čtvrtek 8. února 2024

Volby

 Jak mi sdělila přítelkyně Jana, letos budou troje volby. Někde třeba nebudou troje, nevím.Ale my dvě budeme sedět v komisi třikrát, za což jsem ale ráda. Ty první budou údajně v termínu 7. - 8.6.2024 a tím se stalo, že jednoho jednodenního zájezdu se  nemůžeme zúčastnit a to mne mrzí. Jenže, člověk si musí umět vybrat.

Milé KOČKY, u toho mne napadlo, že vlastně lidé volí - nějaké lidi, které neznáme, kteří se na ty posty hlásí a leccos slibují - svojí volbou je posuneme po žebříčku někam nahoru - a očekáváme nějakou službu lidem, národu, říkejme si tomu různě. Nevolíme toho člověka proto, aby se z něho stal preferovaný, obdivovaný, napudrovaný a nadutý hezoun či aby suploval potentáta, měl jen spoustu výhod a nebo se v instituci zahnízdil na věčné časy a měl to jako trafiku. Měl by pilně pracovat a něco pro lidi, kteří mu uvěřili a dali mu hlas - hodili mu to! - udělat. Aby se jim lépe a bezpečně pracovalo, studovalo a žilo. Aby měli také nějaké jistoty! Pokud tam sedí pouze proto, aby si více odnesl na platu, pak tam nemá co dělat. Voliči by měli občas dát pozor na lidi, kteří se jim vtírají před volbami a uvážit, zda jsou schopni takové práce. 

Jednou jsem před lety podlehla mediální masáži nebo co to do mne vjelo a dala jsem hlas lidem z takové strany, která mi byla sice nepříliš známá, byla na trhu nová! - ale byli v ní mladí lidé a tak jsem uvěřila, že se tím něco změní a bude to v politice znát - jo, houby s octem a moje zklamání bylo obrovské. Už nikdy jim hlas nedám a poslední roky mám s výběrem velké problémy, nevidím žádné, opravdu solidní a věrohodné politiky, kteří by na mne dělali dojem, že třeba nejen pro staré lidi udělají dost. Když zblízka vidím poměry ve zdravotnictví, je tam rovněž co zlepšovat. Přesto, že naše zdravotnictví má jistě úroveň, ale kde všude? V Praze a velkých městech, v pohraničí je to bída. Je tolik problémů, které by stály za řešení, ale nejsou peníze, nejsou lidi, přitom na mnohé blbiny se peníze vždy najdou. Jsem pro razantní řešení, ale také pro to, aby politici nám šli příkladem! A také, aby jim čeští občané byli bližší, než kdoví kdo někde na druhém konci světa, naše malá republika nemůže zachránit svět. Pomáhat ano, ale obětovat se?

Jistota, kterou vám mohu dnes slíbit já: jaro přijde.




15 komentářů:

  1. Jiřinko, napsala jsi to hezky. Jen mám pocit, že o nás běžných občanech politici vědí, jen před volbami a jinak žijí ve své luxusní bublině se všemi svými výhodami a problémy běžných občanů jsou jim putna. Kdy už nám tady v Rumburku slibovali návrat k provozu nemocnice, k její opravě a znovuotevření základních oddělení? Už tehdy před covidem tu byl ministr zdravotnictví Adam, Babiš sliboval jak se postarají, uběhly roky, změnila se vláda a měli by pokračovat v plnění slibů a co se stalo? Nic. Z interního oddělení vznikla ubytovna pro ukrajinské uprchlíky , ORL tu není vůbec, zubaři jsou v důchodovém věku, zrušili tehdy perfektně fungující gynekologické oddělení a porodnici a za odbornou péči se musí jezdit do Děčína nebo ještě dál. Pošlou vás na operaci prováděné v narkóze do Děčína a dvě hodiny po zákroku vás pošlou domů a světe div se, jeď si veřejnou dopravou nebo si někoho sežeň kdo tě odveze a je jedno jestli je ti dvacet nebo sedmdesát let... Stejně je to s dopravou. Pohodlné vlaky nám tu sebrali, poslali je na Moravu a tady nemají vozový pak a tak tu jezdí vlaky, které už byly dávno určené do šrotu. Zavřeli továrny, zrušila se pracovní místa děje se to dál. Kdo za to může? Hlavně politici, kteří jen slibují, a neudělají
    pro zachování úrovně lidí v pohraničí vůbec nic. Jen nechali rozkrást co se dalo a mladí nakonec utíkají pryč, protože jen hezká příroda a láska k rodnému městu, je tu neudrží....podle politiků tu zbylo jen heslo: slibem nezarmoutíš, ale vzbudíš naději...pak nekonečné čekání na splnění slibů časem zhořkne a změní se beznaděj a vzbudí nedůvěru a odpor ke všem, kteří se uzavřeli ve své luxusní bublině plné výhod a volby to stejně nezmění, protože oni se tam stejně budou držet zuby nehty, protože si přece vzájemně neublíží a mezi sebe nikoho nepustí. Vždy tam každý na každého něco ví...a pokud má někdo průšvih a něco z těch nekalých praktik vyplave.? Tak
    se omluví, zamete se to pod koberec ...a vesele se jede dál...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, nejsem závistivá, ale ani hloupá - důchodcům řekli: peníze nejsou, dostanete ( a buďte rádi ) 360,- Kč - no, fajn, a sami si prý zase bez uzardění přidali tisíce, dělají si blázny? Copak asi umí pan Benda, že tam straší od revoluce? Kdo ho stále volí?
      Já bych se dovedla uskromnit, ale odpady nám zdražili téměř dvakrát i když jsme třídili, energie vyskočily jako zázrakem o tisíce a pokud se neuskromní politici a nemakačenkové, kteří hodně cucají st.rozpočet, proč já?Pracovala jsem od 18 do 63 let a nemám pocit, že bych do systému nepřispěla. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. No, dámy, o tom bychom si mohly povídat dlouho, patrně bychom si i značně zvedly tlak. Peníze chybí kam se koukneme, ale možná ještě častěji narážím na liknovost, nezájem, lenost, neúctu, neochotu bez špetky empatie. A to jsou věci, které může zlepšit každý sám a nic nestojí.
    Přeji příjemný den a moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsem si jista, že určité profese si zaslouží i velké peníze, v tom problém není, ale mělo by to být o důležitosti jejich práce a významu pro obyvatele, takže kdyby někdo vymyslel lék či jinak prospěl, ať si má třeba miliony, stejně tak, když má někdo soukr.fabriku a prosperuje, moc mu to přeju. Ale u některých politiků je to výsměch.Přidat si 25 tisíc? aby měla na dva mohérové svetry?tolik většina důchodců nemá ani měsíčně. A co se mi nelíbí nejvíc? když se pravidla hry mění během hry! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Napsala jsi to skvěle, Jiřinko. Mediální masáž před volbami bývá někdy až nechutná. Ještě nikdy jsem politiky nesledovala tak moc, jako v posledních letech. A opravdu není z čeho vybírat. A jak vidno, volební cíle a sliby se stejně plnit nemusí. Zákony se mění podle toho, jak se to právě hodí mocným do krámu. My máme zatím na péči o zdraví dobrý ústav. Naše nemocnice je soukromá (AGEL) a dostupná péče na úrovni. Včera jsem si například zdarma užívala podvodni masáž a následné lehárko zabalená v teplíčku, prostě jako v lázních. Nevím, zda by mne bavilo sedět u voleb, ale někdo to dělat musí. Jen mi vadí korespondenční volba. Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, staří lidé mají prostě zákonitě neduhy a pokud se k tomu přidá ještě nedostatek léčebných zařízení a nemají se kam vrtnout a posílají je v lepším případě od čerta k ďáblu, tak - co pak? Až odejdou do důchodu všichni zubaři a jiní doktoři v mém věku ( kteří ještě zachraňují situaci), to bude teprve mazec. A co na to školství? že by lákali studentíky a nějak je zvýhodnili, pokud neodejdou do ciziny po dokončení školy? Myslí tam nahoře někdo na takové věci a co s tím dělají?
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Marie, určité plánování v některých oblastech řízení státu by mělo být samozřejmostí a pokud tady lidi zadarmo vystudují VŠ, měli by podle mne něco státu formou práce pro české lidi vrátit.Ne, že si vystudují na doktora a šup do Německa za vyšší platy.A tak podobně. Tihle hoši nahoře mi přijdou, že nevědí, která bije a hlavně se chtějí udržet u vesla do voleb. Chápu, že to nemají lehké, ale nikdo je nenutil do toho jít a na nějaké zkoušení a pokusy není doba.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Tyto politické praktiky nejsou pouze Českou specialitou.
    Politik by měl jít občanům morálním příkladem a dělat poctivě službu republice.Myslím, že řadykandidátů by značně prořídli, kdyby měli za odměnu průměrný plat a žádné nadstandardní příspěvky a žádnou imunitu!
    Součastné chování politiků mě připadá, jako monarchistické. Vzhledem ke kololosnímu počtu politiků, jak domácích, tak Evropských, by nás monarchie vyšla určitě levněji?!
    Bohužel jsme v dekadenci, tak jak už se to několikrát v historii vyspělých společností stalo. Stačí si přečíst něco z dějin.



