neděle 2. srpna 2020

Věřte, nebo ne

Stalo se, že jsem byla asi poslední, kdo se do Chorvatska z Česka vydal.
Jela jsem na zájezd do této přímořské země natěšená, znala jsem to z vyprávění a bylo to v září 1999.
Všichni ostatní básnili o Dubrovníku, o Splitu, o Istrii.
My jsme dostali cestou k moři trochu ťafku při pohledu na vypálené domy a vraky aut po nedlouho předtím skončené válce v okolí Nového Knína. Vůbec se místní nesnažili ty hrůzy skrývat.
Nicméně, když jsme z busu vystoupili v Primoštenu, dýchnul na nás solí provoněný horký vzduch s velkou dávkou vůně borovic a byla jsem ztracená.
Na zájezdu nás postupně vzali na Slapovy Krky, do městeček Kaštel, Trogir, Šibenik,
Makarská, také do Dubrovníku, a jak jinak, k jezerům Plitvickým.
Nevím už, jestli to bylo poslední den před odjezdem, ale zažila jsem zajímavou situaci.
Byli jsme ve Splitu a měli jsme tu dost času na prohlídku, nejen Diokleciánova paláce, já jsem moc chtěla na zvonici, ale už jsem neměla peníze, vše jsme doutratili na tržišti nákupem vína a pod.
Co taky s kunama pak doma?
Známý, který tu byl s námi, našel na nábřeží 7 kuna! a to byla právě cena vstupu, dal mi je a ještě mi půjčil svůj nový digi foťák, který koupil před odjezdem z ČR, přesně 9.9.1999 ( proto si to pamatuji ) a já jsem šla. - ukázal mi jen, kde se to mačká !tehdy moc lidí digitální fotoaparát  nemělo.
Měla jsem na návštěvu zvonice už málo času, vystoupala jsem pár schodů a pak vešla do středověkého vchodu - vchod nízký a úzký, já vysoká, bacila jsem se do hlavy, až mi lítaly jiskřičky kolem hlavy jako sv.Janu Nepomuckému, napadlo mě, že se vrátím, ale pak jsem přijala bouli na čele jako daň za svou tvrdohlavost a šla,
kdo ví, kolik je tam schodů, jistě uzná, že jsem docela nebojácná, cestou jsem cvakala půjčeným foťákem co bylo v dohledu a věřte mi,
milé KOČKY,
že tohle jsou fotky, které mám hodně ráda.
Už jsem od té doby na té zvonici byla i později, ale stejně nejvíc vzpomínám na svůj prvovýstup.
A zase se potvrdilo, že nadhled je to pravé, co lidi potřebují, že?


















24 komentářů:

  1. No tak to jsi tedy poslední nebyla, protože já Chorvatsko ještě nenavštívila :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, pak jsem tam, na různých místech a s přestávkami byla celkem 11x a nyní už to vidím dost problematické, vzhledem k situaci a mému věku. I když zrovna v této době mě moje sestra masíruje, abychom tam jely.
      Uvidíme. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, z té zvonice je krásný rozhled, myslím, že jsi na bouli na čele brzy zapomněla.
    Moje bývala sousedka do Chorvatska jezdila k manželově mamince, a také mi vyprávěla o vypálených domech. Byla to tehdy zlá doba.
    Měj se hezky. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, z té jejich války jsem byla tehdy pěkně vyděšená, ale to je na dlouhé povídání. Nakonec z toho se ziskem vyjdou lidi, kteří žijí kdoví kde, nejlépe daleko od konfliktu.
      Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. V Chorvatsku se mi také moc líbilo.Byli jsme tam s manželem a s přáteli poprvé v roce 1975.To ještě byla Jugoslavie a cestovali jsme na devizový příslib.Manžel to zkusil a vyšlo to.Mně se moc nechtělo,děti byly malé,ale naši mě poslali,že děti pohlídají,že si potřebuji odpočinout.Cestovali jsme celých 14 dní.Byli jsme tam několikrát a v roce 2001 tam byla válka znát.Nádherné fotografie.Také bych se tam chtěla ještě podívat,ale nevím.Tenhle rok už určitě ne a jak přibudou léta už se budu bát jet autem.Autobusem bych nemohla.
    Jiřinko,děkuji za vzpomínky,na těch místech jsme byli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, přeji ti, ať se dočkáš ještě hodně pěkných dovolených.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Páni, to byl výhled..i za tu bouli na hlavě to stálo a fotky jsou úžasné. Je tam krásně, to je fakt. Děkuji za moc krásnou podívanou a přeji Ti příjemné letní dny i s krásnými vzpomínkami.

