čtvrtek 12. září 2024

Postupim II.

 Předtím, milé KOČKY, než jsme až do odjezdu zpátky do republiky dostali v Postupimi na několik hodin rozprch ( a hned jsme s K.šly na oběd do restaurace ) jsme ještě jako výprava navštívili:

 rokokový zámek Sanssouci, který sloužil císaři Fridrichu II. Velikému jako letní sídlo. Údajně tam nesměly ženy a vodil si tam jen pány! šušká se leccos!

píší o něm:

Zámek Sanssouci je letní zámecké sídlo založené Hohenzollerny ve východní části parku Sanssouci v Postupimi v německé spolkové zemi Braniborsko,. Zámek Sanssouci je také často pokládán za německého konkurenta francouzskému Versailles. Je však vybudován v intimnějším rokoku než barokní francouzský zámek a je pozoruhodný především svými zahradami.

Škoda, že bylo vedro a nebylo zas tolik času jít se podívat také k dalším stavbám, např. k Charlottenhofu. Budu tam muset jet ještě jednou...

Větrný mlýn tam stál jako první:


Panovalo horko a začalo to být znát - byli jsme unavení a proto jsme neoběhali vše, co se tam nabízelo.Ale i tak jsme toho stihli hodně. Zaujalo mne vyprávění p.průvodce o tom, jak císař ze svého nechal postavit v Postupimi pro lidi třeba z Čech nebo Holandska i odjinud domy - ty je také prima vidět. Byli to vlastně emigranti ( kvůli víře ) a císař věděl, že něco umí a budou pro Prusko přínosem.
















V této zahradě jsem toho nafotila opravdu hodně, až se někdy rozpomenu, ukážu vám ještě sochy afrických žen, které tam také jsou....
a šlo se do města:





Pak jsme dali Postupimi sbohem a vyrazili na cestu do Prahy, Brna, Olomouce a Ostravy...
Ovšem pro vás, milé, trpělivé blogerky, tímto to pro vás nekončí, mám na zítra ještě něco schovaného...

16 komentářů:

  1. Zámek se špatnou pověstí, ale velkým kouzlem. Horko sálá z každé fotky, Jiřinko!
    Přeji hezký den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ta Postupim by chtěla nejméně 2 celé dny - a natož, když svíráš fotoaparát. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Zajímavé místo. Třeba se tam taky někdy vypravím.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak já jsem tam krom jiného objevila ,,prvorepublikovou,, restauraci a něco tak hezkého už dlouho neuvidím.Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Líbilo by se mi projít se tam, ale asi ne ve velkém horku (i když já jsem teplomilný člověk).
    Pěkný den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, líbilo by se mi tam na podzim, když je barevné listí a vlahý den a mít sebou dceru a zetě ( znalost jazyků) a pár dní se jen tak procházet, semtam posedět a něco dobrého si dát na zub? Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Procházet ty zahrady musí být nádhera , hlavně za menšího vedra!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Krásně fotografie Jiřinko. Těch otáčivých mlýnů se v Německu zachovalo docela dost. Jsou zajímavé hlavně tím, že se otáčel celý mlýn podle toho, odkud fouká vítr. Mlýny mají dole speciální trám a otáčelo jej buď několik mužů nebo pomocí krav. Takový mlýn stojí též u obce Kottmarsdorf nebo u Oderoderwitz, (kousek od Žitavy). Jinak město je opravdu moc hezké. Děkuji za prima podívanou a přeji Ti klidné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady nám bylo řečeno, Jaruško, že císař se s majitelem mlýna skamarádil a že spolu trávili dost času. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,máš můj obdiv v tom parnu jste toho stihly spousty. Co na to říct,jen mě zaráží jak zvládáš sluníčko.Ja se mu vyhýbala,jinak mě bylo příšerně. Stačila chvilka a už jsem to cítila. Ovšem podívala jsi se na krásná místa a my s Tebou 👍🍀❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já zvládám celkem dobře zimu i horko bez problémů, ale na zájezdu mi nejvíc vadí, když je deštivo a chladno, jako loni v Londýně při návratu z Irska, to mě brali čerti. To nepršelo, ale lilo celý den. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Odpovědi
    1. Maruško, těch soch a všelijakých vodních prvků, klidně bych tam jela na celý den.
      Jiřina z N.

      Vymazat