pondělí 23. listopadu 2020

Změny

 Vždycky, když se nechám ukolébat, že se nic neděje a je pohoda, něco se náhle přihodí. Tak nám před časem odešla do spotřebičového nebe lednička s mrazákem právě ve chvíli, kdy jsme odjížděli na malou dovolenou do Znojma. To byl mazec, odjezd jsme museli odložit o několik hodin. Koncem minulého týdne si postavila hlavu naše letitá kamarádka, krčící se v koutě koupelny, moje oblíbená přítelkyně, pračka. Mám ještě v oblíbených vysavač a několik dalších předmětů, ale že ty roky jejich věrné služby moc nepočítám, dokud se něco nesemele, překvapí mne jejich náhlý skon o to více. Tak nastalo dilema: dát ji opravit a riskovat, že to bude stát peníze a nevydrží dlouho, nebo ji obětovat a koupit novou, naparáděnou krasavici, ( nové koště dobře mete ) a udělat si tzv. radost? Měli jsme na to víkend, trochu jsme to probrali a nakonec jsme se dnes rozhodli pro novou.

Milé KOČKY,

vypadá to, že cejchy budu po převlečení už prát v novém spotřebiči a ať se, holka jedna načančaná, ukáže, co v ní je, ne? Dnes nebo zítra ji dovezou a tu bývalou si odvezou pryč. Chvilku se budeme navzájem očuchávat a seznamovat a hned ji zaúkoluji! Doufám, že věrné služby a bezchybný chod té nové brzy vypudí stesk za tou starou a nebudu litovat výměny! Pamatuji se docela dobře na chvíle, kdy jsem před dávnými lety měla možnost poprvé v životě pozorovat automatku u kamarádky a celý cyklus jsem seděla na okraji vany a čučela na okýnko s prádlem a mydlinkami. To byl, pane, program, kam se hrabe ČT 1!

Držte mi, prosím, palce, ať já i pračka spolu ve zdraví vydržíme spoustu let a zestárneme vedle sebe bez problémů.

Svěřila jsem se vám, že musíme mít pračku vrchem plněnou?



22 komentářů:

  1. Tohle dobře znám, těžko se vždy loučím se spotřebiči, které mi léta dobře sloužily a byla jsem na ně zvyklá. Jenže dnes je doba krátkodobé služby :-).
    Ať seznamování proběhne ku spokojenosti tvé a pračka pere tak jak má.
    Jiřinko opatruj se.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, tahle má odsloužíno, ale stejně mě to mrzí. Dík a přeji hezký den. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Nejlepší je, že se taková věc přihodí vždy, když se to nejméně hodí :D. Tak ať nová dobře slouží! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, přesně, s manželem si říkáme, že to mají na starosti nějací trpaslíci a ti mají divný způsob humoru.A schovávají věci, brejle a pod. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, i my jsme letos kupovali novou pračku. Mimochodem také vrchem plněnou. Ta naše už měla jednu opravu za sebou a tentokrát by oprava stála dost, tak peru v nové. Dnes jsme koupili novou tiskárnu, měla by mít levnější provoz, tak snad bude dlouho dobře sloužit. Už jsem ji s úspěchem nainstalovala. Držím palce, ať jsi s novou pračkou spokojená a ať Ti dobře slouží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti, Růženko, snad to klapne. Zítra jdu na kontrolu, tak snad získám také certifikát kvality, hihi. Pojedeme s novou pračkou skvělý, nový život! Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko tak doufám, že jste vybrali dobře a pračka bude dobře sloužit. My máme lednici Bosch už přes dvacet let a také trnu, kdy se odporoučí. Syn mi říkal, že bychom si už měli koupit novou beznámrazovou, kde už zelenina nevysychá a lednice má nižší spotřebu... ale když ta naše " Boženka" ještě funguje, tak je mi líto ji vyhodit. Zničená není, jen v jednom místě jsem tavnou pistolí musela opravit gumu, ale drží...S pračkami mám zkušenosti různé. První Tatramatka sice měla chuť cestovat po celé koupelně a tak při ždímání se musela hlídat, ale vydržela mi 17 let a to jsem prala pro pětičlennou rodinu a ještě i mým rodičům. Po ní Indesit skoro 10 let. Pak jsem si koupila Brandt také s vrchním plněním a po dvou letech se poroučelo čerpadlo a hned po něm programátor, tak že jsem si nakonec koupila novou značky Ariston s tichým chodem a tu mám dodnes. Zatím jsem spokojená, protože ji vůbec není slyšet, jen při ždímání, je slyšet čerpadlo, ale to je vždycky...Tak Ti přeji, abys dobře vybrala a pračka Ti dobře a dlouho sloužila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, mám to podobně, sledovala jsem: jak je tichá, kolik ždímá, jakou má spotřebu, jaký obsah prádla a kolik programů, nechtěla jsem display, v neposlední řadě koukám na cenu.Taky, aby ji dovezli a starou odvezli. Starou pračku, ne mne!
      Pa Jiřina z N.
      Ráno jedu na Karlák.

