pondělí 21. září 2020

Dekameron

Když jsem opravdu za mlada četla prvně Dekameron, brala jsem to jako zajímavou knížku, pikantní příběhy a teprve podruhé, o hodně později, už poučená, jsem si uvědomila, za jaké doby ty příběhy vznikly. Dnes, v době koronaviru, vlastně prožíváme něco podobného, jako byl středověký mor, jen máme po ruce lékaře, špitály, vybavení a znalost hygieny, stačí se jen vhodně chovat a neriskovat, můžeme mnohému zlu tím zabránit.Nevystavovat zbytečnému riziku nákazy sebe ani druhé.

Milé KOČKY,

jestli někomu přijde mytí rukou a nošení roušky do určitých míst zbytečné, pak ať si dělá co chce, ale ať se ničemu nediví.Já osobně se domnívám, že nemá cenu se předem kácet a vyšilovat, ale ani zbytečně machrovat a riskovat.Je to stejné, jako když má někdo žloutenku nebo tuberkulozu a taky k němu nepolezu a nebudu se s ním hubičkovat.Pojďme normálně žít a koronavirus si držet od těla.


Když Dekameron, tak Itálie. Proto tahle fotka. Já vím, cestování má zatím utrum, ale věřím, že bude líp.

Někde v lese, nebo na vaší zahrádce nic nechytíte.

20 komentářů:

  1. Ono je dost lidí, kteří "všemu strašně rozumí " a tvrdí, že je to jen "taková chřipečka". Kdyby to bylo tak neškodné, tak se nebude celý svět schovávat za roušky, štíty a do ochranných obleků. Tak že nikdo z nás neví, co zlého za tím vlastně je a tak je lepší se chránit a bezohlednost vůči okolí a podceňování případné nákazy opravdu není na místě. Já nosím raději roušku i ve městě a je mi jedno, co si kdo myslí. Přeji Ti Jiřinko, hezké dny a hlavně ať jste zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, někteří totiž, dokud se jich to netýká, provokují a riskují a ohrožují druhé, ale zase se nemůžeme zabarikádovat.To víš, my jsme ta ohrožená skupina! Tak se musíme snažit. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  2. No, deset lidí pohromadě a mluví na sebe nahlas? To tedy nevím nevím, jestli by jim to dnes prošlo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta jsi neskutečný, vidím, že se vyznáš! s tebou by to zašívání ve vile na italském venkově nebylo marné,
      vezmeme sebou Simču/Blondýnu a pár podobných a na koronavirus uděláme dlouhý nos.
      Vila v Toskánsku by se hodila!
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jestli někdo dodá slušnou vilu a příležitostné občerstvení, já jedu! :-)

      Vymazat
    3. Myslím si, že těch deset statečných by se hravě našlo, s vilou - to zatím nevím.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    4. Se mnou by to skupina nevyhrála.
      Já jsem hodně pozadu, co se týče provozovny, tam jsem pes. Tam musím být pes.
      Ale dál to nepřeháním, vlastně žiju zcela běžně jako před pandemii.
      Celý život jsem si pěstovala imunitu normální hygienou a tak nějak to dělám dál. Maximálně si umyju víc ruce.
      Já vnímám tuto dobu jako plnou protichůdných rozhodnutí, názorů a jako bývalý zdravotník bych dala prostor hlavně odborníkům, erudovaným a vzdělaným lidem.
      Do současné situace pindá každý politik, přihřívá si svůj volební gulášek a to se mi nelíbí.
      Jeden den máme tohle, druh den ono, připomíná mi to Kocourkov. A z té vzniká nelibost a revolta. Pokud lidé budou přesvědčeni, nikoliv znásilněni, budou rozumní, vstřícní.

      Vymazat
    5. Jen se Simonko nedělej, pes můžeš být v práci, ale na výletě v Toskánsku ve vile bys jistě byla fajn společnice.Tvé origoš názory by přišly vhod.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Souhlasím, je potřeba být ohleduplný. Nošení roušek se dá přežít, chápu, že pro ty, kteří ji musí mít i v zaměstnání, to je náročné. A mytí rukou by měla být samozřejmost. V kabelce nosím malou lahvičku s desinfekcí a v obchodech vítám ty, které samy dávkují a nemusí se nic mačkat.
    Dnes jsem si užívala procházku s vnučkou, šly jsme opět kolem řeky a kolem krásných koní. Ona je miluje a byla jimi nadšená. A pak se vyřádila na hřišti. Pro ni jsem měla vlhčené ubrousky, aby si mohla otřít ruce.
    Měj pěkný večer. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, to je hezké, žít se musí, ale domnívám se, že celonoční diskohrátky a podobné nesmyslné akce by mohli dočasně omezit? Ale, ať si každý skotačí jak chce, já tam stejně nechodím.Dobrý večer Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko,já s tím problém nemám.Nechápu lidi,kteří u všeho řvou a nedokážou se přizpůsobit.Basiková se také vyznamenala,kdyby byla aspoň slušná.
    Měj hezké dny a opatruj se

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, snažím se ty umělce pochopit, oni jsou závistlí na tom, zda lidi přijdou, ale tohle je mimořádná situace a tak to holt není, jako dřív.
      Chce to zachovat klid a rozum. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Růženko, jsou místa, která se mi eklovala už před covidem. Plyšové sedačky v kinech nebo MHD, nákupní košíky nebo vozíky, které nikdy nikdo neumyl, lidi, kteří v obchodě ochutnají na regálu kuličku vína aby zjistili, jestli je dobré a mají si ho koupit... Mohla bych pokračovat.
    Musíme věřit, že s trochou rozumu to všichni ve zdraví přežijeme...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, náš táta nás leccos učil a nyní se to hodí
      ( hodí se mi to vlastně celý život ), nesnášel mouchy, musely být v oknech sítě, nesnášel špínu, nesnášel posmrkané kapesníky a muselo se často prát - ručníky každý svůj a pro každého nejmíň dva...a pod., umývaly se doma kliky, nezametalo se, ale vytíralo, když vidím lidi v tramvaji nebo v metru, jak se někteří chovají, tak mám mdloby.Čuňátka.
      Helenko, měj se moc hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Je to tak, jak píšeš. Nebláznit, žít, ale nechodit tomu naproti. Potlačit emoce, řídit se zdravým rozumem. Jsou země, kde se rouška v určitých případech nosila už před covidem.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to si taky říkám, v Japonsku a jinde na Východě to nosej pořád, asi pro velkou hustotu obyvatel, když vidíš, co tam ráno je lidí na nástupištích, musí se chránit.To jen tady jednou se protestuje proti rouškám, pak zase, že se nenosej.Dnes jsem to měla na obličeji od rána do teď a taky žiju. Jenže na Bulovce to mít musíš.
      Krásný den Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, naprosto souhlasím, nehroutit se, ale ani moc neriskovat. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děvčico z Moravy, fakt bych od tebe nic jiného, než zdravý selský rozum, nečekala.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Já prostě roušku nosím, i když jsem divná. Kolega z kanceláře měl manželku pozitivní, ale než se to dozvěděl, chodil do práce. Jemu a jeho rodině nic není. Já mám horečku a včera večer mi bylo zle...Radím číst co nejméně ty koronavirové zprávy. Jen to nejdůležitější, nestresovat se. Jsem radši v pokoji a nevylézám. Nevím, jestli je to ono, ale nechci nikoho nakazit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, kdyby něco, hned volej rychlou.Ti, co tím prošli, říkají, že změna nastala rychle a bylo jim hodně špatně.Ale návody jsou někde k nalezení na internetu.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat