středa 1. května 2024

Po Maďarsku

 Milé KOČKY, tento článek vyjde na prvního máje a proto jeho téma bude výlety po Maďarsku, 

jednoduché vysvětlení - s manželem jsem tam byla poprvé na zájezdu asi na 6 dní, byly to výlety po pohraničí Rakouska a Maďarska a právě kvetly lípy, bydleli jsme v lázeňském městečku Bükk a koupat se chodili všichni kvečeru do zdejších vyhlášených lázní.

To s Janou o několik let později jsme si dopřály vydatný zájezd na 9 dní -  zbrázdily jsme téměř celé Maďarsko a nestačily jsme se divit, jaké krásy se nám ukazují. A právě první máj jsme tam prožily, tak si to částečně sjedeme znova:právě tady a teď?

Moje znalosti o Maďarsku byly jemně řečeno nedostatečné. Představa lautr roviny a sem tam lázně, o Budapešti jen to, že tudy teče Dunaj. Ale zájezd byl nářez - trochu historie, trochu skanzeny, zámky, zahrady, městečka a hrady, a nakonec pocit, že to je velmi zajímavá a příjemná země. Dobré jídlo, dobré vínko a české pivo. Ty jejich gulášové polévky s chlebem,dala bych si ji hned. Dorty a kávu umí jako ve Vídni. A narazili jsme i na J.A.Komenského. Tedy na jeho stopy, on sám už tam nebyl. 

Trasa byla asi tato ( už je to pár let, tak mám některá místa v mlze )-

Lebeny, Györ, Pannonhalma, Vesprém, Balaton, Székesfehervár, Estergom, Visegrád, Szentendre, Budapest, Gödölö, Eger, Bukové Hory, Miskolc, Tokaj, Sarospatak, Debrecen, Szeged, Kecskemet, Pecs, Hevíz, Sárvár, Fertöd, Soproň ( dost jsem toho vynechala )








Ostřihom:pohledy směrem na Slovensko


Dunaj:


Visegrád je hrad na kopci a bývalý zámek dole pod kopcem - moc zajímavé místo!!! a byl tam Karel IV se svým tátou! pravda - dávno přede mnou







orloj po maďarsku:





Celý den v Budapešti:





a jelo se dál:



tady se moc ráda procházela Sisi:







soutok řek vTokaji po dešti:



památník bitvy u Moháče:


Pecs: kostely všech vyznání:







- bylo toho hodně a dnes se sem víc nevejde - ostatně, proč byste si takový zájezd, milé blogerky, jednou nevyzkoušely na vlastí kůži?





30 komentářů:

  1. Maďarsko je další krásná země.Některá místa jsme navštívili a tak jsem si oživila vzpomínky.
    Později jsme sem jezdívali s manželovým bratrem do lázní.ty mají perfektní.
    Jinak je to samá rovina a když se jezdívalo přes Maďarsko někam dále bylo to nekonečné.
    Jiřinko,měj hezký první máj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to je právě to, že teprve, když člověk někam sám přijede, udělá si ten správný náhled - třeba v Bukových horách jsem si opravila názor na Maďarskou rovinu.Tento příspěvek a ostatní v tomhle ,,seriálu,, beru jen jako tip na dovolenou - třeba někomu pomůžu se rozhodnout, kam zamířit letos v létě? Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Krásný průlet Maďarskem, Jiřinko! Za socialismu jsem tam jezdila celkem často, byli jsme tam i na svatební cestě (to je fakt hodně let) a teď už dlouho ne. Docela bych se vrátila, ale ono je míst, kam bych chtěla... Koukám, že si viděla i uherskou poštu, to umělo pár chlapů v Kladrubech a byl to zážitek...
    Měj krásný první máj! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, každé místo, které jsme v rámci zájezdu navštívili, bylo zajímavé - p.průvodce to měl pěkně připravené a na vše bylo i dost času - včetně času na posezení a občerstvení. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ty jsi neskutečná cestovatelka. Maďarsko je pro mě země neznámá. Byla jsem jednou v Budapešti. Díky tobě poznávám místa, která asi nikdy nenavštívím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, do Budapešti si plánujeme s dcerou návštěvu na pár dní.Ráda se tam vrátím. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Poprvé jsem byla v Maďarsku (ještě za socialismu) u Balatonu a jen jsme navštívili Budapešť . Pak ještě pěkný zájezd od ČSÚ a po revoluci nějaké to město v rámci zájezdu např. Města na Dunaji. Jak píšeš, k vidění je toho tam hodně.
    Klidný první den měsíce máje, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, knihu jsem shltala za dva večery! Poklona autorce!
      Líbilo se mi v Maďarsku všude a především na hradě Sümeg. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Krásné fotografie Jiřinko. Moje sestra se švagrem projeli Maďarsko a mnoho jeho památek, na motorce a pár dní z toho strávili u Balatonu. Ne na plážích, ale objížděli celé jezero. Ale to už je opravdu hodně dávno. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, bylo tam cítit, že je to jižněji od nás - takové teplé a slunné, to mi na dovolené vyhovuje. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, krásné fotky a parádní průlet Maďarskem. 👍👍👍
    Nikdy jsem tam nebyla. Měli jsme zaplacený týdenní poznávací zájezd do Maďarska už v roce 1981. Maminka přijela z Rumburka hlídat děti. Synovi byly tři roky a dceři čtyři měsíce. Vše připravené, tašky zabalené .... ráno měla dcera horečku a já věděla, že si to Maďarsko neužiju. Nakonec jel manžel sám, aby propadla jen půlka. Dcera měla ve finále zápal plic, denně nás vozil tchán do Břevnova na injekci. Když se muž vrátil, vítalo ho uzdravené miminko svým úsměvem a dvě totálně vyčerpané ženské. Měla jsem tehdy o dceru obrovský strach, nebyly žádné mobily, muž netušil, jak na tom je.
    Manželovi rodiče jezdili každý rok do lázní Harkány, kde se scházeli s přáteli, kteří emigrovali do Německa, jeho bratr tam jezdí také. Stejně tak kamarádka z Rumburka, která tam s manželem a karavanem jezdí každý červen a září.
    Jen já si říkám, že jsem tam také mohla být.
    Měj hezké dny a opatruj se🍀💓

