úterý 10. listopadu 2020

Vánoční ozdoby

 Jak už jsem kdysi někde napsala, v Bad Ischlu jsem si málem koupila nějaké vánoční ozdoby, stály jsme tam s Janou a debatovaly o ceně a to - prosím - česky a najednou pán za pultem povídá, tady to nekupujte, jsou to české ozdoby a doma je seženete levněji. Tak to 

milé KOČKY, 

byl zážitek! Nicméně jsem se rozhodla nějaké ,,venku,, viděné a nafocené ozdoby sem dát. Jsou z různých zájezdíků v čase adventním. Z různých rakouských a německých měst. Asi ta temnota pozdě odpoledne venku, za oknem, mě nutí hledat něco třpytivého a barevného, něco, co mi připomene něco hezkého. Je to zadarmo a udělám radost, možná, i některé z vás?

























První nejsem, zaostávám za českými obchoďáky, které jsou schopny Vánocemi lidi obluzovat už od září, tak mi promiňte. Vánočních fotek mám spousty. Často vejdu do obchodu, ze zimy do tepla, fotka je tím pádem zamlžená a nebo rozmazaná. Budu to vydávat za umění. Mnohdy zas fotím přes sklo výlohy, to taky nic moc.

Ozdoby z Prahy :




18 komentářů:

  1. Jiřinko, mně jsi potěšila. Pomalu se snažím ladit se na Vánoce. Dnes jsem byla na šípkách do dekoračních truhlíků, které chci nachystat tento, nebo příští víkend. Tvé fotky ozdob, stromečků a výloh jsou potěchou pro oko, protože kdo ví, kdy se obchody otevřou a my budeme moci načerpat vánoční atmosféru. Tak alespoň touto cestou se kochám.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, to máš pravdu, velikonoční zboží jim zůstalo na krámech a teď aby se báli něco objednat. Holt budeme muset pracovat s tím, co nám poskytně příroda, ale mech, šišky, větvičky, šípky a další to jistí.
      Ať se ti to povede. Hezký den tobě i Mírovi. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Ať je to jak chce. Vánoce se blíží. Potěšila jsem se Tvými fotkami. Dvůr Králové n.L. nemám až tak daleko, tam jsme jezdívali nakupovat. Doma mám ještě krabice, kdy jsem si některé ozdoby řídila do své domácnosti a na té krabici jsou ceny, jak si je tam prodavačay psala, aby mohla sumu sečíst. No jeden by nevěřil...třeba 1,8O tenkrát Kčs za kus :-).
    Asi budou Vánoce letos trochu jiné, ale já si myslím, že je to o člověku. Jak se k té situaci postaví a jak si prožije čas adventu i dny vánoční.
    Pěkné odpoledne, Jiřinko!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, teď jsi potěšila ty mne, tou vzpomínkou, raději nebudu psát, co vše si pamatuji já, ale tehdy se zas nedalo cestovat.Jiřina z N.
      pro mne je nutný stromek, ozdoby, bramborový salát a kousek ryby, ovoce a klídek ( no, jasně, dárky, o kterých do poslední chvíle nevím a které příjemně překvapí ).

