neděle 31. března 2024

Bazilika

 Bazilika v Bohosudově - co napsat: je impozantní, je zanedbaná, je krásná a měla by se opravit, na opravu jejích varhan je vypsána sbírka, vrata k bazilice byla zavřená a docela jsme byly s Janou smutné, že se tam nedostaneme, ale pak - zázrak, Jana vzala za kliku už pokolikáté a vyvinula sílu a vrata se nám otevřela a s jednou místní mladou paní jsme se do areálu dostaly a vše si prohlédly a pofotily. Jak ambity, tak kapli s pramenem vody, tak jsme přes zamčené dveře nahlédly i do samotné baziliky. Doufám, že jednou se jí vrátí sláva a věhlas.

Bazilika postavená v letech 1701-08 v barokním slohu. Je významným poutním místem. Jednolodní obdélná stavba s třemi páry pravoúhlých postranních kaplí, s polokruhově uzavřeným presbytářem a dvojicí hranolových věží v západním průčelí. Hlavní oltář je baldachýnový, je dílem Franze Tollingera z let 1707-14.

Od 1. července 2018 je poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné národní kulturní památkou.




 
za tuto fotku se omlouvám, musela jsem pak vyměnit baterky:


















Nabízí se srovnání s nedalekým, již konečně opraveným, Osekem!Věřím, že i na tento skvost se peníze a pracovníci najdou. 

Milé KOČKY:

v Krupce ovšem můžete najít také křížovou cestu, lanovku na Komáří Hůrku, různé pozůstatky dolování a další zajímavosti. Je dobré sem přijet připraveni...

Hrad Krupku jsme tentokrát nechaly stranou a odjeli jsme k nádraží v Teplicích v Č., kde jsme si s Janou udělaly pár fotek opraveného nádraží, než jsme se vrhly do Botanické zahrady - s nutnou návštěvou zdejší kavárničky.








Botanická zahrada bude hlavní téma zítra. 

24 komentářů:

  1. Jiřinko, hezky jsi mi připomněla jeden z výletů. Bazilika je nádherná stavba, ale na opravy stále čeká. Je to velký areál včetně těch ochozů a navíc je tam myslím i církevní škola nebo klášter. Je smutné, že církve sice dostávají nemalé peníze z restitucí a přesto mnohé památky jsou v takto zanedbaném stavu stejně, jako kostely u nás ve městě. Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, taky si myslím, že sice nejvíc byly takové stavby zdevastované za totáče, ale mnohdy ani předtím nebyly v lepším stavu - viz fotky z první republiky, a nyní se buď vypisuje sbírka nebo to chátrá vesele dál, areály a kostely zavřené a nevětrané, církev do toho peníze nedá, asi se jim to ,,nevyplatí,, - když tam chodí jen turisté? Stát jim paltí pěkné peníze a na opravy staveb ,,nemá,,. Hlavně nyní, když dávají jinam.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. I tak je to nádherné místo a jsem moc ráda,že jsi baziliku sem dala.
    Mám ji v plánu navštivit až budeme na dovolené.Snad se i my dostaneme dovnitř.
    Jiřinko,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, tam byl na vratech rozpis, kdy je to přístupné - a to nás mátlo, proč píšou, že ano a dveře nejdou otevřít, až se to povedlo. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, děkuji moc. Bazilika je nádherná stavba a ambity připomněly Sv.Horu. Škoda, že není opravená, snad se také dočká! A měly jste s kamarádkou veliké štěstí, že jste se dostaly dovnitř. Prostě, mělo to tak být!!
    KRÁSNÉ VELIKONOCE . Pa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, právě mi to připomnělo mnohé už opravené podobné stavby a já, při mé povaze, už vidím, jak by to jednou vypadat mohlo. Fotek mám tolik, že mám co prohlížet.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, v Kupce jsem byla několikrát pracovně, na hledání krásných míst fakt nebyl čas. Ale jako vidím, jsou tam... Děkuji za krásné fotky.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Jiřinko, opět jsem s tebou navštívila místa,kde jsem nikdy nebyla a tak jsem se moc ráda podívala.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, tak já doufám pevně, že jich ještě spolu navštívíme spoustu. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Nádherná stavba, takže nic jiného, nežli nový kabát je nemůžeme přát. Ale stojí za návštěvu i teď. Nebyla jsem tam, takže díky, že jsi mne tam dnes zavedla.
    Měj pěkný sváteční den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, ono bylo i tak zajímavé ,,v předvečer,, Velikonoc tam být.
      Moc tě zdravím. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Ta bazilika je hezká stavba. Rakové se dneska už nestaví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taková místa obvykle mají zajímavou historii, že na místě, které kdysi dávno z nějakého důvodu ( a mnohdy to byl pramen vody ) postavili kapličku, pak kostelík a pak se vršily další a další stavby a později, obvykle v baroku, se vystavěla nějaká stavba, která přežila všechno a dodnes nám z ní padá brada. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Bylo by dobré,kdyby se našli peníze na opravu. Jiří ko,ráda jsem poznala tuto památku 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti a to vím ještě o jedné podobné a snad se podaří se tam dostat také.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Bazilika je zajímavý objekt a opravu by si dozajista zasloužil

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, ono je u nás tolik památek - které by potřebovaly opravu. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Udělaly jste si pěkný výlet. Bazilika je zajímavá a pěkná stavba, jen by si zasloužila trochu opravit. Třeba se jednou dočká, jako se dočkalo nádraží. Smekám před tím, kdo rozhodl zachovat stropní výmalbu. Nádraží je čistě účelová stavba, a proto na mnohých obdivuji, že jsou i atchitektonicky skvostné.Jsou jako galerie. Třeba Plzeň, Praha,Česká Třebová, i Veselí nad Moravou a mnohá další. Člověk má v hale při čekání na co koukat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, když jsem to nádraží viděla prvně, vůbec jsem nechápala...ale je to moc pěkné na koukání. Nyní je opravené i zvenku a snad to nějací sprejeři neponičí. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Stav baziliky působí hodně smutně, přitom je to tak nádherná stavba!
    Moc se mi líbí malby v nádražní budově, to se moc nevidí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, dala bych opravám takových staveb přednost, a hlavně, po opravě otevřeno a přístupno zvědavcům z řad turistů, i kdyby za symbolické vstupné! Je to součást naší historie. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Odpovědi
    1. To jsi, Květuško, hodná, někdy to vyjde a někdy to není ono, ale nejsem profesionál, pro mé účely to stačí. Měj se hezky a už máte taky jaro pod tou krásnou Šumavou?
      Jiřina z N.

      Vymazat