čtvrtek 8. října 2020

Můj názor na Polsko

Mám zkušenost, že někdy je první dojem správný a jindy zase zavádějící. Ohledně mého cestování do Polska: jak víte, svěřila jsem se tu s dojmy ze zájezdu až k Baltu, ale už dříve jsem jela na jednodenní zájezdík do Klodska, kde ostatní nakupovali něco na Vánoce a já s kolegyní jsme si sedly v jednom kostele, kde dávali varhanní koncert, pamatuji si zde na sochu našeho Arnošta z Pardubic, pak jsme se prošly městem a užily si pobyt v tomto městě po svém. Tehdy jsme ani nestihly jít do zdejší obrovské pevnosti, hodlám to někdy v létě napravit. Také jsme jeli kdysi do Jelení Hory, ale, kdo ne? Moc si toho z tohoto města nepamatuji, už je to dávno. Zato zájezd na jeden den do Zaháně si pamatuji dobře, ale ten jsem na blog dávala. Tahle cesta, kterou jsem podnikla s mojí sestrou, měla v programu ještě návštěvu jednoho zajímavého hradu, také několik menších opevněných městeček. Nakonec jsme strávily část podvečera v lázních poblíž českých hranic. Další, značně zajímavou cestu k severnímu sousedovi jsme podnikli s manželem a švagrem, jeho ženou, a to do několika opevněných městeček, která jsem vypátrala v mapě a chtěla je osobně vidět. Také jsem byla dvakrát ve Vroclavi, obojí bylo s kamarádkami na Adventní zájezd. A proč vám to tu,

milé KOČKY,

tak podrobně popisuji? Jak vidno, nejsem žádný znalec ani odborník na Polsko, ale něco málo jsem - taky díky tomu, co jsem si stihla o tom už přečíst - pochopila: hranice Polska se několikrát stěhovala, stejně tak se v minulosti dost divně jednalo s obyvateli této země, Poláci byli mezi Prušáky a východními, tedy Ukrajinci a Rusy, jako mezi mlýnskými kameny. Po druhé světové válce přestěhovali lidi z východu na místa, kde do té doby žilo převážně německé obyvatelsko, města a vesnice byly rozbité a dosud jsou někde stopy po válce patrné dosud! Což o něčem svědčí, v Německu byla městečka vybombardovaná a jsou postavená znova! V Polsku jsou některá ta městečka, bohužel, taková zanedbaná. Já vidím, že kdyby se do toho daly peníze a um, bylo by to mnohde turisticky velmi atraktivní! Ale i u nás v pohraničí je stále co napravovat! Že byly v tomto regionu bohaté a divoké dějiny, ví téměř každý. Pravda je, že třeba do Gdaňsku bych se ráda znova podívala. Také do Krakova, kde jsme byli dva dny, ale to bylo málo!

v Zaháni:




hrad Czocha:




 v Lubani:


Paczkow:




Ziebice:


Ząbkowice Śląskie:






A nakonec: jaké tedy mám z této země dojmy? mohli by se svým památkám více věnovat a byl by to turistický ráj! ( ale, to stejné platí pro nás!)

Slyšela jsem, že pěkné městečko je i Lwowek Slaski. A mnohá městečka lázeňská z polské strany pod Krkonošemi. Tak někdy...

15 komentářů:

  1. Jiřinko,krásné fotografie.Myslím,že Polsko je pěkná země s hodně památkami a zajímavými kostely.Chtěla jsem letos některé navštívit,ale víme všichni,jak plány letos dopadají.V Polsku jsme byli dvakrát u moře a také se plavili s přáteli na jachtě po Mazurských jezerech.Na Poláky mám trochu rozporuplné názory.Mladí cestovali v létě v Polsku na motorkách a líbilo se jim tam.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, taky jsem měla spoustu předsudků, bráno podle dělnic, které chodily do Šluknovského výběžku z Polska na práci do textilek, ale změnila jsem názor.
      Jitu, přiznám se, mě se líbí všude.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Z Jelení Hory jsem roky viděla jen autobusové nádraží, měli jsme to jako přestupní stanici. Až před pár lety, kdy jsme na autobusák vezli maminku, jsme se rozhodli zavítat do centra a musím říct, že mě příjemně překvapilo.
    S těmi opravami městeček - Polsko bývalo, a stále je, prohnilé korupcí, finance se lijí někam úplně jinam. Ale připomněla jsi mi Žitavu - ač německé město a moje srdcovka, je taky dost zchátralé, některé domy v centru se sotva drží. Nevím, jestli mají problém s vlastníky, v každém případě je tam takových domů moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to není jen Žitava, znám osobně mnoho bývalých enderáckých měst, která jsou městy duchů, po jejich revoluci odešli obyvatelé hromadně na západ a snad se to někdy zlepší. Četla jsem, že mnoho Čechů bydlí v Žitavě a dojíždějí do Liberce??? do práce.
      A to, že do těch prázdných měst někdy nacpou utečence z Asie nebo Afriky nic neřeší.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko to jsou nádherné fotografie. Hrad Czocha je naprosto úžasný. Krásné fotografie jsi pořídila. Hodně jsi tam toho procestovala i když je to opravdu veliká země a hodně zkoušená. Děkuji Ti za úžasnou podívanou i popis. Teď nám asi nic jiného nezbude, než vzpomínat na krásné chvíle, kdy jsme mohli cestovat... Přeji Ti krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě dodám...smutný pohled je na rozpadající se zámek...to asi dopadne jako naše Lipová...což je veliká škoda.

