neděle 21. dubna 2024

K neděli se hodí

 Milé KOČKY, nastala neděle 21.4.24 a zdá se mi, že se hodí tady dnes zveřejnit můj nový úlovek - pro mne je to dlouho plánovaný a vytoužený - včera dosažený cíl cesty. Možná si některé vzpomenete, že jsem dávala na blog kostel zvaný Mírový ve Svídnici a to dokonce dvakrát, jednou v létě a podruhé po pár letech v zimě. Ovšem jak byste se mohly dočíst třeba u Wiki, ty kostely byly původně postavené v nynějším Polsku tři a mají velice zajímavou historii. Druhým kostelem je ten v městě Jawor a třetí již prý neexistuje.

Do města Jaworu jsme s Janou přijely busem na zájezd, který jsme měly obj. a zaplacený asi od ledna? možná i dříve. Počasí slibovali velmi ošklivé a bylo, pršelo, zima, vítr a zataženo až hanba. Zato kostel jako takový, památka zapsaná v UNESCO, byl uvnitř krásný a fotogenický. Snažila jsem se, abych nějaké koukatelné fotky i bez blesku v tom prostoru ulovila. 

Kostel, stejně jako ten svídnický, musel být postaven za určitých, dost nedobrých podmínek. Koho to zajímá, najde si to, je toho totiž hodně, co jeho stavbu omezovalo a určovalo. Uvnitř je vyzdoben opravdu mnoha obrazy a já se pokusím svými fotkami vám to přiblížit.
















Kostel je obklopen parkem s mnoha krásnými stromy.Také je spojen s mnoha v Čechách známými jmény, jak umělců, tak šlechticů, neb tento kout Slezska patřil i Českému království.Psát to tu nemohu, bylo by to na mnoho stran textu.

Další zastavení věnujeme kostelu sv.Martina v Jaworu: bylo tam uvnitř tma a jsem ráda, že to foťák nějak pobral.








lepší nemám:

na mnoha fotkách mám kapky deště - no, pršelo!

Náměstí i další památky po městě mají v Jaworu moc pěkné, ale to počasí mi nesvědčilo:





Na zájezd jsem se dlouho těšila, ovšem deset dní jsem měla velké zdr.potíže a málem bych na něj jet nemohla, ale riskla jsem to a nakonec jsem to ,,dala,,. Taky díky Janě a jejímu manželovi, který nás ráno i večer do Prahy a z Prahy dovezl autem. Pokračování zítra.

pro porovnání můžete srovnat příspěvek z 5.12.2022 o svídnickém kostele - návštěva adventní

23 komentářů:

  1. Jiřinko, to je nádhera. Ten Svídnický kostel mimo pripomina těmi balkony spíše divadlo, a nikdy jsem toto ještě neviděla. Zvenku vypadá jednoduchý, hrázděný, ale uvnitř je to skutečný skvost nádherně zdobený a uspořádány asi pro opravdu velké množství věřících. Ten druhý v Jaworu je také krásný, ale ten svídnický,to je skvost . Městečko Jawor je také krásné. Měšťanské domy jsou opravdu nádherné. Děkuji za super podívanou a přeji Ti krásnou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, protože jsme zpátky jeli nebývalou trasou, viděli jsme spoustu hodně zničených budov a stavení ve vesnicích i městečkách a tolik let po válce to Polákům nejde právě od ruky ( pravda, i u nás jsou taková místa ). Ta devastace byla vyvážená jarní svěží přírodou a tak jsem nakonec uznala, že na mne ten zájezd navzdory počasí měl dobrý vliv.
      Dnes si dám oddech a do nového týdne půjdu s odvahou.(trochu drzé!).
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jawor je družební město s našim Turnovem a tak,když jsme byli loni v Polsku hned jsme se do města vypravili.Kostelem jsem byla nadšená a dokonce mi pustili český výklad ač jsem tam byla sama.Děkuji za krásné připomenutí
    Jiřinko,měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ano, pustili nám také český výklad a věděla jsem o tom, žes tam byla, takové věci si já pamatuji. Naštěstí jsme měli na vše docela dost času, žádné dostihy. Ale škoda, že ten třetí kostel už není, je to zajímavá část evropské historie - kdy po Třicetileté válce došlo k takovým zvratům. Já to sleduji už dlouho a jinak na to člověk kouká, když to vidí na vlastí oči, než když si tom jen v koutě čte.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, moc děkuji za reportáž z míst, která jsou sice dobře dostupné, ale i tak o nich zatím jen sním... Snad jednou...
    Moc tě zdravím a děkuji za parádní reportáž! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helo, Polsko jsem objevila až později, ale od té doby tam směřují mé kroky ochotně a mám ještě spoustu míst v plánu. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, ten Svídnický kostel je skvost a městečko rovněž. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ony oba jsou mimořádně krásné, na ten v Jaworu jsem byla zvědavá právě proto, že jsem znala ten ve Svídnici a jeden podobný na Slovensku. ( loni jsme ho obdivovali )
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, myslela jsem na tebe a jsem moc ráda, že jsi to zvládla. Ten kostel v Jaworu je opravdu úžasný? Ten prostor uvnitř mne hodně překvapil. Je to jako divadlo s lóžemi. Ještě jsem nic podobného neviděla. A ta galerie obrazů je tedy něco. Udělala jsi dobře, že jsi zájezd nevzdala a obdivuji tě, že jsi ještě hned dala fotky na blog. To já už bych nezvládla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, díky a ještě dva dny tu bude o zájezdu. Poté už budu mít zase jiné, obyč starosti. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Vendy, oba ty kostely jsou mimořádné a proto byly zapsány do seznamu UNESCO. Jeden se diví, že to, ač dřevěná stavba, přežilo všechny ty válečné časy. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts
    Svidnický kostel, neuvěřitelná krása! Dělá opravdu dojem divadla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, tento je v Jaworu, ten svídnický byl na blogu kdysi už 2x.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Lezarts
      Díky za korekci.

      Vymazat
  8. Jiřinko, nejprve hluboký obdiv, že jsi to dala. 👍👍 Povedly se ti parádní fotografie. 👍👍
    Kostely v Jaworu jsou oba krásné a město, i přes nepřízeň počasí, je také hezké. Všeobecně v Polsku jsou krásné kostely. Na rozdíl od nás jsou Poláci hodně věřící, takže je kostelům věnována péče. Vzpomínám na náš pobyt v Krakowě, kde jsme jich navštívili opravdu hodně.
    Měj hezké dny a opatruj se. 🍀🙏

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, Krakow i Waršava a další města mě nadchly při mém prvním devítidenním zájezdu do Polska a pak pokaždé později. Letos počátkem srpna máme další vícedenní zaplacený a to bude velké překvapení - do míst, která nejsou tak známá.Doufám, že se toho dožiju, hihi.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. To, že vlastně žiju v polském příhraničí, dostanu se tam pravidelně a vím, že PL má co nabídnout. Teď neřeším religiozitu, polské řeči dost rozumím a tak se zajímám, co tam mají zajímavého. Jawor jsem, myslím, viděla na fotkách u Jitky, ale sama jsem tam nebyla. Ať se daří! 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, taky jsem Jitčiny fotky viděla, dokonce jsem si je znova prohlédla i dnes. Protože do Svídnice CK zájezdy podnikají a do Jaworu asi moc ne, byla jsem na to dost zvědavá a nezklamala jsem se.Už jsem toho v Polsku viděla docela hodně, jak s cestovkami, tak soukr., ale je to velká a rozmanitá země a pořád mám něco v rukávu, kam bych ještě chtěla. Hezkou dobrou noc. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. To je moc hezké. 🌟
    Můžeme něco použít sem? https://klubumelcu.blogspot.com/2024/03/jarni-vyzva-1-2024.html?m=0
    Bez svolení nic nepřidáváme, to se neboj, ale máš opravdu nádhernou tvorbu. Jestli chceš můžeš nám celkově poslat něco na náš email klub.umelcu@gmail.com
    Budeme rádi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brzy se na tuto zajímavou nabídku na spolupráci ozvu. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. V rámci zájezdu do Polska jsem v Jaworu byla, ale jen v kostele. Po prohlídce jsme pokračovali dál.
    Máš můj obdiv, že jsi se na výlet vydala.
    Klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, dost jsem se té cesty bála, ale obj. a zaplaceno to bylo ve velkém předstihu a nikdo nevěděl, jak to bude v dubnu se mnou vypadat. A taky, že se tak zkazí počasí!
      Jiřina z N.

      Vymazat