    OdpovědětVymazat
  5. Járo, díky, jak vidíš na posledních třech fotkách, bylo mi tehdy 51 a ještě mi to běhalo.Dnes bych na tu věž lezla jinak.
    Před chvílí tu trochu bouřilo a zapršelo, hurá.
    Příští týden možná budou tady návštěvou vnučky, tak se těším.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Jiřinko, tam tam byla v roce 1996 poprvé a tahle krásná země mě lapila a na mnoho let nepustila. Mám moc krásné vzpomínky. Diokleciánův palác je naprosto dokonalé místo, nedaleká Salona snad ještě krásnější!
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, do Salony jsem se ještě nepodívala, vím o ní, ale moje zájezdy ji neměly v programu, tak snad jindy. Moc zdravím!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,já jsem v Chorvatsku taky ještě nebyla,jak už jsem párkrát psala.Ale Tvoje fotky jsou krásné.Boule se zahojila,vzpomínky zůstaly a od pána to bylo pěkné gesto.U nás je černo,nahání se to,možná trochu zaprší,což by bylo fajn,protože je sucho.Přeju hezký večer.Marta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, u nás konečně pršelo a trochu chvílemi prší, díky za to.
      S těmi nalezenými kunami - to všichni zírali, že našel zrovna tolik,kolik bylo potřeba na vstup. Byl to mladý kluk, náš letitý známý a kamarád.
      Já si nejvíc pamatuji všudypřítomné, kvetoucí oleandry všech barev, čisté moře.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Fotky jsou to nádherné. A já v Chorvatsku ještě nebyla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. Chorvatsko, Slovinsko a Černá Hora jsou moc pěkná místa na dovolenou, pokud nehrozí koronavir!Doporučuji.
      ( cestovky teď podražily, ale pokud si počkáš na poslední chvíli,můžeš získat výraznou slevu ).- využívají důchodci a studenti.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Byla jsem v této zemi několikrát. Poprvé ještě v Jugoslávii v Omiši, potom později třikrát na Istrii a pak na několik roků za sebou to byl chatkový kemp u města Biograd na Moru. Takže něco jsem viděla, hodně se povalovala. Líbilo se mi tam vždycky.
    Je mi jasné, že se tam líbilo i Tobě.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to ti přeji.Pěkná místa!
      Já sice obvykle vybírám poznávací zájezd, ale byla jsem asi 2x na pobytovém v Makarské.Tak jsem si to zpestřila plavbou na Korčulu.Byli jsme i v Mostaru a pod.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, my jsme byli v Chorvatsku ještě mnohem později. Nás víc lákala Itálie. Měj pěkný nový týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martičko, Itálie je taky fajn. ale já tam víc preferuji výletování po památkách, mě na ležení na pláži neužije. Ale každému to přeju, kdo to potřebuje.S kolegyní Věrkou jsme si odpočinkový udělaly na Rabu v r.2007.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Úžasné fotky.A souhlasím,náhled je to,co lidé potřebují !Nikdy jsem v Chorvatsku nebyla,ale zní to pro mne jako balzám,když to čtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zkušenost, že když jsme byla u moře, nebyla jsme pak v zimě nemocná.
      Ahoj Jiřina z N.

      Vymazat
  12. V Chorvatsku jsme byli s manželem dvakrát, ve Splitu jsme si prohlédli historické centrum, byli u vodopádů Krka a jeden pobyt byl na ostrově Cres. Moře je tam nádherné, jela bych hned ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak máte představu, jak to tam vypadá a nejspíš se tam líbilo všem, kdo tam zavítali, jen jsem si říkala, proč neřešili své problémy při rozpadu Jugoslávie trochu kulturněji.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. To je fakt úžasný příběh a nádherné fotografie... A nevím proč, ale vybavilo se mi, že jsem měla kamarádku, co k nám jezdila na prázdniny. A vždy si u nás něco zapomněla. Prošly jsme před odjezdem celý byt, snažily se vše najít a sbalit, a stejně si u nás něco důležitého zapomněla. A v dospělosti nám oběma došlo, že se k nám vlastně chtěla vracet, proto si u nás nechávala ty věci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi se jí u vás moc líbilo, třeba to bylo pro ni hodně důležité. Jiřina z N.

      Vymazat