středa 6. března 2024

Album

Co dokáže při uklízení takové starší album? navodit vzpomínky, přece! Kdysi dávno, v devadesátých letech, jsme dostali v práci nabídku na zájezd do Švýcarska - a to třikrát po týdnu během dvou let - byla bych hloupá za ty tehdejší peníze tam nejet - bydlelo se skromně, nějaké jídlo jsme si i vezli sebou, protože jsme si snídaně a večeře sami vařili v penzionech. Ale nemělo to chybu, protože jsme jeli podnikovým busem, bylo to dotované, vozili nás na samá atraktivní místa, dokonce i to počasí bylo skvělé. Jenže, o digitálním foťáku jsem tehdy neměla ponětí a tudíž mám fotek relativně málo, jen černobílé?!

Milé KOČKY, tudíž se nikdo nemůže divit, že jsem si tam po třikrát koupila pohlednice, krásné, barevné a mám jich v albu 52 ks. Pokud někdo k nám přijede a má zájem, můžu ho chvilku zabavit prohlížením těchto pohledů na švýcarské zajímavosti.

Moc ráda na ty zájezdy vzpomínám a dokonce jsme si tam dovolili jednou i takovou perličku: navštívili jsme vodní elektrárnu s exkurzí, dovezli jsme jim přepravku plzeňského piva a odznaky ( tehdy v ČR docela pěkné ) a další dárky a švýcarští zaměstnanci byli úplně paf. Něco takového nikdy nazažili ani o tom neslyšeli. Elektrárna měla nahoře na kopci jezero, odtud byla 900 m dlouhá roura dolů do elektrárny a chlapi se mohli utlouct po podrobnostech, jak to vše funguje... my ženy jsme více ocenily několikakilometrovou procházku nahoře v Alpách s návštěvou tří salaší, se suvenýry a kávičkou. Když jsme tam byli podruhé, na podzim, zažili jsme i to známé shánění stád do údolí před zimou, kravičky se zvonci na krku a ozdobené květinami (věnci z umělých kytek). Kdo se nechoval nahoře v horách jako poděs, mohl celkem snadno vidět v jejich prostředí sviště. 

Nejkrásnější zážitek? chcete to slyšet? V Alpách v noci úplněk - všude ticho a na vrcholcích sníh. Nahoře hvězdy a okolo skály.

Zájezd č.1: bydlelo se v Bodiu - výlety: Kostnice (M.Jan Hus), Chur, Rýnské vodopády,  (květinový most) Luzern, Belinzona, Lugano, Locarno, Interlaken aj.

zájezd č. 2: bydlelo se v Adelbodenu - výlety Bern, Maternhorn, Jungfrau, jeli jsme s busem 16 km dlouhým tunelem vlakem, Sion, vše si ani už přesně nepamatuji...třeba Emmental -  ale kdy jsme tam byli, už nevím.

zájezd č.3: bydlelo se u Annecy - navštívili jsme mnohé kolem Ženevského jezera, Lausanne, Ženevu,, Evian, zajímavá místa v horách, Chamonix, Fribourg,  a cestou zpět zastávka ve Vaduzu v Lichtenštejnsku

Dceři jsem tehdy přivezla bernardýna se soudkem na krku ( malého, plyšového, má ho dodnes ).

tady jsem pro navození dojmu nafotila část pohlednic  ( a přitom úklidu našla i další alba, Nízké Tatry, Vysoké Tatry, hrady, zámky -  to je pohlednic! - připomínek našich spanilých výprav)



















...jestli to takhle půjde dál, budu mít doma určitý druh uklízení zakázaný!


23 komentářů:

