sobota 21. listopadu 2020

K sousedům

 Vrátím se ve vzpomínkách k pěkné dovolené, kdy jsme několik let jezdívali na Slovensko. Organizované jedním podnikem v Čakovicích, odjezd v pátek večer a příjezd za týden, v sobotu večer, bydleli jsme severně od Liptovského Mikuláše, který jsme si také důkladně prohlédli, chodili po Roháčích, koupali se v Bešeňové v termálech, prošli jsme si Prosieckou a také Kvačanskou dolinu, vyvezli nás busem do Nízkých a jiný den do Vysokých Tater. Na obou místech jsme si udělali celý den program podle zdravotního stavu, zájmů a možností. Navštívili jsme rovněž skanzen v Pribylině, jiný rok třeba skanzen v Zuberci, zkrátka jsme se ani chvilku po celý týden nenudili. Ani na houby jsme nezapomněli. 

Milé KOČKY, 

těm z vás, které na Slovensko rádi jezdíte, to připomenu a těm, kdo tam ještě nebyl, ráda zkusím vnuknout myšlenku na výlet do sousedního státu, až bude cestování zase možné, co vy na to? Cesta vlakem do Popradu není až taková nuda, jak by se mohlo zdát.

Jela bych tam zas, ještě dnes! Byla jsem v Tatrách i sólo s manželem, jindy zas jsem si domluvila dovolenou s dcerou, ale obojí v Tatranské Lomnici, v hotelu Morava, to jsme si chodili po horách a jezdili i do okolí, takže ráda vzpomínám i na Levoču a další krásná místa.
























A cestou domů jsme si střihli skanzen v Rožnově pod Radhoštěm. Dnes bych jako kamzík po skalách neskákala, přeci jen mám o několik křížků víc. Ale od toho jsou lanovky, ne?

Manžel si dával co den halušky a nebo rezeň přes celý talíř. A dokonce jsme si dávali Demenovku         ( přezdívanou Čechy Dementovkou )...jo, ty vzpomínky nehasnou...


15 komentářů:

  1. Slovensko je po předloňské dovolené moje srdcovka, Vysoké Tatry jsme taky navštívili, ale prochozené jsme měli hlavně Malou Fatru, kde jsme měli chatičku. Bylo tam krásně. Jak vlastně chutná Demänovka? Už jsem ji viděla v obchodě a docela mě láká :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, je to likér na způsob Becherovky...něco podobného nalévali v Krkonoších v Boudě u Bílého Labe a to bylo také dobré.Prostě bylinky v lihu.Kdysi se vyráběl skvělý likér, prodávali v Jeseníku, ale už není k mání, byla to taková kulatá lahvice a na ní obrázky bylin, které obsahoval.Ten neměl chybu. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Díky, Jiřinko, Becherovka mi chutná, tak ho zkusím :).

      Vymazat
  2. Jiřinko, máš hezké vzpomínky na krásné dovolené.
    Na Slovensku jsem byla jako holka na táboře u Staré Turé. Ale tehdy mezi námi nebyly hranice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, od té doby, co mají eura, už jsme tam nebyli a chybí mi to. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. U sousedů je krásně,hlavně nádherné hory.Byli jsme tam několikrát.Když vidím ty kopce,snad někde vyhrabu ještě černobílé fotky z Tater,ale hlavně máme naše dovolené na diákách.
    Jiřinko,děkuji za krásné vzpomínání

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já to vlastně pořád beru jako takovou exotickou část naší republiky, ať mi prominou.Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko,okamžitě jsem poznala poslední fotku.Náš skanzen v Rožnově.Jinak v Tatrách jsem byla několikrát,taky na Malé Fatře,Sulovské skály.Na Slovensku mají úžasné hory,je tam opravdu krásně.Děkuji,žes mi to připomněla,zavzpomínala jsem si.Hezkou neděli.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, když jsem připravovala na letošek dovolenou na Slovensku, tak mi podle těch míst v seznamu, která jsem chtěla vidět, manžel povídal, že tam musíme zajet na 2 měsíce, jenže - covid mi to zatrhnul úplně.
      Čas ale pracuje proti nám.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, jezdili jsme roky do Vrbova pod Tatrami, kamarád tam má penzion. A před tím jsem Slovensko projezdila s rodiči. Máme to tam moc rádi, Adam tam jezdí s námi právě kvůli haluškám :o)
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jak mám na mapách propátráno, tam by také mohl člověk jezdit celý život a pořád by nacházel něco zajímavého, každá dolina nebo kopec skýtá parádní přírodu.
      Jistě bys mohla potvrdit.
      Pa Jiřina z N.
      Náš přítel ze Zvolena nás občas zásobuje fotkami z méně známých míst, neb s ženou hodně výletují.

      Vymazat
  6. Krásný zájezd jste absolvovali a nádherné jsou i fotografie. My jsme byli autem před mnoha a mnoha lety na Zemplínské Šíravě. Nejvice mi v paměti utkvěla veliká rudá hvězda na Trenčanském hradě,nocování ve stanu u propasti v Dubnici nad Váhom, pak krása Tater, po nimiž jsme projížděli, výlet v Malému Mořskému Oku, kde nás zastihla škaredá bouřka,pohoří Vihorlat, ale také příšerná cikánská vesnice na okraji Michalovců,kolem které jsme projížděli. To mam fotky v albu, ale uz hodne vybledlé. Tehdy jsem fotila sice na barevný film, ale ta kvalita ještě nebyla na té úrovni jako dnes. Přeji ti krásnou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné vzpomínky, milá Járo, s těmi vesnicemi cikánů máme také zkušenost. Prvně, když jsme tam byli s mužem, spali jsme v autě, jsem se u Levoče dost bála.Ale nestalo se nám nic, zato na parkovišti u Vranovské přehrady jsme museli v noci ujet, popooblečení, neb tam řádili Enderáci, ožralí jak čuňata a ohrožovali všechny okolo rozbitými lahvemi.
      Doufám, že se ještě na Slovensko podívám. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Tatry byl náš rozlučkový výlet v deváté třídě. S rodinou jsem byla na Slovensku třikrát. Na organizovaném pobytovém zájezdu od zaměstnavatele 1x a s kámoškami s cest.kanceláří 1x.
    A vždycky se mi tam moc líbilo a vzpomínky mám v sobě stále.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tak to máme pěkné vzpomínky obě. Já jen tuším, že ty tůry, které jsem podnikla tehdy, už bych neušla.Věk je jen číslo, ale stejně je to znát.Moje nohy mají jiný názor, než má hlava.Jiřina z N.
      Přeji ti sluníčko a veselý den.

      Vymazat