sobota 30. března 2024

Velký Pátek

 Na pátek 29.3.24 byla předpověď docela slušného počasí a tak jsme se rozhodli, že si uděláme výlet. přizvali jsme Janu a vyrazili směr sever kolem půl osmé ráno. Až na dvě špatně označená místa, kdy jsme si museli trochu hledat směr, jsme se dopravili na první zastavení docela dobře, a tím byl hlavní Pomník neboli památník v obci Chlumec na Teplicku. Na místo velké bitvy vojsk rakouských, pruských, ruských a francouzských - kde padlo a podle mne zase úplně zbytečně odhadem asi 20 - 30 tisíc mužů. Je tu také v okolí na místech jednotlivých bitev mnoho menších pomníků a největší hromadný hrob o počtu asi 10 tisíc vojáků.







Milé KOČKY!

Od pomníku, momentálně obehnaném plotem - jsme s Janou vystoupaly ke kapli na vrcholku kopce, porostlého lesem a v současné době plném dýmnivek, kde můžete potkat slepé kapličky - tedy bez obrázků jednotlivých zastavení křížové cesty ( kde skončily se asi neví ) - každopádně trojboká kaple se nám i přes zavření líbila a rády jsme se tam podívaly.









Kaple Nejsvětější Trojice - Barokní kapli nechal v letech 1690 - 1691 postavit František Krakovský z Kolovrat jako poděkování za to, že jeho rodinu ušetřila morová epidemie. Jejím autorem byl Jean Baptist Mathey. Jedná se o trojbokou stavbu, ve které najdete nástěnné fresky ilustrující Te Deum. Fresky pocházejí z roku 1691.

Podél cesty vedoucí ke kapli byly nainstalovány zastavení křížové cesty s keramickými reliéfy. Dnes zde najdete jen prázdné kamenné výklenky.


na Wikipedii můžete vidět i snímek - pohled shora na střechu kaple.







Hrozivé povídání o bitvě z r.1813 se můžete dočíst na Wikipedii - ovšem jde o bitvu u Chlumce na Teplicku, nikoli Chlumec nad Cidlinou, tam se bouřili sedláci jindy.

Odtud jsme se přesunuli do dalšího městečka a to do Krupky/ Bohosudova a posléze do Teplic do botanické zahrady, kde jsme si dopřáli jak procházku venku, tak skleníky. O tom ale zase zítra, pozítří a tak...popravdě jsem měla v plánu ještě další místa na poznávání, ale nakonec jsem si řekla, že to stačilo a raději jsme si udělali zastavení v restauraci v Nučicích u Litoměřic. 

25 komentářů:

  1. Jiřinko, pěkný výlet. Pohodové svátky tobě i rodině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, díky a vám přeji také pěkné Velikonoce. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Moc zajímavé místo. I když působí zanedbaně, má cosi do sebe. Zasloužilo by si revitalizaci? Kaple je snad unikát. Trojbokou jsem ještě nikdy neviděla. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá místa.Za 14 dní jedeme na pár dnů do těchto končin na jeden hrad,tak si místo poznamenám.Ještě nemám žádné cíle.Líbí se mi ta kaple.
    Jiřinko,hezkou sobotu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, hradů je pod Krušnými horami tolik...tak, ať se vám výlet podaří. Jendou jsme šli s mužem na hrad Osek a když jsme se vyškrábali na kopec, hrad byl nepřístupný.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. To vaše výletování je prostě na medaili.
    Klidnou sobotu Ti přeju !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak jo, nějakou mi třeba uděláš z brambory? Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Další zajímavé místo od tebe))
    Přeji krásné jarní svátky. Mávám z dálky a posílám do Čech hodně sluníčka.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, kdepak lítáš? Cítím vůni vanilky? Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Lezarts
    Velice zajímavá stavba!!! Jako vždy, povedený výlet 🐣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, to bylo jen první zastavení po ránu. Ale ty dýmnivky, hodně dýmnivek, vidím pořád! Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Zaujala mě ta kaple, ale celkově na mne místo působí dost ponuře. Jste opravdu neuvěřitelní cestovatelé. Zdravím, pá 🐣

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, aby ne, přišlo tam v té bitvě, nebo spíše během několika bitev na mnoha místech o život tolik lidí! Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Moc hezký výlet Jiřinko. Ta kaple je zajímavá.Doufám, že jste měli štěstí a mohli nahlédnout do kostela Panny Marie Bolestné v Bohosudově nebo na hrad Krupka? Ono jich je tam víc. Autem se to dá stihnout. Od vlaku moc ne...Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, správné dotazy, ano, bazilika - bude zítra a hrad Krupka jsme tentokrát vynechali, byli jsme tam s mužem naposledy loni. Moc zdravím do Rbk a přeji hezké dny. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Ahoj Jiřinko, zase moc zajímavý článek Přeji krásný večer Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, pokud mi to bude dopřáno i jiné výletíky budou. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, já obdivuji, kolik toho zvládnete. Já nedala ještě letos ani jarní procházku lesem. Zajímavé místo, neznala jsem, a kytičky potěšily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, manžel už toho tolik neuchodí a tak musím plánovat tak, aby to přineslo něco každému z nás. Na procházku si dojdi, bude se ti líbit. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Evi, to je situace - tvůj komentář tu byl 2x, já jednou na něj odpověděla a pak jsem jeden z tvých smazala a vida, zmizela i ta moje odpověď. Prostě si blog žije svým životem.
    Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Jiřinko, děkuji za protažení těla aspoň takto virtuálně do mě neznámých míst. Květin je nyní v přírodě spousty a to mám ráda.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, tak okolo tohoto pomníku jsme jeli vícekrát a až nyní jsem si ho zadala jako první cíl této výpravy.Je to místo, kde tekly potoky krve a není to moc optimistické místo, především v této době ...
      Jen se už vraždí jinak.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko, udělali jste si moc hezký výlet. Je to působivé a určitě klidné místo. Taková mám ráda...
    Měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, při cestě nahoru k poutnímu kostelíku tě tam napadne tolik věcí!
      Jiřina z N.

      Vymazat