      Vymazat
    2. Járo, kdybys viděla ty jejich silnice, my jsme se švagrem jeli od Adršpachu až k Peczkowu po horších vozovkách, než máme ve Středočeském kraji a to už je něco!Srovnání s rakouskými nemá obdobu, snad lepší už mají i v Rumunsku ( hihi).Jak píše Janinka, asi se tam taky dost krade.Ale viděla jsem v Polsku i mnohakilometrové rozestavěné dálnice a kam se na ně v tomto hrabeme.
      Dobrou noc. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, hodně mne zaujal hrad, tam bych se asi kochala dlouho. Krásné fotky. V Polsku jsem byli jen jednou, před mnoha a mnoha lety, na nákupech. :o)
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, ve Wroclavi jsem byla třikrát a byla jsme z toho města nadšená, ale i z Krakova. Ve Varšavě jsem byla po celodenním pobíhání tak unavená, že jsem už nemohla udělat krok.Když vidíš, jak to na konci války vypadalo, tak klobouk dolů, jak to znova postavili.
      Pozdravy tobě i Mírovi Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, díky za reportáž. V Polsku jsem navštívila kdysi jen Krakov a ten jsem si zamilovala hned a pak menší město Katovice. Ale jelikož jsem tenkrát bydlela týden v rodině, Poláky jsem si oblíbila a snad i trochu poznala. Měj pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, to já právě nemůžu říct, že bych poznala ty lidi, protože na zájezdu to nestíhám. Ale ráda bych tam zase někdy jela, to ano. Jen mi vadilo, že v Krakově prodávali takové hnusné loutky židů, to bylo opravdu neuvěřitelné, když víme souvislosti, co se tam s židy dělo za války a po válce!Ten antisemitismus v Polsku nebo na Slovensku a jinde mi nejde do hlavy. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, zažila jsem čerstvě opravené centrum Jelení Hory před spoustou let a byla to pecka. Kamarádi tam v posledních letech byli hodně pracovně, říkali, že se postavila hromada nových silnic, což u nás říct nemůžeme.
    Poláci jsou nepochybně dobří obchodníci, když je jich větší skupina, jsou velmi hluční a hodně kouří (dojem z několika dovolených v Chorvatsku). Ale která velká skupina je potichu, že...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to já jsem v centru Prahy zažila v restauraci větší skupinu mladých Francouzů a udělali z té restaurace pomalu kůlničku na dříví, personál to musel po jejich odchodu na 20 min. ,,zavřít,, a uklidit.
      Nebylo by špatné navštívit všechny země Evropy a porovnávat, viď? Jenže třeba Itálie a Francie si vyžaduje těch návštěv hodně.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, my byli v Polsku na několika jednodenních výletech, kdy jsme se stavovali i na trzích v Klodsku, či jen Kudowě Zdroji. Městečka na druhé straně Krkonoš jsou hezká. Z Karpacze jsme vystoupali kdysi na Sněžku. Paradoxně, z naší strany jsme tam ještě nebyli. 😀
    V Krakově jsme byli ubytováni v hotelu a podnikali procházky tím krásným městem. Chtěla bych se tam ještě někdy vrátit.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to se ti nedivím.My jsme tam byli dva dny a klidně bych si ještě tři přidala.
      Vlastně jsme odtud jeli pak už domů.Já bych se do Polska i jinam za hranice ráda ještě někdy podívala.Bez koronaviru.
      Do těch městeček pod Krkonoše jsme měli jet na zájezdík, ale bylo to odvoláno.Peníze nám vrátili. Jiřina z N.

      Vymazat