středa 13. května 2020

Pracovní středa

Milé KOČKY,
vám všem, které jste mi pod včerejší příspěvek napsaly komentář tady a teď moc děkuji za váš čas a držení palců. Člověka to opravdu dost posiluje, to mi věřte,
a slibuji vám: nebudu sedět v koutě a plakat, není to můj styl.
Včera, když jsem chodila po veltruském zámeckém parku, sledovala jsem, co vyfotit a užívala jsem si čistý vzduch a zeleň.Vůbec jsem nemyslela na problémy okolo kornaviru a na Vetřelce!
Líbily se mi keře kvetoucích šeříků, a vše ostatní, co je tam k vidění. Dnes jsem měla trochu energie a tak jsem před domem zryla záhon, okopala keříky ibišků z loňska, zasela semínka, co jsem kde naloupežila při zájezdu a nebo na podzim ve městě, kdy už vše usychá a mrzne.Děláme to tak s Janou, že si bereme semena květin, ale v rozumné míře!
Takže do země šly měsíčky zahradní, afrikány, beraní ocasy, a pak záhady, neb už si vše nepamatuji.
Truhlíky s muškátama jsem odnosila ze schodiště na balkon ( snad už zima nebude ) a brzy půjdou na plot ( jak říkávám, když je upevňuji na okraj zábradlí ).
Nějaké muškáty jsem dokoupila.
Ve dvou truhlících už mám sazeničky a ty přepíchám na záhon za pár dní.Taky zaseju řeřichu.
Venku mi kvetou modrofialové kosatce, orlíčky, 4 žlutočervené tulipány a pak takový barevný, krásný plevel, který tam schválně nechávám, vypadá to hezky. Pomalu už vylézají hosty.Mám asi 4 různé druhy, jakmile rostlinky zesílí, rozmnožím si je.
Jedna nájemnice mi darovala odkvetlé cibuloviny, asi narcisy, tak je tam zabuduji.
Příští jaro budou dělat parádu. Jo a loni mi Jana věnovala trochu konvalinek a letos mi jedna vykvetla! Super!
Jsem jak starý indián, pořád prosím o déšť.
Schraňuji vodu do konve, cokoli není od jaru nebo s práškem na prádlo nebo mastné, jde stranou a s tím zalévám. Požádala jsem i sousedy, aby to dělali také. Třeba po uvaření vajíček na tvrdo se voda, po vystydnutí,
může použít na kytky.
Dnes budu vařit roušky, tak až voda vystydne...
Takhle si tu žijeme.






17 komentářů:

  1. No jo, voda, to je poslední dobou palčivé téma asi všude. Snad bude líp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, já bývám hysterická kvůli vodě už delší dobu, když manžel pouští prudce vodu na ruce, vrčím, protože cáká na zrcadlo a navíc moc spotřebuje, jsem hrozná baba.
      pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, krásně ti to kvete. Ty kosatce mají nádhernou barvu. U nás pršelo v neděli odpoledne a naplnil se 300 litrový sud. Takže jsem vodu přemístila do konví a kbelíků, sice to nezdobí, ale věděla jsem, že v pondělí bude pršet znovu. Nepršelo, lilo. Z oblohy padaly provazy vody, sud se opět naplnil. Můj muž začíná zvažovat, že si pořídíme nádrž na dešťovku. Já o ní mluvím už několik let. Snad k tomu dojde, i za cenu, že budeme muset rozkopat kus zahrady. 😊
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  3. Jiřinko, je vidět, jak si své velké radosti užíváš. Krásně ti to vše kvete. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, vypravila jsem se na záhon před dům znova a přidávám snímky, hihi. Ten záhon vlevo ale až později, až pokvetou ibišky. Po dešti se to pěkně zahustilo!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko jsi opravdu šikovná.Krásně Ti to kvete. My jsme si se sousedkou daly k verandě sudy a tak si vodu na zalévání chytáme. Na zahradě mám také sud na vodu, který, až skončím pronájem, si také přestěhuji k verandě, abychom měly dostatek dešťovky. Jen abych sudy schovala, tak ještě uvažuji, že před ně postavím stolek s květinami, aby to bylo hezčí. Musím něco vymyslet. měj krásné májové dny ať ti to hezky roste.

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko, krásně Ti to kvete.
    Naši mladí mají na zahradě sud na vodu a ještě takový velký barel, jsou rádi za každou kapku, kterou nachytají na zalévaní. U nás dnes hezky pršelo, zatím je zalito. Včera jsem si na Tebe vzpomněla, u nás už poprvé sekli trávu. Proto jsem ráda, že prší, trávník se hezky vzpamatuje.
    Měj se hezky. Růža

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko, stačí kousek hlíny a co to nadělá radosti! tak jsem se byla včera na chvilku pohrabat :o)
    Moc krásná jarní fotka!
    Užij si příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem asi původním povoláním koza, neb mi zeleň a kvítka jsou od mládí milé.
      Já bych v pouštním státě žít nemohla.
      Včera jsem vyrýpla dva trsy sedmikrásek z trávníku a přesadila na okraj záhonu, ať si tu žijí a dělají parádu.Než to přijdou posekat.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Je vidět, že o záhonek pečuješ pečlivě. Však se Ti dostává odměny. Vodu taky chytáme do sudů a u skleníku máme tzv. hunt. Sice teď poslední dny prší, ale tady u nás to žádné lijáky nejsou. Ale děkuji nebi za každou kapku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to je dobré, když můžete jímat dešťovou vodu. Co je to hunt? Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,ty jsi plná energie,ale ty pořád.Sázení a ošetřování kytiček udělá vždy radost.Hezky se o ně staráš.U nás v sídlišti toho teď kvete docela dost a mně dělá radost osázená lodžie.Muškáty mně už začínají kvést.Věděla jsem,že u nás mrznout nebude a tak už je mám pár dnů venku.Měj hezké dny a opatruj se

    OdpovědětVymazat
  9. Děvčata, všem děkuji za návštěvu na blogu. A díky také za pochvaly.Ještě kdybych měla lepší zeminu, bagrem mi to před dvěma lety otočili, tak ta pěkná je dole a jíl nahoře, a kdyby 2x za týden zapršelo a kdyby sem nechodili venčit psy, budu nadšená.
    Snaha byla. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  10. Jiřinko,krásné kytičky,barevné.Já na balkoně v paneláku aspoň truhlíky s muškáty.Sice jsem je teď schovala,ať nezmrznou.A s tou vodou z vajíček jste mně potěšila,taky ji používám na kytičky.Mějte se hezky.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, klidně si můžeme tykat.
      Taky mám na balkoně přes léto muškáty, poslední roky několikabarevné, dříve jsem byla pro nanejvýš dvě barvy.Máme balkon malý, takže třeba papriky a rajčata se mi tam nevejdou.Ani stolek a židličky, což by se mi líbilo.
      V příštím životě půjdu po bohatém muži a velké vilce, hihi.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Kočko, ty jsi takový DRŽÁK, já se z toho asi p*seru, jak já tě obdivuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simonko, díky za uznání. Mělas mě vidět včera, když mi ten b..lbec posekal jeden keřík, který jsem denně zalévala, aby se uchytil a nebo když se vztekám, pokud muž usne na gauči a telka řve - nejlépe u nějaké reklamy. Čert mě bere!Ještě, že nejsem hubená a on mě neunese.
      Měj se krásně. Jiřina z N.

      Vymazat