středa 21. února 2024

V Karlíně

 S kamarádkou Marcelou, příště se sestrou a jindy zase s kolegyní Janou, navštívila jsem párkrát kostel sv.Cyrila a Metoděje v Karlíně.

Milé KOČKY, jistě, už jsem několikrát různé fotky z něj dávala na blog, ale proč si to nepřipomenout, počasí je proměnlivé a taková vycházka k tomuto skvostu a prohlídka, zastavení a zamyšlení se tu, nehodilo by se některé z vás?













opsala jsem:
Novorománská trojlodní bazilika se dvěma věžemi byla postavena v letech 1854–63 podle návrhu Karla Rössnera a Ignáce Ullmanna. Svou rozsáhlostí patří mezi nejvýznamnější církevní stavby v Čechách.
Délka celého kostela je 75 m a jeho šířka 31 m, věže dosahují výšky přes 78 m. Po stranách hlavního vchodu stojí dřevěné sochy věrozvěstů v nadživotní velikosti od Břetislava Kafky. Na malířské a sochařské výzdobě, která byla probíhala až do konce 19. století, se podíleli přední výtvarní umělci několika generací.
V kostele stojí také varhany se třemi manuály, šedesáti jedním rejstříkem a více než třemi tisíci píšťal, které byly postaveny v roce 1898. V době vzniku byly největšími varhanami v českých zemích.


24 komentářů:

  1. Jiřinko, Karlín mám moc ráda, kostel je skvost. Jak zvenku, tak uvnitř.
    Děkuji za fotky a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, díky, už to tam vypadá jinak, než jak jsme byli zvyklí, moderní a opravené,
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Také se tam občas zastavuju, chvíli posedím, pokochám se tou krásou a potom pokračuju dál. Někdy je dobré se zastavit a rozhlédnout. se. Pohodové dny přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, ano, taková zastavení jsou občas potřebná. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. V kostele jsem nebyla, ale kolem něj šla. Do Karlína jsem jezdívala na porady v rámci Českého statistického úřadu. Dávno tomu, dávno.......:-)
    Hezký den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to znáš Karlín vcelku dobře. Já jsem k Invalidovně jezdila k zubařce. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, opět další krásné fotky. 👍👍👍 Kostel Sv. Cyrila a Metoděje znám moc dobře.
    Měj hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, je to uvnitř zajímavý prostor, že? Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts
    Umělecký skvost.

    OdpovědětVymazat
  6. Kostel je krásný z venku a ještě krásnější zevnitř. Tak trochu na mne působí jako pravoslavný tou výmalbou sloupů. Ale přiznám se, že se v tom moc nevyznám. Každopádně je fajn, že je otevřený a že si tam člověk může i sám posedět, jak píše Večernice. Rozjímat zde může o čemkoli. Hezký den, Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, já se modlit asi neumím, ale kostely navštěvuji ráda a docela často a obdiv mají všichni ti dávní tvůrci. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Krásné fotky Jiřinko, je to moc hezký kostel ♥ hezký večer ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, děkuji ti a jsem ráda, žes přišla na můj blog. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko nikdy jsem v Karlíně nebyla, ale kostel mají krásný. Výmalba stropů je úžasná a hodně mne překvapila i Poslední večeře, kterou jsem ještě v našich kostelích neviděla. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, výzdoba tohoto kostela každého při první návštěvě překvapí, údajně ve středověku byly všechny kostely hodně barevné. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,krásný kostel.V Karlíně jsem taky ještě nebyla.Ráda navštěvuji kostely,kapličky,pomníky.Děkuju a zdravím.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, až budeš v Praze na delší dobu, zajdi tam. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko ten kostel je překrásný, nádherný i uvnitř. Také si tam ráda posedím a rozjímám. Jen pokud jsou tam lidi a modlí se, tak nefotím, abych je nerušila cvakáním fotoaparátu. Ale lze fotit mobilem s vypnutým zvukem. Fotky máš moc hezké a díky za tyto fotografie. Přeji ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já vždy obdivuji, nejen v kostelích, tu práci, kterou tomu někdo dal. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Fukčarinka moc krásný kostel z venku i uvnitř.

    OdpovědětVymazat