úterý 27. října 2020

Vitamínový

 Milé KOČKY,

moc vás zdravím a pochlubím se, co jsme si včera nakoupily s vnučkou: banány, hrušky, jablíčka, granátová jablíčka, grepy a teď mi někdo poraďte, jak to granátové jablko rozporcovat, aby to u nás na kredenci nevypadalo jako po příšerné vraždě?! ta louže ,,krve,, na talíři, to se opravdu nic jiného nenabízelo, než chuť zavolat na kriminálku. Já vnučce podstrojuju, tu talířek s nakrájeným banánem a máslové sušenky a čtvereček lepší čokoládky, nebo svačinka z nakrájeného jablíčka a lučina, ať si na babičku nevzpomíná ve zlém. Včera: zeleninová polévka, plná miska a koukejme se, všechno to snědla! k tomu jsme měli těstoviny, dnes bude květák a brambory. Maso až zítra. Aby mi manžel nestrádal.

Ještě se dnes chystáme spolu s vnučkou upéct bábovku, ona ráda peče.









20 komentářů:

  1. Jiřinko, já granátové jablko loupu a vybírám jednotlivá zrníčka. Je to sice pracnější, ale zůstávají celá. Vždy vylomím špičku a pak se do toho dám. Když už je jablíčko starší a kůrka je kožnatá, je nejlepší vymačkat šťávu pomocí lisu na citrusy.
    Měj hezký den s vitamíny 💕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji ti. Zkusím. Jiřina z N.
      Kdysi na zájezdu u Lago di Garda jsme měli k snídani krom jiných i džus z gr.jablek a byla to dobrota.

      Vymazat
  2. Granátové jablko jsme jednou ochutnali a také jsme ho rozkrojili.
    Hezky si to s vnučkou užíváš, už jsme také nakoupili dobroty pro vnoučata. Jablíčka manžel dovezl z chalupy, jsou moc dobrá, peču štrůdl, vařím si z nich kompot.
    Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, podzim, to jsou především jablíčka, a za nás pečené brambory na poli, viď? Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Ovoce je teď důležité. Také jsem dnes nakupovala ovoce. Granátové jablko jsem kdysi kupovala Charlikovi(papouškovi). Mně z něj chutná šťáva, ale ta semena mi vadí...tak že už ho nekupuji. Raději kilo hrušek nebo hroznového vína. Tak si to užijte, než nás zákazy úplně odtrhnou i od rodiny a zakážou nám chodit i do přírody. To by byl pro mě fakt trest. Zvláště když chodím tam , kde nikoho nepotkávám a srnky Covid-19 nemají...opatruj se a přeji tobě i celé rodině příjemné dny, hlavně ať jste všichni v pohodě a zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moje řeč, ale chtěly jsme to s A. zkusit. Hrozno a hrušky taky moc rádi.Chybí mi jablka jonatány, kde jim je konec? Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, granátová jablka nemám ráda, takže ti neporadím jak na ně. Měj zdravé dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, ani se ti nedivím, já do něj zakrojila a celý kredenc vypadal opravdu hrůzostrašně, pocákaný jako krví. Ale tak jsem si zauklízela, no. Ta šťávba mi chutná.
      Posílám pozdravy Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Vzorná babička! Recept na porcování granátového jablka nemám, i u nás to vypadá jako po vraždě. Ale miluju, tak vraždím...
    Jiřinko, měj příjemný den, Helena

    PS: a jestli bude ten květák obalovaný, zastavila bych se :o) Miluju ho, ale nerada se v tom patlám...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem udělala jak obalovaný, tak trochu na mozeček a brambory, šťouchané. Byla jsme chválena.Já vařím a obaluji a manžel pak obalené smaží.
      Jiřina z N.
      Jsi zvaná.

      Vymazat
  6. Jiřinko,granátové jablko jsem ještě neměla,nějak mně neláká.Jinak ovoce se u nás kupuje hodně,samozdřejmě i zelenina,máme to moc rádi.Taky se dneska chystám na bábovku.Květák bych si dala,obalovaný dělám málo,nechce se mi s tím dělat.To je fajn,že si užíváš s vnučkou.Tak se opatrujte.Hezký den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, kvečeru jsme upekly piškot jako na roládu a A. si ho namazala takovou tou nutelou, ale nějakou z Itálie.Vypadala spokojeně.
      Pa Jiřina z N.
      dnes ji po obědě její tatínek odvezl.

      Vymazat
  7. Granátové jablko je z mé strany nějak mimo. Zatím mne nikdy nenapadlo po něm sáhnout :-).
    Vnučka se má!!! Bude na babičku s láskou vzpomínat.
    Tak se vzájemně užívejte a mějte pěkné dny!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, moc rychle to uteklo, zpívala mi pořád písničky Suchého a Šlitra, J.Čeřovské a dalších, je zamilovaná do té doby...mého mládí a pořád se vyptávala.
      Bude se mi po ní stýskat, ale slíbila, že zas přijede Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Granátovým jablkům jsem se v Řecku snažil dlouho přijít na chuť a nepovedlo se mi to - do té doby, než jsem ochutnal výborný čerstvý džus :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi můj člověk, já na to taky ráda vzpomínám a hned bych si ho koupila, kdyby bylo kde.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Granátové jablko se dá oloupat a zrníčka vyndat, aby se neporušila a šťáva nevytekla, ale je to strašně pracné, takže u nás to taky většinou vypadá jako po vraždě :D. Jinak jednou, jako mladá, jsem zkusila granátové jablko zasadit, dala jsem ho doma na okno a za pár let mělo krásné červené květy a dokonce i plody cca 5 cm velké :). Ale byly těžké na tak tenký stromek, ani si nepamatuji, jak to s ním dopadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je, Janinko, super příběh - zajímavá zkušenost.
      mávám - Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Mně přivezly granátová jablíčka vnučky z Chorvatska,když byly v září.Já ho rozpůlila a dlabala lžičkou.Hrozně mě chutnala i ta zrníčka.
    Já chci podstrojovat manželovi,ale on vůbec nejí.Včera snědl za celý den půlku mandarinky.Dcera nakoupila ovoce a teď to musím sníst sama.Je to silný soupeř covid i na velkýho chlapa.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, moc ti přeju, abys to ty nedostala a manžel, aby se brzy uzdravil a byl v pořádku. Drž se! Jiřina z N.

      Vymazat