aby měli z potomků jen radost a byli zdraví.
      Vážím si toho, že ke mně chodíš už dlouho.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Já mám kliku,že nemám moc možnost posuzovat chování mládeže,protože mezi
    ně moc nepřijdu,pouze kamarádi mých vnoučat a tam je vše v pořádku.Ovšem stačí
    si občas něco přečíst a nestačím se divit.
    Jinak mám názor jako Jarča a musím napsat,že na blogy,kde se řeší nějaké složité problémy nechodím.Problémů jsem řešila za svůj život více než dost.Na blogu se chci bavit,dívat se na hezké věci,mám radost z rozkvětlých květin,z tvoření šikovných děvčat i se ráda podívám k nim pod pokličku,co dobrého vaří.Samozřejmě fotografie,pro ně jsem si založila blog.
    Na PC se mi špatně píše a tak se snažím být i stručná,dnes jsem se rozepsala.
    Hezký den Jiřinko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JItko, o to jde, každý máme něco, ale ne každý ty problémy zveřejní - proč taky. Třeba já jsem si založila v dubnu 2014 blog kvůli fotkám z cestování a cokoli tématicky jiného je pro mne jen okrajové. O vaření a podobných věcech nepíšu, vařím denně a normálně česká jídla, koho by to zajímalo? O Vetřelci jsem napsala - po delším rozmýšlení - kdyby někdo byl na tom stejně, aby viděl, že se v tom neplácá sám. S tím strašákem se ale každý musí stejně nakonec poprat sám.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Hanko, já se nebojím , protože mi za 14 dní bude 76 let a kdy jindy bych měla říct, co si myslím - vlastně jsem nikdy, ani za totáče, moc své názory neskrývala - ale nebyla jsem nikdy velký bojovník, abych hulákala na náměstí. Kdyby tehdy všichni, co dnes předstírají boj proti režimu, z té jejich strany vylezli nebo do ní nelezli, tak kolik by těch straníků bylo?Nakonec jsem znala i zakládající členy, kteří z toho, co z toho bylo, byli znechuceni.Na politiku a náboženství mám svůj názor - často jde jen o vymývání mozku.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko, každý si na svém blogu může prezentovat všechno, co ho zajímá, co mu dělá radost nebo ho trápí. Myslím, že své blogy máme právě proto, někdy nám slouží jako deník nebo zápisník z cest, přečtených knih, nebo dobrých nápadů třeba z kuchyně nebo povedené tvoření. Každý podle svého gusta, tak to má být a když se nám zrovna něco nelíbí, jdeme dál, ne vždycky se příspěvek tak úplně vydaří, zalíbit se všem není přece důvodem psát blog, jsme jen lidé a jak je známo, nikdo není dokonalý 😀😃

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, taky to tak vidím. A blogů je spousta, můžeme si vybrat.- Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts
    Jířnko, na Tvůj blog chodím ráda a nevadí mi, když najdu příspěvek o něčem jiném, než cestování. Máš totiž dar, srozumitelně a s humorem, napsat o čemkoli!!!
    I dnes jsem si ráda přečetla Tvůj názor na to co se děje kolem nás.
    Jen musím podotknout, z vlastní zkušenosti, že se vždy nepodaří i ve spořádané rodině, vychovat všechny děti stejně, i když mají všechny dobrý příklad v rodičích.
    Ale naprosto souhlasím, že dnes se vytrácí meze, co je vlastně dobře a co špatně ?! Je to jenom důkaz dekadence vyspělé společnosti ve které se nacházíme. ( Historie se opakuje…)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to máš pravdu i takové rodiny známe. Určitě to ty lidi mrzí, když vidí svého potomka, kam zabředl.
      Přeji tobě i ostatním hezký den. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,trochu jiné téma,ale opravdu hodně aktuální.A jsem ráda.Taky to vidím kolem sebe,jak se vytrácí slušnost mezi lidmi a ne jen mezi náctiletými.Ale tak u nich to jde vidět nejvíc.Dneska se nesmí trestat,pak to dopadá jak to dopadá a výsledky benevolentní výchovy vidíme skoro na každém kroku.Je to hodně o rodině.Měj se dobře a děkuji za zajímavý příspěvek.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo a přitom je to jednoduché - nemluvit hnusně a chovat se normálně, i škaredé věci se dají pojmenovat slušně.
      Jasně, když se klepneš kladívkem do prstu, neřekneš auvej.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Upřímně řečeno, ledové sprchy se stále ještě bojím :))) (ale výchovné to bylo, ne že ne)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélko, použila jsem to jednou na velmi nevychovanou neteř a od té doby poslouchala na slovo ( ale jen mne ). Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Pevně věřím, že naše děti dostaly do života maximum a ostatní už musí nějak zvládnout samy, i když tu my, rodiče, budeme jako berlička, co budeme živi. Snad se nám je podařilo vychovat tak, aby se za sebe nikdy nemusely stydět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko a o tom to je. Investovat do výchovy. Jiřina z N.

      Vymazat