    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, lépe bych to nepopsala, ale aby si nenaběhli - lidi toho mají plné zuby.A ty jejich rady, šetřete si na důchod - někteří, ač pilně chodí poctivě do práce, jen tak tak vyjdou a z čeho mají podporovat třeba rodiče s nízkým důchodem a z čeho šetřit. Musí platit vše na děti ( kroužky ) a pod.
      Ještě, že za našeho mládí se nic neplatilo, při šesti dětech by máma s tátou museli dělat denně tři směny ... Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, napsala jsi to moc hezky.
    Ještě nikdy jsem žádné volby nevynechala, ale letos ani volit poprvé nepůjdu. Jsem pravicový volič, tím se netajím, ale to, co teď "ti vyvolení" provádí, mně dokonale znechutilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, nevolila jsem nikdy cizokrajné a extrémistické lidi, ani nesedám na lep příliš vtíravým lidem. Ale momentálně v řadách politiků vhodných pro mne je pusto, prázdno.
      Očekávala jsem v minulosti zlepšení od žen mezi politiky a to se nepotvrdilo.
      Přivítala bych i to, že pokud někdo z nich překročí vědomě nějaká pravidla, přijde přiměřený trest. Jsem bytostně asi naivní.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Já politiku sleduji od roku 1965. Už jako děcko jsem to sledovala s tátou a i mé názory jsou jím dost ovlivněné, protože jemu to "pálilo". A teď u svobodných voleb (ha, ha svobodných, vždyť málem není z čeho vybírat) si fakt dávám pozor, co kdo slibuje, zda je to možné a jsou nato prostředky, zda je schopný si stát za svým názorem a obhájit si ho. A fakt je, že lidé jdou do politiky, protože tam jsou velké peníze, který by normálně nevydělali, ale nějak zapomněli, co slibovali před volbami. Nejsem z těch, co si myslí, že když přijde nějaká nová strana nebo koalice či hnutí, že spasí republiku nebo svět, když o státních, krajských či obecních financích a plánování nic neví, chybí jim kritické myšlení a logika matematiky, fyziky či chemie už ze základní školy. A hlavně neví jak se žije lidem dole. Nějak ti naši volení představitelé zapomínají, že se jedná o službu lidem, ne sobě. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, to si myslím také, že by tam měli sedět a pracovat lidi vzdělaní a znalí. Jsou za tu službu dobře placení, navíc auto, + jiné výhody a tak by se mohli stydět dělat to, co předvádějí.Ovšem stud jim obvykle chybí. Dokud jsem občas koukala v noci na jejich jednání v Poslanecké sněmovně, handrkovali se hodiny jak báby na trhu ( omlouvám se babkám na trhu ) a jediné, kdy se shodli hned a bez protestu, bylo vždy přidání na platu jim samotným. Jsou jistě mezi nimi výjimky, ale ty není vidět.
      Ceny stále rostou, řetězce si přesunují do ciziny peníze a kdy se ta spirála zastaví?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. V poslední době už politiku nesleduji,jsem docela zhnusená.Stačí mi si přečíst něco na seznamu.Momentálně bych ani nevěděla koho volit.Nejvíce mě zajímají komunální volby,ty se týkají našeho města.Jiřinko,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, podle mne ideální by bylo, aby voliči řekli těm politikům, co by chtěli a politici říkali lidem, co budou dělat a na požadavky taky reagovali, trochu to sladili dohromady, v komentářích pod různými články ale podle toho, co se tam píše, to vypadá, že tu žijí samá trdla a nevzdělanci, ( bláboly, chyby a sprostoty )- protože vzdělaní lidé se toho asi nezúčastní. Můj dojem.
      Jiřina z N.

      Vymazat