  1. Jiřinko,pěkně jsi zavzpomínala 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, máme hodně fotek v albech a taky pohlednice z různých míst, občas to musím ,,provětrat,,.
      V posledních letech ale hlavně fotky v PC digitální.Manžel měl digifoťák dřív, já až v r.2004.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Taky jsem to tak dříve řešila. Pohlednic mám plný šuplík. Máme na co vzpomínat. Ve Švýcarsku jsem byla 2x a moc se mi tam líbilo.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, o tom jsem naprosto přesvědčená, že tam se líbí každému ( až na toho Jana Husa), ale o zážitcích by se toho dalo napsat.
      Měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Moc hezké vzpomínky, Jiřinko! Taky jsem si o tom nedávno povídali, to nadšení, že můžeme vyjet, jednoduché ubytování, o jídle v nějaké restauraci nemohlo být ani řeč... Ale rádi na to vzpomínáme.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, bylo to moc příjemné cestování a především mi to ještě běhalo. Užívejte si, dokud jste mladí. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, zážitky nám nikdo nevezme a pohlednice je připomenou. Ano také máme velkou sbírku pohlednic, jen do té ciziny jsme se tak moc nepodívali, jen do blízkého okolí. Ta elektrárna byla něco jako přečerpávací el Dlouhé Stráně asi. Dnešní cestovatelé mají dokumentaci mnohem lehčí.Mej se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, my jsme byli podnik s elektrárenstvím propojený a tak si předem tu exkurzi domluvili. Taky jsme toho viděli mnohem víc, než běžný zájezd.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Lezarts
    Oživila jsi i spousty mých vzpomínek, díky. Hezky uklízet takto dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, do Annecy jsem se zamilovala, já se ráda zamilovávám, tedy do městeček a pamětihodností, o tom by mohla vyprávět města jako Gdaňsk, Bruggy, Colmar, Albi, Arras, Salzburk a Rothenburg o.d.T., a asi 187 dalších po Evropě ( dál jsem nebyla). Jednou to pořádně nad horkým kafem probereme. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ano,ano kupovaly se pohlednice, taky to tak mám. Alb mám spoustu a když třeba jen tak něco hledám, tak je z toho pořádná chvíle.
    Ve Švýcarsku jsem byla jen jednou, byl to bezvadný poznávací zájezd.
    Pěkný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, podle mne je cestování dobrá zábava. Ale i procházka českým lesem.
      Hezký večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,to je náhoda,můj mladší syn je právě teď ve Švýcarsku.Je ve Svatém Mořici.Je tam na týden,posílal mi fotky,je to nádhera.Je nadšený,moc se mu tam líbí.Přeju ti krásný den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti, Marti, přijede domů natěšený a bude vyprávět. Přeji mu pěkné počasí a daleké výhledy. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Parádní! Děkuji za Švýcarsko, přesně na těch místech jsem byl, ale už je to také dávno... a také mám spoustu pohlednic. Já když cestuji, tak si je vždy všude koupím :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Draku. Mám známé, manželskou dvojici ( ti cestují víc jak já ) a oni si denně koupí pohlednici a na ni napíšou večer, co ten den proběhlo a dávají je za sebou do krabice a mají denník o zájezdu.Byla jsem s nimi v Bretani a byli to moc fajn lidi( z Býště).
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, máš krásné vzpomínky. Já mám takové na jediný můj takový zájezd a to do Paříže. Já jsem si přivezla takovou skládačku s fotkami, ale vnučka Katka je sbírá a tak jsem jí to dala. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě mě zaujalo povídání o té vodní elektrárně. To muselo být opravdu zajímavé. Mám takové technické věci docela ráda a zajímají mě i když nejsem chlap.

      Vymazat
    2. Jaruško, mne nejvíc překvapilo, jak v té elektrárně bylo všude čisto.A taky nahoře v horách, nad lanovkou, jsme potkali dva pracovníky, kteří upravovali cestičky pro turisty a když jsme se po celodenním výletování vraceli, měli obrovský kus práce hotový.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, krásné vzpomínky nad albem 👍👍👍 Místo pohlednic jsem si kupovala leporela a to mně drží dodnes. Ovšem ne všude je mají.
    Fotilo se převážně černobíle a hlavně jsme nad každým záběrem přemýšleli a neplýtvali.
    Já později přešla na diapozitivy. Pak se jako bonus objevil manželův spolužák, který nám za malý peníz nosil materiál z Barrandova. Z jednoho závěru byl diapozitiv a současně i negativ.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak máme podobné zkušenosti a dojmy. Taky jsem jela na zájezd se třemi filmy a moc vážila, co nafotit. A v Luganu se mi ,,zakousnul,, foťák a až doma jsem zjistila, že to byla prkotina! Budu tam ještě muset zajet to dofotit, hihihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Krásné pohlednice Jiřinko , krásné vzpomínky ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, díky. Jsem ráda, že mám na to upomínku. Byla tam s námi kolegyně a ta v legraci řekla: mně se tady nelíbí, mají to tu, jako by to ostříhali nůžtičkami na nehty.
      Vždy si na to vzpomenu. Jiřina z N.

      Vymazat