neděle 17. listopadu 2019

Chvalozpěv

Dnes jsem si velmi užila,
musím pochválit Českou televizi, neb dnešní Toulavá kamera, kterou si nikdy nedám ujít,
mi přišla v tento tmavý, bez sluníčka, den vhod.


Milé KOČKY,
máte-li možnost podívat se zpětně, určitě si to pusťte, navštívili můj rodný kraj, znovupostavenou rozhlednu na Studenci, sopku ( už vychladlou - nebojte ) na Zlatém Vrchu ( takové dvojče Varhan neboli Panské Skály ). A pak se podívali k trati a silnici pod Pustý Zámek, po této trati jsem se něco najezdila z České Kamenice směr Mlýny a Kytlice, a dál na Rybniště a do Výběžku.( od Děčína ).
A navíc zvolili krásné podzimní období pro natáčení a tudíž se nemůžeme vynadívat na ty opulentní barvy.
My jsme chodívali na Studenec ještě kdysi dávno, když tam stála stará rozhledna a byla rezatá, chyběly jí schodíky a vylézt nahoru byl nadlidský a nepříliš chytrý nápad. Okolo ní bývaly ruiny kdysi hospůdky či co to tam stávalo.
( na té nové, opravené, jsme byli také několikrát a zaujalo nás, že jsou tam destičky se jmény dárců, díky nimž se povedlo zaplatit tuhle rozhlednu )
A pod námi kamenné pole a pokud jste seděli potichu, mohli jste zahlédnout stádečko kamzíků.
Přálo-li počasí, výhledy byly úžasné.
Pokud byste někdo plánoval v této oblasti dovolenou, poraďte se s mapou, je toho v malém prostoru tolik k vidění, tak abyste něco nezanedbali,
a my?
jsme to tu důkladně provýletovali za dlouhé roky, nikoli za jednu návštěvu!
Do mých oblíbených Jetřichovic je to odtud skok, do České Kamenice a Kamenického Šenova také, do N.Boru, do Hřenska.
Děčín, Benešov n.Pl. a Police u Žandova, určitě se budete vracet!
A komu je to málo, hned za hranicemi je také spousta zajímavých hradů a měst!
Hezkou neděli, pohodovou, přeji. Jiřina
( dala jsem si práci a našla staré fotky ze Studence, z tehdy zrezavělé rozhledny a nedaleké sopky, 06/2003 )























8 komentářů:

  1. Jiřinko, když dnes začínala Toulavka, tak jsem na Tebe myslela. Reportáže se mi také moc líbily a Tvůj rodný kraj je krásný a určitě stojí za návštěvu. Jen ty rozhledny nemusím, výšky mi nedělají dobře.
    Dala jsem na blog krátké nakouknutí do Jihlavy.
    Měj pěknou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Jé, Růženko, tak to se půjdu hned podívat, jak jsi to pojednala, KOČKO.
    Kdybych mohla, hned bych tam tebe a některé další blogerky vzala na výlet, k nám, do toho pohraničí, kde je to samý vršek a skála.Co já se nabrečela, když jsme se přistěhoval do N. a první kopec na dohled byl až Říp! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Dá se říci, že Tvůj rodný kraj znám málo. Byla jsem jen v Hřensku, Děčíně Varnsdorfu a to je asi tak všechno :-).
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Jiřinko, hezké fotky. Doufám, že mi dnes půjde zadat komentář, včera mi to u tebe vůbec nešlo. Měj pěkné pondělí.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]:[4]:Milá děvčata, ve Šluknovském výběžku je také plno zajímavostí, hlavně rozhledny Dýmník, Vlčí Hora a Tanečnice a Jetřichovicko a Děčínsko a Českolipsko může na spoustu let být lákadlem na dovolené. D.Sněžník, Klíč, Luž, Jedlová, Hvozd a další kopce už teď, v tomto věku nevyhledávám, ale dříve jsme tam lezli často.
    Dík za nakouknutí Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Hani, Varnsdorf znám taky ,,trochu,,- jednou v únoru, před mnoha lety, jsem se tam v haldách sněhu snažila sanitkou dostat brzy po ránu a porodila jsem tam své jediné dítko.
    Byla to porodnice pro celý výběžek.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc krásně jsi to napsala Jiřinko. Také na "Toulavku" pravidelně koukáme a když nám nějaký díl uteče, protože se zrovna někde touláme, tak se na ni podíváme ve zpětném shlédnutí, které nám televize nebo internet nabízí. Určitě by Tě Jiřinko potěšilo, že se sice pomalu, ale pracuje na zchátralém zámku v Lipové, že už je tam nádherně upravený zámecký park i rybník. Zlatý vrch je nejkrásnější na jaře, kdy je ten správný směr slunečního svitu a sloupy vypadají opravdu jako ze zlata. Lidé sdružení kolem Studence, tak udělali spoustu práce a stále obnovují mnoho tamních památek a zaslouží si za to veliký dík. To bych o tom mohla napsat román...Přeji Ti Jiřinko, krásné podzimní dny a hlavně ať Ti slouží zdravíčko.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:Járo, díky, o Lipové vím, byli jsme tam ,,nedávno,, (letos zjara) a překvapil mne právě park,který byl od minulé návštěvy vylepšen.Brácha muže bydlí v Lobendavě a další příbuzní různě ve výběžku.O Zlatém Vrchu se mluví jako o sopce s čepicí.
    Měj se moc hezky. Vaše výlety ráda sleduji. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat