pondělí 6. května 2024

Splněný sen

 Už jsem měla v životě všelijaké sny a mnohdy se mi i splnily, často také ne. Však to znáte, milé KOČKY. Ale, v posledním čase jsem měla utkvělou představu, že navštívím jeden zajímavý a krásně vyzdobený kostelík - byl dlouho zavřený a čas od času jsem zjišťovala, kdy bude a zda k nahlédnutí. V pátek večer se to povedlo - dozvěděla jsem se podstatnou informaci - bude tam v neděli probíhat mše ve 14 hod. a tak se nedá nic dělat, než se tam vypravit - chytit příležitost za pačesy - ale kdo mne tam odveze? Nastala honička na možné dopravce: manžel to odmítl, dcera se zeťem něco měli, známí také a tak jsem se obrátila s důvěrou na Janu, ta zpracovala svého drahouška a ten se smiloval a slíbil, že nás na ten výlet vyveze.

Jak já jsem se těšila, více jak půl roku jsem si ty chvíle představovala a přála si tam být.

Letařovice, kousíček od Sychrova a ještě kousek dál od Turnova - skrývají poklad - a jistě jste tento kostelík některé viděly v Toulavce ( já zrovna tento díl propásla! ) a nyní se mohu pochlubit s některými ze svých snímků z tohoto kostelíčka.

Opsáno: Nahradil původní gotický kostel ze 14. st., ze kterého se dochovaly zbytky středověkých nástěnných maleb. Stavba byla v r. 1695 barokně přestavěna. V interiéru vzácný dřevěný kazetový strop. Na hřbitově, který kostel obklopuje se nachází kostnice s oltářem z lidských lebek a kostí z 18. st.














 
kostel sv.Jakuba - Letařovice:



 Pan farář nám otevřel i kostnici:



Děkuji všem, kdo se na tomto výletě podíleli a přispěli k jeho zdaru.

Ale - jelikož jsme nejeli jen tam, stavili jsme se nejprve na Sychrově, v zámeckém parku a v přilehlé kavárně, poté jsme zajeli na hrad Frýdštejn a posléze do vesnice Vlastibořice pro pár fotek kostela sv.Kateřiny a dřevěné zvonice - však mě znáte, po čem pasu.

Po tomto mimořádném zážitku jsem přesvědčená, že sny se plní, jsem nadšená a spokojená. Závěr našeho celodenního výletu patřil Mladé Boleslavi, jejímu Starému městu a pozdnímu obědu ve zdejší restauraci. O tom vás, milé blogerky, zpravím už zítra.

31 komentářů:

  1. Známá místa,jsem zvědavá na zámecký park Sychrov,jak ten dopadl po mrazech.S děvčatama pořád přemýšlíme,zda se tam vypravit.Letařovice znám i kostel,ale že je uvnitř taková nádhera jsem netušila.Píšou 1. a 3.neděli.Hlavně,že se tam může fotit.Jiřinko,díky za tip.
    Měj hezké pondělí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ohledně dotazu - sychrovský zámecký park dopadl stejně jako jinde, azalky květy zmrzlé a mnoho jiných rostlin také, ale jinak tam bylo v neděli slunečno a zeleno, příjemno. Kostely v té oblasti mají nyní rozpis, kdy budou otevřené, ale přes zimu byly mimo provoz. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, kostelík je opravdu krásně vyzdoben.Hlavně jednoduše, aby nic nerušilo zážitek z obrázkových kazet. Přesvědčila jsi přátele ke krásnému výletu. Hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, vystihla jsi to naprosto přesně, moc tě zdravím. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Podařený výlet. Kostel má úžasnou výzdobu.
    Hezké pondělí Jiřinko.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, kdyby nebyl v tak nedostupné a zastrčené vesnici, určitě by byl obletován hojně turisty. Je to uvnitř něco úžasného. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, takové úsilí, ale rozhodně to stálo za tu námahu. Nádhera, moc děkuji za fotky. Sychrov a kolem něj mám moc ráda...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, pod Ještědem jsme s mužem výletovali často a o tomto pokladu jsem do loňska netušila. A to čekání, až bude otevřen, bylo nekonečné. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Teda Jiřinko, ty jsi nezmar. O Letařovicích jsem nikdy neslyšela. Kostel je výjimečný a povedl se ti skvělý úlovek. Těším se na pokračování tvého výletu. Pohodové dny přeje Večernice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Večernice, často se něčeho chytím a myslím si na to dlouhé období a nikdy to nevzdám. Tak uvidíme, co se mi povede příště, ale tohle jen tak nepřekonám. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ano- sny se mají plnit. A tobě se sen splnil. A to je moc dobře.
    Klidný odpočinkový den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, zítra si poležím dost dlouho na Karl.náměstí a tak si mohu ten výlet zase ,,přehrát,,.
      Pěkné dny ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Moc krásné fotografie a úžasný výlet. Navštívili jste nádherná a zajímavá místa. Moc se těším na pokračování. Hezký den Ti přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě dodám, že jsem si musela několikrát prohlédnout ty malované obrazy Svatých v kostele. Úžasná je stropní malovaná kazetová výzdoba. To se hned tak nevidí a určitě je to unikát.

      Vymazat
    2. Jaruško, pro mne to mělo ještě jeden význam - ale co já tobě budu povídat. Posílám pozdravy do Rbk a opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Lezarts
    Přání se plní nejen o Vánocích!
    Zajímavá stavba a krásná výzdoba, ale nejdůležitější, že jsi si to užila!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, mělo to pro mne význam a jsem opravdu moc ráda, že to vyšlo. Janě se tam také líbilo. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko milá, statečná, pak že se sny neplní a zázraky nedějí. Dobrým lidem ano! Opatruj se, KOČKO!!! Pa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, poprosila jsem i za tebe. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Děkuju. Děkuju moc. Myslet na někoho a poprosit za něj je nejvíc......

      Vymazat
    3. Evi, protože ty víš, o co jde a jak je to těžké. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Tak ten je opravdu krásně vyzdobený!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, zajímavé bylo, že tam bylo docela dost světla, ač v kostelích bývá šero. Nechápu, jak se jim podařilo ty kazety umístit na strop. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, hodně netradičně vyzdobený kostelík, ale o to zajímavější. Je to radost, když se podaří splnit si nějaký ten sen. Moc zdravím 😀😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, loni na východním Slovensku jsme obdivovaly s Janou zase ty jejich dřevěné kostelíky - jsou to krásné památky a bylo by škoda o ně přijít. Hezké dny tobě i pejsině. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Ahoj Jiřinko, krásný a moc zajímavý výlet hezké fotky moc ráda jsem se podívala Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivetko, hodně jsem se tam těšila a nezklamala jsem se. A že to trvalo!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko, nádherná výzdoba kostelíka. Jsem ráda, že se Ti sen splnil 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, taky i za tebe jsem tam projevila přání. Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Zajímavé místo, ale od nás je kostel hodně vzdálený. Krásný strop, ale nemusíme myslím, my vzdálení, litovat, protože vím o několika podobných s tímto typem stropu, např. v rožnovském skanzenu. Hlavní je ten vlastní prožitek a dojem, který v nás zůstane. A to se patrně stalo, takže jsou místa, která se v nás zapíší. Někdy si myslíme, že ty nejlepší jsou někde daleko, za hranicemi, samozřejmě, a pak přijde něco v naší "zapadlé vesničce" a vše převálcuje.
    Ať se daří! 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, přesně! a jak já říkám a to mnoho let, styděla bych se jen ,,cárat,, po cizině a neznat to tady u nás.Ale mám ráda, když třeba vidím ve Francii a nebo Itálii něco ze stavebních slohů a pak při prohlídce něčeho tady u nás se na to odkazuje. A najednou ta mozaika se ukáže.
      Třeba když nám vykládali o klášterech cisterciáků v Cluny a pak jsme byla ve Zlaté Koruně a jinde a vida - vše se ukáazalo ve své ,,nahotě,,.
      To miluju, ty souvislosti. Jiřina z N.

      Vymazat