středa 22. července 2020

Lysá nad Labem

Jak jsem avizovala, chtěla bych se zklidnit a věnovat svoji pozornost a síly věcem, které by mi pomohly nejen uklidit v sobě, ale i v bytě,
tím nemyslím jen skříň, kterou uklízím pravidelně, ale podívat se na bydlení jinýma očima a ...
jenže tu nežiju sama, že jo?
Na včerejšek jsem vyhlásila, že vaří manžel a já se budu věnovat sobě.Vydrželo mi to snažení celé dopoledne, po obědě jsem dostala nápad, že spolu s foťákem zajedu do Lysé nad Labem a uvidím, jestli se něco nezměnilo v zámecké zahradě. Pak mě napadlo ještě něco, přizvala jsem kolegyni Janu a hned souhlasila! ta holka je spolehlivá!
Jupí, jely jsme tedy o něco později, neb jsem musela počkat, až skončí v práci, ale co.
Jen jsme vystoupily z vlaku v Lysé, Jana povídá, tady jsme byli s mužem v neděli na Výstavišti.
Já jsem spíš koukala, kde se usalašíme na kafe a něco k tomu, povedlo se, krásná cukrárna poblíž náměstí nás uvedla do dobré formy a pak už jsme se vydaly ke kostelu, kde mi přemíra soch  evokovala myšlenky na Kuks, a pak mi docvaklo, proč!
Do zámeckých zahrad jsme došly natěšené, v pohodě jsme pochodily celý park, pofotily sochy, kterých je tu přehršel, opravdu všechny jsem si je poctivě vyfotila, pak jsme obešly zámek, který je nepřístupný, neb je tam Domov důchodců, ale i tak je to pěkné pokoukání.
Odtud jsme šly na terasy klášterní a tím jsme se zdržely a musely odjet o jeden vlak později, než byl původní záměr. Tím jsme ale získaly chvíli na malé posezení v zahradní restauraci u malého černého piva. A taky víc jak půl hodiny na povídání ve Všetatech při přestupu!
Milé KOČKY,
takže úterý se dost povedlo a manžel si užil pěkné odpoledne s hlasitou televizí a já klidné odpoledne s kolegyní, která měla čas mi povyprávět o právě prožité dovolené s vnoučátky v Dolní Moravě.
Mám tolik fotek, že sem dám jen vzorek.
Račte vstoupit - prosím:





























A copak se píše o Lysé nad Labem? u Wiki?
Zámek Lysá se nachází severovýchodním směrem od hlavního města Prahy v úrodném Polabí ve městě Lysá nad Labem. Interiéry zámku jsou dnes nepřístupné, neboť od roku 1961 slouží jako domov důchodců. Veřejnosti přístupný je však zámecký park, jenž se dělí na tzv. francouzský libosad a anglický park. Francouzský park je dekorován bohatou sochařskou výzdobou z dílen Matyáše Bernarda Brauna a Ignáce Františka Platzera. Součástí zámeckého areálu je i bývalý Klášter bosých augustiniánů a letní kino. Zámek, park, i klášter jsou dnes chráněny jako kulturní památky České republiky

nutno dodat: zajímavé info najdete, zadáte li si
Šlikové, nebo Špork, 
např. že tu byla Loretánská kaple, 
nebo tady:
najdete v parku u zámku:


8 komentářů:

  1. Jiřinko, výlet s kamarádkou se vydařil. Park kolem zámku je krásně upravený, obdivuji krásné sochy. Nevíš, co to kvete na poslední fotce?
    Měj se fajn. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, měly jsme štěstí, že sice bylo dusno, ale nakonec nebouřilo ani nepršelo.Na té kopce byly nějaké jako fuchsie? ale takové protáhlé.Možná to tu někdo okoukne a poví nám správnou variantu.
      Těch soch tam je opravdu hodně a stojí za to si je obejít.Já jsme tam byla po mnoha letech. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,krásně jsi výletovala s kamarádkou a do míst,které znám.Lysá nad Labem je kousek od mé sestry.Na zámku jsme také byli a já žasnu,jak si krásně nafotila zámek i park.Ze zajímavých úhlů.My tam chodíme i na Výstaviště a teď byl u nás plakát a říkala jsem si,že bychom se tam mohli podívat.Možná,že jsme to už propásli.Tu cukrárnu neznám,my tam chodíme do restaurace,kterou má syn hospodského z Turnova.Dobře tam vaří.Já bych se tam teď nenajedla.Zítra si musím koupit dětskou krupičku.
    Měj hezké pozdní odpoledne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, už abys měla tuto bolest za sebou. Ach, jo.
      Výstaviště asi v neděli uzavřeli? Já jsem nikdy v Litoměřicích ani v Lysé na Výstavišti nebyla, tak jsem na Janě včera vyzvídala, neb oni s mužem naopak jezdí především na výstavy.
      A choděj do nedaleké restaurace na jídlo, prý tam dobře vaří.
      Dík za pochvalu. Manžel mě pochválil za množství fotek, prý tam ani nemusí.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, v Lysé jsem nebyla hromadu let a u zámku asi nikdy. Děkuji za ty fotky, vypadá to na udržované, klidné místo. A moc se mi líbí ta kavárna!
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, cukrárna byla přesně podle mého gusta, příjemná a dobré, na místě pečené dorty, vonělo to tam až hanba.Procházka zámeckým parkem v pěkném počasí se bude líbit všem. pa Jiřina z N.

      Vymazat
  4. V Lysé jsme byly párkrát s dcerou když jezdila jako obchoďačka, a jak vidím, je škoda, že jsme si jí trochu neprošly. Ten park je krásný a já jsem už hodně zvědavá na ten obnovený francouzský park v Dobříši. Už se to pomalu blíží až ho budu moci navštívit....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, dej vědět, já se s kamarádkou chystám jak na Mníšek - tak na Dobříš.
      Dík. Jiřina z N.

      Vymazat