      Vymazat
  3. To je nádhera! Dýchlo na mne kouzlo Vánoc. Připomíná mi to vánoční trhy ve Stuttgartu,kde jsem kdysi byla a pořád na tu krásu vzpomínám...
    Krásný čas přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, my jsme s Janou byly na třídenním v Heidelbergu na Neckaru a též ve Stuttgartu a v mnoha dalších malých i větších městech a všude to bylo krásné, vánoční.A napadl do rána sníh a ještě to umocnil. Sice jsme se musely občas jít ohřát do obchoďáku, ale i tak. Spaly jsme na starém hradě vysoko nad řekou, výhledy luxusní.Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Předvánoční atmosféru i samotné Vánoce mám moc ráda, ale rozhodně nejsem zastáncem šílenství, které tuto dobu doprovází ani pečení 10ti druhů cukroví. Všeho s mírou, někdo i s Mírou, zdravím ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, Evi, když pořádám výlet mezi Vánocemi a Silvestrem a řeknu ostatním, ať přinesou zbylé cukroví a mají hodně druhů, tak to není špatné! a nějaký Míra by se hodil, zanedlouho bych potřebovala popostrčit těžkou skříň, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, je to krása. 👍🎄
    Atmosféru vánoc mám ráda, mám pocit, že se vracím do dětství. Zdobím dům, s mužem věšíme světýlka na zahradě a miluju pohádky. Bojím se, že začínám naplňovat přísloví: "Kůň je jednou hříbětem - člověk dvakrát dítětem". 😊
    Ozdob mám spoustu, každý rok jsem si nějakou kupovala. Mám i staré, které pamatují mé dětství.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já to taky miluju, můj muž nemá rád Vánoce ani Velikonoce, ale má smůlu.Ozdoby nakonec na stromek obvykle dám všechny, nové, staré...koníků a medvídků jsme nakoupila vnučkám během let hodně, ony už si dělají ozdoby samy, z korálků.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Také mám ráda atmosféru vánoc a celý adventní čas.Těším se,jak si budu zdobit byt a i doufám,že se sejdeme s rodinou a hlavně vnoučaty.Ozdoby máme hezké a to z doby,když hasiči jeli do podniku,kde se vyráběli hasit oheň a oni je potom zasypali vánočními ozdobami.Byl to jenom ohýnek,naštěstí.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je, Jitko, pěkná historka.Neumím si představit české Vánoce bez stromku a ozdob.I kdybych tam měla navěsit jen malá jablíčka.Naši ještě dávali na stromek takové jako stříbrné třásně. Babička dělávala vánočku a vaječný koňak.Dala mi i ochutnat!!!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Já zdobím jen venku, to musí být světýlka, a truhlíky v oknech. Doma minimálně, jen udělám adventní věnec a svícen na jídelní stůl. Při našich obr kočkách a zvědavejch psech to moc nejde, všechno poshazujou. A navíc mi všude po baráku strašej tiskárny a kopírky, protože muž není schopnej si uklidit v dílně tak, aby je tam mohl dávat. takže jakákoli výzdoba mne v téhle situaci připadá zbytečná. Navíc mám už posledních deset let na vánoce nějak pifku, štvou mě. A čím dál tím víc.

    OdpovědětVymazat
  8. Jo, ale ozdoby všude obdivuju, ale nekupuju, na půdě mám pět krabic starých skleněných a půl regálu nových plastových, ale jak říkám, stromeček nemáme, tak si odpočívají v pokoji....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, jestli máš doma kočky a pejsany, tak se nedivím, že to nemůžeš mít vystavené, to by asi nepřežilo den.U nás stačí manžel a každý rok nějaká ozdoba ,,odejde,,.
      Pokud někdo zdobí venku, na zahradě, ráda se chodím po setmění předvánočně kochat.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Já světýlka miluju, ale zas jich nesmí být moc, to je pak jak u kolotočářů. A už vůbec nemám ráda světýlka měnící barvy nebo různě barevná na různých místech. Já jsem pro klasiku, studená bílá nebo teplá bílá. To jsem se naučila právě při adventních výletech do Němec či Rakous.

      Vymazat
  9. Překrásné vánoční ozdoby.Mám ráda advent,vánoce,pěkně si vždy vyzdobím byt,zapaluju svíčky.Nemusím akorát to vánoční šílenství.Tvoje fotky mně navnadili,těším se ještě víc,těším se na pohádky,na cukroví,až se rozsvítí vánoční stromek,na bramborový salát,kapra.Všichni se trochu zklidníme a užijeme si ten hezký čas s lidmi,které máme rádi.Měj pěkný večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To šílenství si dělají lidé sami, já to nepěstuji. Napíšu si včas nejnutnější nákupy, pak se zašiju doma a moc do obchodů nechodím. Jiné roky jsem jen jela kouknout na výzdobu do Letňan a na Arkády, ale nic nekupuju a jen si vyfotím parády. Očumuji ozdoby, jenže jich mám dost, tak jen sleduji trendy.Případné dárky nakoupím dávno předtím.Letos je ale vše jinak.
      Na Štědrý den vždy v 18hod. zazvoním na letitý skleněný zvonek a vzpomenu na své už odešlé příbuzné a na milé lidi, známé a hodné. Měj se, milá Marťo, báječně.
      Jiřina z N.
      Říká se, mějte bohaté Vánoce, ale to bohatství má každý jinde.

      Vymazat