čtvrtek 11. dubna 2019

Pokrok?

Když jsme se v r.1983 přistěhovali ze severu do N.,
bylo okolo spousta polí, lánů,


( moc se mi tu nelíbilo, byla jsem zvyklá na lesy, kopce ),
pokud jsme jeli do Prahy,
okolo silnice se na polích pěstovala cukrovka, slunečnice, kukuřice.
Dokonce tu byla pole tulipánů.
Dnes,
milé KOČKY,
když jedete od nás do Prahy, je to samá hala, skladiště, parkoviště,
od kamionů okousané okraje silnic,
a pokud zůstala někde pole - tak je tu v létě hlavně řepka.
,,Pokrok nezastavíš,,.

8 komentářů:

  1. Jiřinko, mám štěstí, že jsem celý život ve městě, kde jsem se narodila, v Jihlavě. Miluji Vysočinu. Bohužel bramborářský kraj se změnil, i u nás je záplava řepky. Jestli to je pokrok?  Nejsem si tím jistá.;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc smutný pokrok! Hospodář občas vypráví, jak se i v naší vsi a okolí pěstovaly okurky, veškerá zelenina i luskoviny, prostě byly vybudované závlahy a pole byla pro potraviny. Dnes se zde mezi záplavami řepky a kukuřice objeví sem tam nějaké pole na semeno se žádanými kulturami, brambory už se pro zájemce z obce dovážejí, závlahy jsou nefunkční. I když v nedávné době spravovali kousek podmáčeného pole taky novou závlahou, spíš odvodněním, voda z té lagunky jde do příkopu. Haly a montovny zde nejsou, ale zato po našich silničkách jezdí plné klaďáky kůrovcového dříví do Rakous. I zde všude jsou rázy dřeva z kůrovcových lesů. Nevím nevím - někdy jsme oba rádi, že jsme staří a nedožijeme se dalších nedobrot. Navíc sucho, u nás od jara vlastně ani nekáplo, zalíváme ze sudů, ale pro stromy to nestačí. Stromy začínají kvést, jenže tlačí se sem zase mráz.. :-(

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:Bohužel kůrovec ve velké míře zničil lesy i na Vysočině a je to moc smutný pohled. Všude hranice z pokáceného dřeva. Náprava bude stát hodně peněz a času. My už se nových lesů asi nedočkáme.:(

    OdpovědětVymazat
  4. Milé KOČKY, to jsem tou svou provokací přesně chtěla! Abyste se ozvaly. Ráno jsem jela z Prahy a koukala na to, jak haly a sklady rostou, pozemky jsou suché a bude asi hůř. Hlavně, že si můžou lidi denně koupit čerstvé mořské plody a zahraniční těstoviny, brambory budou za chvíli exotika. Pro bohaté, hihi. Asi jsem stará a ničemu nerozumím. A lesy? to je taky kapitola.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Růženko, já mám Jihlavu taky ráda a i loni jsem tam opakovaně byla, manžel chodí vždy do ZOO, já do města. Hradby a pod. A v okolí je toho tolik!
    Jen co odbydu doktory, vyrazíme někam k Nové Říši, ráda bych po letech prošla s foťákem Brtnici, uvidíme, co nám z toho vyjde.
    pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko, naše ulice se jmenuje Polní a opravdu jsme mezi poli. Střídá se tu řepka, kukuřice a pšenice, letos jedno pole leží ladem. Ani nevím, jestli se tu v minulosti pěstovalo něco jiného, ta řepka je děs, ale hezky se fotí. .o)
    Přeji pohodové dny. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Jéé, Dáši, léta jsem bydlela v Polní ul. tam na severu, to je náhodička.
    Ano, řepka je hezká na fotkách, když jsme na Kraví Hoře u Hojné Vody koukali k Č.Budějicům, bylo té žluté před námi až moc. Vidíš, tam bych taky měla zase jednou zajet.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:Dášo, náš první byt byl také v Polní ulici. Bydleli jsme tam jen krátce, ale ráda na tu dobu vzpomínám. Byly to nové byty, bohužel jsme měli jen jednopokojový a mladšímu synovi nesvědčil suchý vzduch v paneláku. Tak jsme museli najít větší byt. Ale to už je jiná historie.

    OdpovědětVymazat