neděle 5. července 2020

Bolavá záda

Jak mi paměť ještě slouží, vzpomínám si, že jsem mezi 14 a 15tým rokem hodně vyrostla a asi proto mě občas vezmou záda.
Nějak si to zdůvodnit musím.
Před pár dny jsem převlékala cejchy, luxovala, uklízela, vařila a ble, ble, prostě dělala, co my holky v domácnosti tak běžně děláme a to vše u otevřených oken a balkonových dveří, zpocená v průvanu a bác ho, druhý den ráno se mi kously záda!
A to tak, že jsem vypadala jako ta babka z Mrazíka, co nese otep.Ohnutá a skuhrající.
A to mi připomnělo historku, kterou vám zde,
milé KOČKY,
předestřu pro ,,pobavení,,.
Kamarádka mi nabídla, tuším, že v květnu 2005, zájezd do Chorvatska na Brač. Ony tam jezdívaly každoročně a cvičily 2x denně jógu. Cena byla příznivá a na Brači jsem do té doby nebyla, tak jsem po tom chňapla.
Přifařili mi jednu paní, s kterou jsme si sedly, bydlely jsme v místnosti - za oknem moře, krása nesmírná!,
- ale, jelikož jsme jeli busem z ČR opožděně, stalo se, že jsme nebyli ráno v Chorvatsku, nýbrž jsme skončili ve štrůdlu na dálnici a pojížděli přískokama a já, zpocená, jsem asi ofoukla, druhý den jsem po jednom přespání v posteli nemohla vstát. Prostě kolo, které jsem vezla sebou, mi nebylo k ničemu a byl problém.
Tak mě krasavec, který to organizoval, odvezl svým bourákem do Supetaru do nemocnice - všechny ty mladé holky mi ho záviděly, nikoli ale bolest s tím spojenou.
Tam mě za spoustu cizokrajných peněz dali trochu do pořádku, takže jsem pak, za pár dní, vše dohonila, koupání v moři, výlety na kole i pěšky, ale už skoro sama, neb ostatní si to užily - když jsem byla nemohoucí.
Stejně na to moc ráda vzpomínám. Třeba na lodi, když jsme pluli do Omiše na výlet, jsem od posádky dostala darem cédéčko s jejich muzikou.
( Na Brač jsem pak, jiný rok, vytáhla i manžela, ale už bez bicyklů a poté holky začaly jezdit na Hvar, kam jsem s nimi jednou také zavítala společně s mužem )
Kdybyste dovolily, ukážu vám pár snímků z tohoto zájezdíku.




















18 komentářů:

  1. Jiřinko,já povlíkám a peru dnes.Syn odejel s vnučkama a přítelkyní zase k ní a tak jim dám do pořádku spaní.Venku je velké dusno a tak mám také všechno zotvíráné,ale už jsem průvan zrušila.Já na záda netrpím,ale nesmí mě ofouknout ramena.Ty mě bolí.Tobě přeju,ať tě záda dlouho netrápí.To cvičení s jógou se pořádá i u nás.Já roky jógu cvičím,ale k moři jsem se s děvčatama neodvážila.Přeci je tam na cvičení dost velké horko.Děkuji za připomenutí Omiše.Hrozně se mi tam líbilo,Omiš je nádherná.
    Po chvilkách si dělám s fotkama a projedu i blogy,dokud se mi to zase nevrátí domů.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, výletovat je bezva, venku nebo u nás, ale když přijedou mladí, je to radost.Tak si je užijme, dokud to jde. Hezké nedělní odpoledne. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, onemocnět na dovolené je strašné, naštěstí to pro tebe dobře dopadlo a dovolenou jsi si užila. Krásné fotky, ... my letos do Chorvatska nejedeme, snad to vyjde příští rok.
    PS: Balíček dorazil, písnu zítra na mail. Pa D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, to jsem ráda, snad se obsah bude líbit. Přeji tobě i Mírovi co nejvíc výletních zážitků, ale také odpočinku u vás doma. Máte bydlení na moc fajn místě!A kolování tam u vás okolo ti nikdy nezevšední. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. V Omiši jsme byli s mužem kdysi na jeho tzv. léčebné dovolené. I na ostrově Brač jsme v rámci této dovolené byli. Takže tentokrát vím, o čem píšeš :-).
    Ach záda. Ta mne bolí často. Někdy víc, někdy míň. Průvan mi nevadí, ale spíš námaha. V létech mladších to byla nepřiměřené námaha, teď už je to spíš lehce zvýšená námaha :-).
    Dnes jsem si naordinovala neděli doma a budu dělat nic !
    I Tobě přeju pohodové nedělní odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ráda bych se ti nabídla, že ti v tom nic budu pomáhat, ale! jela jsem záda nezáda k vnučkám, ale až odpoledne a odvezla jsem tam mladší vnučce dárky. Slavila ty narozeniny.
      Pěkný večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, to byla smůla, hlavně, že jsi se dala do pořádku a dovolenou si pak užila. Kochám se krásnými fotkami.
    I za moje současné bolení zad asi může průvan, člověk se zpotí a je to hned. Držím palečky, ať je Ti brzy líp. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, to by jeden neřekl, že může omarodit v létě.Tak ať se nám brzy uleví.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Krásné fotografie Jiřinko. Jo když chytnou záda, tak to je fakt bolest. Znám to moc dobře. Proto se už vzdávám zahrady. Vždy pak týden trpím jako zbitý pes. Tak hlavně ať Tě záda nebolí a jsi v pořádku. Přeji Ti krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, vidím, že ta bolavá záda nejsou ojedinělá, ale že to mívá kde kdo.Zítra si udělám klid a budu doma.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Přeju co nejmíň bolavých zad!
    Ta dovča musela být nakonec prima :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, byla a proto jsem tam, zcela výjimečně, jela ještě jednou.
      Přiznám se, že kdyby to šlo, klidně bych si to zopakovala.Měj se hezky Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, ty dovedeš všechno, co život přináší (a není to vždycky jen jupí) vyprávět s humorem a nadhledem. Chorvatsko je prostě navždy moje láska.
    Doufám, že už si se narovnala a nic tě nebolí!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, oproti ostatním jsem tam jela prvně docela pozdě, až 09/1999.A hned jsem se drápkem chytila ( cestou sice bylo vidět ty válkou zničené vesnice a bylo to strašidelné, ale u moře ok).V Primoštenu se mi moc líbilo a vozili nás na výlety. Takže jsem pak chtěla vidět další místa a povedlo se.
      A děkuji, Helenko, záda se lepší.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,krásné fotky.Tak to byla smůla s těmi zády,naštěstí to dobře dopadlo a nakonec sis dovolenou užila.Chorvatsko je překrásné.No,já mám naplánováno povlíkání dneska,úklid atd.Venku je horko už teď,tak větrám,ať trochu proluftuju byt.Přeju Ti krásný den a těším se na další příspěvek a ať jsi v pořádku.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, ať se ti pěkně pracuje. U nás dnes slabounce prší, hurá, nemusím zalévat záhon před domem.Včera jsme si naloupežila nějaká semínka květin a poházela jsme je na záhonu, tak uvidíme, co se ujme a příští rok vykvete.
      Budu tomu říkat záhady staré babky.
      Měj se, milá Marťo, moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. I když jsem moc nevyrostla, záda mne občas chytnou tak, že si musím za každou cenu lehnout, třeba uprostřed parku do trávy, nebo na lavičku a budím tak asi dost pohoršení. Brač je nádherný a taková akce spojená s pohybem je super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, to mě Marijo mrzí, že znáš také bolesti zad.
      Ohledně pohybu na kole po břehu moře -musím říct, že se mi to moc zalíbilo. Jela jsem sice sama, ale do Supetaru a i na druhou stranu a užila jsem si to. Žádné závody, jen poklidná projížďka.To bylo prvně a naposledy, kdy jsme měla v cizině svého Šemíka sebou. Jiřina z N.

      Vymazat