úterý 10. listopadu 2020

Betlémy

 Betlémy, ač jsem ,,nevěřící,, se mi líbí, komu ne? Malé, střední i velké, ploché jen z papíru či dřevěné a s figurkami propracovanými k dokonalosti, pohyblivé, jeden se ani nediví, že před nimi stojí dospělí lidé a děti v němém úžasu.

Co já jsem jich už viděla a kolik jich ještě - možná - někdy uvidím,

milé KOČKY,

zkusím si je tady zrekapitulovat. Cílem není se vytahovat, ale někoho tam v dáli potěšit. Někoho, kdo nemá možnost se podívat za humna, a přitom by o to stál. Zkusíme tuto prohlídku teď a tady a vy, milé návštěvnice blogu, můžete do seznámku přidat své zkušenosti s betlémy. ( nejvíc by byla návštěva Betléma, tam jsem, bohužel, zatím nebyla).

S vnučkami jsme navštívily ten věhlasný v Jindřichově Hradci, stejně významný v Třebechovicích pod Orebem - pod Orlickými horami, na výstavě v Jindřišské věži jsem s nimi byla obdivovat betlémy z Třešti, velké množství zajímavých jsme po několik roků obdivovaly v klášteře na Jungmannově náměstí. Rozhodně krásné byly ty v podzemí Betlémské kaple. A v cizině ?: většinou na zájezdech s Janou jsme měly možnost obdivovat krásné, s vyřezávanými figurkami : v klášteře Rein, v klášteře Spital am Pyhrn, ( nemá se psát v klášteru? )...v muzeu ve Steyru, známý je i poblíž něho u Ježíškovy pošty, spousty bych jich mohla vyjmenovat i v německých městech, mnohdy je mají lidé vystavené v oknech, ve výlohách, dokonce jsou tam i takové, které jsou vyrobené v Čechách a staré spouty let. 

Namátkou se projdu staršími fotkami ze zájezdů a z dovolených  s vnučkami: co na tom, že to nebude všechno, jen taková inspirace. Letos to na prohlídky nevidím.
















a jednou betlém z J.H. v pohybu: dívka na konci záběru, v šatech a kloboučku, je mladší vnučka:




18 komentářů:

  1. Jiřinko, krásná přehlídka betlémů, jak na fotografiích, tak i na videu 👍💕👍.
    Jsem na tom stejně jako ty, také nejsem věřící. Kostely jsou pro mně místem, kde se obdivuju umu stavitelů, malířů a sochařů. Babička byla hluboce věřící, chodívala do kostela uklízet a já jako dítě chodívala s ní.
    S mužem rok co rok obcházíme od Vánoc kostely a prohlížíme si betlémy. Dříve s námi chodívaly i vnučky, ale teď mají jiné zájmy.
    Měj hezký den 💕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já to mám podobně, ale muže teď nikam nevytáhnu, - má bolavá záda a stejně ho kostely moc nezajímají, raději chodím na prohlídky církveních budov s kamarádkami.
      V horším případě sama.
      Alenko - hezký večer Jiřina z N.
      u nás dnes po městě instalovali vánoční osvětlení...

      Vymazat
  2. Betlémy mám ráda,ale nejvíc ten,co mám doma.Pár jsme jich už také viděli.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, já jsem se rozněžnila jednou, před lety, když vnučka přinesla malinký z keramiky, který vyrobila...Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Krásná přehlídka Betlémů. Musím se přidat k názoru Alenky. Jsem na tom stejně. Jen letos ty Vánoce budou asi poněkud jiné, komornější... Měj se pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, uděláme si Vánoce hezké a na covid dlouhý nos. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Krásné Betlémy, mám je ráda. Ten v Jindřichově Hradci jsme také viděli, je nádherný. Jezdíváme na Betlémy do Třeště. A mám to stejně jako hodně z vás, také nejsem věřící, ale obdivuji kostely jako nádherné historické památky, obdivuji umění stavitelů a všech umělců, kteří se na stavbě a výzdobě kostelů podíleli. Vánoce letos budou jiné, asi komornější, ale budeme se snažit si je užít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, právě v Jindřišské věži tenkrát byla výstava betlémů z Třešti.To byly vnučky docela malé, hezký večer: Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Betlémy mne narozdíl od tebe, nějak moc neberou. Doma jsme jednou betlém měli, pak neměli, pak zase měli, takže jsem byla zvyklá na vánoce bez nich. Samozřejmě že na Třebechovický jsme se byli podívat když byl vystavovaný na Pražském hradě. Ale to jsem byla ještě mrňavá. Ovšem kde jsem viděla na jednom místě spoustu nádherných a různorodých betlémů a navíc to bylo spojené s hlasováním, tak to bylo v jedné hospodě v Bad Mittensdorfu. Když jsme byli se psama na výstavě ve Welsu, tak jsme byli na víkend ubytování v to Mittensdrofu a večer když jsme šli na večeři tak jsme skončili v téhle restauraci, a ty betlémy tam měli vystavené. Lidé hlasovali který se jim líbí nejvíc a ten pak zdobil restauraci celé svátky. A že se jich tam sešlo! Mám je samozřejmě na blogu, jako celý ten víkend. Část je v rubrice Na cestách a část ve Výstavním zpravodaji, tam jsou fotky z té výstavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, dík, tak si udělám čas a zhlédnu si to.Já ty betlémy spíš beru jako zajímavou práci někoho v minulosti a vnučkám jsem to chtěla vždy před Vánocemi ukázat, líbilo se mi, jak si prohlížely ovečky a kdejaká zvířátka, vlastně jsme si třeba v Rakousku uvědomila, že tam dávají Ježíška do jesliček až v určitou dobu a já o tom nikdy nic nevěděla. U nás doma to nebylo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Vidět nějaký ten betlém je taková tradice během adventu. Těžko říct, zda nám letos bude dopřána...
    Jiřinko, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko asi z toho letos nic nebude, ale pořád si říkám, že to zase bude dobré, ta chřipka před sto lety taky nakonec odešla. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,hezká výstavka betlémů.U nás jsme byli předloni v adventním čase na Soláni ve zvoničce,na výstavě betlémů a byla to fakt nádhera.Bylo jich tam hodně,dřevěné,papírové,keramické.Letos budou vánoce trošku jiné,ale přesto krásné.Přeju pěkný večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, sice byly Betlémy původně myšleny jinak, než jak na ně koukáme dnes, ale je to kulturní památka, podle mne by se měli lidi k jakémukoli Betlému chovat, jako k drobné památce. A věřícím přeji, aby jim to přinášelo, co potřebují.
      Tak si užij poklidný večer. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Tak já jich za svůj život moc neviděla. Ráda jsem si je prohlédla aspoň díky tobě.

    OdpovědětVymazat
  9. Na výstavu, která bývá tradičně v Praze u Panny Marie Sněžné, chodím celkem pravidelně a vždycky obdivuji zaujetí, trpělivost a často i originalitu tvůrců. Sám mívám Vánoce bez betlému, ale občas si třeba na vánočním trhu pořídím nějakou zajímavou figurku, která se mi líbí, jako solitéra :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je přesně to místo, které jsem nazvala klášterem na Jungmannově nám., tam chodíme několik roků po sobě.Měj se moc hezky! Jiřina z N.
      doma betlém nemám a nikdy jsem neměla.

      Vymazat