sobota 7. září 2024

Lübeck

 Podle mého skromného názoru to bude dnes veselejší - podíváme se spolu do města, které vypadá, jakoby někdo posadil nízkou bábovku na ostrov - prostě město na kopečku obtékané ze dvou stran řekou Travou.Ta se vlévá do Baltu kousek severněji u města Travemünde. Líbilo se mi tu ihned od parkoviště, nahoře asi sedm kostelů - jen jeden je katolický - bazilika, Dóm a ostatní, jak jinak tady - protestantské a všechny cihlové. Ovšem největší lákadlo pro mne byla stavba, kterou jsem léta chtěla vidět na vlastní oči a to jedna z bran tohoto města. Pochází ze středověku a je gotická, cihlová a také solné špýchary stojí za vidění. Druhá, také mohutná brána, se nachází na samém severním konci města.

Milé KOČKY- 

Tady si milovník historie přijde na své, je tu spousta budov ze středověku a taky dům, kde bydlel Tomas Mann, je tu nejznámější výroba marcipánu a plno dalších zajímavostí. Pohledná radnice. Krásné restaurace, kavárny, lidé příjemní. Dokonce jsme procházeli soukromými dvorečky mezi domy a také jsme měli zastavení u jedné z mála zachovalých synagog v severním Německu. To víte, Křišťálová noc se podepsala...

pomalu se vydáme na procházku, co říkáte?








solné špýchary



















dům T.Manna:


 
radnice:




V takovém městečku jsem jak ryba ve vodě - ale vše jednou končí a jedeme dál - loučíme se a míříme k dalšímu a tentokrát opět moc pěknému cíli - máme se na co těšit, milé blogerky.

24 komentářů:

  1. Jiřinko, moc hezké fotografie. V Lübecku jsem byla jednou s naším Petrem jako"závozník" na služební cestě. Je to hezké městečko, ale projížděli jsme ho někdy ve čtyři hodiny ráno , vyložili zboží, naložili prázdné palety a vraceli domů. I tak se mi tam mnohé domky ve městě líbily i v tom nočním osvětlení. Jen na focení nebyl čas a ani jsem měla s sebou foťák, ale v ruce mapu, podle které jsme jeli. Byla to tehdy náročná cesta tam a hned zpět se spánkem dvě hodiny v autě, než přišel už zaměstnanec převzít zboží...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to mě mrzí, že jste se nemohli podívat k té bráně nebo oběma a k některým kostelům a radnici. Třeba to na tebe ještě čeká. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřínko milá, to je opravdu pěkné město. A radnice více než zajímavá.....jakpak je asi zařízena uvnitř a je- li tam možná prohlídka? A hrázdèné domy v zeleni ( v tomhle parnu) jsou skvostné. Ráda jsem se Tebou prošla a ani jsem se nezadychala. Děkuju a klidný den. Pa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mám ta menší města raději, než metropole. A také kvituji, že nejsou válkou obvykle tolik poškozená, jako ta, kde byl hodně průmysl.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Souhlasím, Jiřinko! Ty cihly mám moc ráda…
    Děkuji za fotky a zdravím, Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, oni tam neměli kamení a tak jeli stavby z cihel. Stejně tak je můžeš vidět u Baltu v Polsku a také ve Slezsku. Přeji hezký den a těším se, až budu moci jít ven.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko,to je moc krásné město.Mám ráda budovy z cihel a solné špýchary jsou nádherné,ale i další budovy.O solných špýcharech jsem nedávno četla.Jsou daleko,až u Baltu,to je na ubytování.Měj hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, umím si v tomto městě představit tři dny dovolené, neb bych si to v klidu prošla ulici po ulici.A taky kolem města u řeky. Půl dne mi tu bylo málo. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko,krásné, opravdu historické město. Od spisovatele Manna mám doma knihy, dům je pěkný,ale zajímavé jsou ty solné špýchary. Jiřinko,měj pohodový den 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, my starší tyto spisovatele obvykle známe. Děkuji tobě i ostatním za návštěvu na blogu. Opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, to je opravdu překrásné město plné historie a středověké atmosféry. Díky za virutální výlet! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, jak ráda jsme tě vzala sebou! Ať to žije v J.n.N. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Lezarts
    Velice architektonicky a historicky zajímavé město. Je co obdivovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renátko, dost jsem se tam těšila. A neodjížděla jsem zklamaná. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Moc hezké fotky a krásné místo ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květuško, to je od tebe laskavé. Bude i pokračování. Když už jsem si s tím začala...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Ahoj Jiřinko, moc krásné fotky města opět jsem s tebou navštívila mě neznámá místa.Po deseti letech jsem se vrátila na půl úvazku do práce a nějak nestíhám.Preji krásný večer Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně, aby se ti tam líbilo, já jsem pracovala na několika místech a vždy se mi práce líbila. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko,krásné fotky,ráda jsem se podívala.Ty cihlové domy,zrovna jsem chtěla napsat,že jsem jich viděla v Polsku celkem dost.Rozhodně je to krásné město,určitě stálo za návštěvu.Přeju Ti krásný večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marťo, odtud se to šířilo a celkem hodně kostelů a domů různá protivenství za ta staletí přežilo...
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Nádhera, nádhera....Děkuji, že jsi mne tam "zavezla" a provedla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, to samé mohu pokaždé psát já tobě na blog. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, Šárko, že jsem se tam konečně podívala. Ovšem v okolí je takových několik a ty zůstávají zatím v plánu. Třeba se toho taky dožiju. Jiřina z N.

      Vymazat