    P.S. Jdu balit, ráno odjíždíme jižním směrem. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, znám několik rodin, které jezdí do Maďarska a na Slovensko do lázní několikrát za rok. Tobě přeji hezké počasí a moc krásnou dovolenou v České Kanadě. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, a to bych moc chtěla, na nějaký výlet :-) Krásné fotografie

    OdpovědětVymazat
  8. To jsou krásné vzpomínky. Nikdy jsem v Maďarsku nebyla a vidím, že je to škoda:)
    A máš také plyšové kamarády na cesty?
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, léta se mnou jezdí cestovní medvídci - obvykle je fotím - vzniklo to v době, kdy byly vnučky malé a jejich rodiče mi je nechtěli na zahraniční cesty půjčovat - vzali to za ně plyšáci. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko milá, srdečně zdravím a díky za super výlet. Maďarskem jsem projížděla před mnoha a mnoha lety lehátkovým vlakem do Rumunska, kde jsem byli v kempu na Mamaie. Byly to báječné prázdniny a průjezd Maďarskem a pak zejména Transylvánskými Alpami stál za to. I když jsme jeli 2 noci a den. Klidně bych si to zopakovala, být zdravější..............vzpomínky jsou ale krásné. Přeju hezký den májový. Pa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já sama jsem v Rumunsku, Bulharsku a Makedonii zatím nebyla. Ale - kdo ví? Ochridské jezero chci určitě vidět!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, opět nádherné zážitky. V Maďarsku jsem navštívila Balaton a Budapešť, ta se mi líbila moc, ale už je to docela dávno. Měj se hezky, pá 😉😀

    OdpovědětVymazat
  11. V Maďarsku jsem ještě nebyla. Jinak moc krásné fotky jako vždy. Vypadá to, že tam mají i hezká města.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupodivu ano, a nejlepší je si to projít a vidět na vlastní oči. Jen ta maďarština je pro mne trochu nestravitelná. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko, tak v Maďarsku jsem byla a bylo tam fajně 🍀🥰🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hurá, Marti, to ti přeji repete na pěkném místě s plnou penzí a skvělou péčí! Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Lezarts
    Už jsem si myslela, že na tom koni stojíš Ty Jiřinko, jako vždy elegantní s kloboukem! Ale po nasazení okulár, jsem poznala, že je tam místo tebe kaskadér:-))). Ale i tak, Maďarsko byla spanilá jízda, díky za doporučení!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, jsem člověk přející a každému bych přála, aby se podíval tam, kam ho srdce táhne. V Maďarsku se nám krom jiného líbilo i to, že všude jsme dostali dobré jídlo! Maso měkké a jídlo moc chutné. A nědělali na nás obličeje, domluvili jsme se rukama nohama německoanglickoslovensky ( hihi ).Nutno vědět suppe a beer a brot.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Jiřinko,v Maďarsku jsem nikdy nebyla a to moje mamka a babička byly Maďarky.Když jsem se narodila,žily už tady v ČR.Je to pěkná země,pořád si říkám,pojedu se podívat a pořád jezdím jinam.Určitě na Maďarsko dojde,teď jsem byla v Jeseníkách,pak mám další plány,tak uvidíme.Času kdyby bylo víc.Moc ráda jsem se podívala,pokochala.Hezký den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, na Jeseníky nedám dopustit. Hned bych se tam vydala. Ale momentálně mám jiné aktivity před sebou - v po + út mě čeká Karlák a pak, koncem týdne, postupně zase nějaké příjemnější záležitosti. Pěkně krok za krokem - měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  15. Jiřinko, trochu ti dnes tady spamuji, ale mám čas, tak pročítám blogy. A budu se zas opakovat... prostě krása. My spíš cestujeme po naší vlasti i díky pejskovi, ale určitě jednou chci poznat i krásy okolních zemí. Daleká exotika mě ani moc neláká, spíš to co máme poblíž jako právě Maďarsko, Polsko, Německo atd. Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, já jsem toužila nejvíc po Novém Zélandu a po Islandu, po Izraeli, ale nemoc a situace mi to už nedovolí, tak volím bližší cíle, ale taky dost atraktivní.
      Letos mě ještě něco čeká, nebude toho tolik, jako loni, ale díky i za to. Musím se vždy trefit mezi termíny léčby, ta má přednost.
      Jiřina z N.

      Vymazat