      Vymazat
  5. Jiřinko. vítej do party. My kupovali novou pračku koncem září. Ta stará sice ještě prala, ale přestala ždímat. A já jako otrok jsem tahala mokré prádlo a ždímala ho ručně. Na půdě to schlo skoro týden. Tak máme novou. Peru s návodem v ruce, občas to zvládnu i bez něj. Mám také vrchem plněnou. Proti té původní je tišší, má menší spotřebu elektřiny a navíc větší buben. Ono většinou nezůstane jen u jednoho. V srpnu odešel manželovi notebook. Když tak vzpomenu, tak mrazák odešel před pár lety v zimě a byla klika, že venku mrzlo a já měla věci z něj v košíku na prádlo před domem. Hezky zatížené prkny, aby si sousedovic kočky nepochutnaly. U sporáku mi odešla trouba před třemi roky při pečení cukroví. Zákony schválnosti. Oba spotřebiče jsme stěhovali nahoru přes spoustu zimujících oleandrů. V létě, když jsou schody volné .... to by bylo mnohem jednodušší.
    Tak moc držím palce, abys byla s novou pračkou spokojená, brzy se s ní sžila a hlavně, aby dlouho a dobře sloužila. 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby to nebylo smutné, řekla bych: to je legrační, jak jsou si ty příhody podobné.
      Alenko, díky za svěření se s nimi. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Tak ať dobře perete. Tak určitě to je ze začátku seznamování, ale pak si člověk bez těch přístrojů neumí život ani představit. My většinou koupíme nové, ale děda se prohrabe v tom starém přístroji a kolikrát ho dá i dohromady, tedy k funkčnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, můj muž právě taky vše opravuje a já si myslím, že někdy to není dobré.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Já si kupovala novou pračku asi před rokem.Musím mít také s horním plněním,protože do naší malé koupelny jde pračka ta nejužší a ta má plnění jenom vrchem.Mně slíbil manžel nový sporák,ale musím počkat až bude fit.
    Jiřinko,ať ti nová pračka dobře pere

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, pračka je objednána a zítra ji dovezou. Měla jsem na ni nějaké nároky, je to takový kompromis mezi tím, co jsem chtěla a co navrhoval manžel v poměru 2:1, tak už jen, aby pracovala bez závad.Stará tu byla víc jak 20 let a ta první 22 let, asi se jim u nás líbí. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,já kupovala loni novou lednici.Tu starou jsme měli třicet let,ano,opravdu tak dlouho.Poslední dva roky jsem ji odmrazovala každý měsíc!Pak už jsem toho měla plné zuby a řekla si dost!Nešetřila jsem si,koupila a jsem spokojená,je to úplně o něčem jiném.Teď přemýšlím o novém sporáku.Ten,co máme teď,už s námi bydlí taky dost let.Takže budu muset po Novém roce začít šetřit,pak se podívám po novém. Tobě přeju aby Ti pračka dobře sloužila a aby vydržela zase dlouho. Měj se moc pěkně. Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, ale ta radost, když si našetříš a pak koupíš a užíváš si novou věc, to znám. Taky mám ráda své věci a docela dlouho mi obvykle vydrží.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Určitě jste zvolili dobře, oprava by levná nebyla a výsledek nejistý. Nová bude šlapat jako hodinky. Vzpomínám na první Tatramatky. Jedna byla vystavená v chodu v Bílé Labuti a lidí tam čučelo jako kdyby dávali Nemocnici na kraji města ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, úplně to vidím! Jinak krasavice už je doma a manžel studuje papíry, já pak dostanu výtah a rady, jak to používat.
      Zatím pac Jiřina z N.
      ještě půjdu do kontejneru s obaly...co je vrabci zobali.

      Vymazat
  10. Jiřinko, tyhle ztráty a odchody mě trochu děsí - nikdy totiž (alespoň) u nás nezůstane u jednoho kousku. Před časem to byla pračka, myčka a lednice (naštěstí ta druhá, co máme v suterénu)...
    Ať ti nová "kamarádka" dobře slouží!
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, doufám, že dojde na tvé přání a budeme spokojeni. Přijel s tím jeden mladý a do zvýš. přízemí to tahal na rudlíku, manžel mu chtěl, ale nemohl moc pomáhat. Má 3 týdny v nepořádku záda.
      Ale už je vše na místě a půjdu uklízet. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Tak ať se z vás stanou věrné družky v boji s nečistotou, prachem a bordelem všeobecně.
    Všem pračkám světa zdar !!! Šmejdům zmar.

    OdpovědětVymazat