neděle 13. prosince 2020

O všem možném

 Někdy mám pocit,

milé KOČKY, 

že si se mnou osud hraje a dělá mi naschvály. Spoustukrát se mi v životě staly nenadálé příběhy, že jsem jen zírala. A jako na potvoru se mi to nehodilo ani náhodou. Tak třeba jsem se dala do velkého úklidu, to se ví, to si nejdříve celý byt nebo jeho část rozvrtáte a zanesete věcmi, které chcete roztřídit, uklidit a přerovnat, vyhodit či někoho něčím podarovat a máte ty věci všude. A do toho zvonek, přijede vám nenadálá, vzácná návštěva, a ještě si přivede někoho, kdo by vás hodně potěšil, kdybyste ovšem měli doma právě všechno naklizené, bábovku na stole, navoněno. Třeba jako když vám neohlášeně přijde dobrá kamarádka a přivede si sebou skvělou přítelkyni, která je vdaná za šlechtice v Itálii a vy máte sotva dvě židle volné, kam byste je posadili. Její historky nás sice krásně pobavily, ale nevím, co ona vyprávěla pak ve své novém, slunném bydlišti, de facto zámku s překrásnou zahradou,  o návštěvě u nás! Náš byt v tu chvíli spíše připomínal cikánskou vesnici někde v Rumunsku. ( nechci urazit rum.cikány ) Také se mi jindy stalo, že jsem klečela celá zpocená  s vyhrnutými rukávy a růčo vytírala chodbu, když dorazila domů dcera, tehdy studentka gymnázia, spolu s nejlepší kamarádkou a jejím přítelem, také studentem a neměla jsem doma ani oplatku. Trapas.

Takových historek bylo...

 Bývaly doby, kdy jsme s přáteli svorně slavívali narozeniny mého muže, neb je má v červenci a krásně se to dalo zprodukovat. Půjčila jsem si ještě jeden stůl a židle od sousedky a měli jsme parádní posezení pro 11 lidí. Občas jsem malinko záviděla, že nemám zahradu, dělat oslavu v době, kdy kvetou ovocné stromy, by to bylo super, posadit je pod kvetoucí strom ke stolu, hned udělám dojem. Ale je fakt, že kdo mě má v oblibě, leccos mi odpustí. Dělávala jsem oslavy v nějakém duchu, třeba měli všichni přijít za námořníky, v pruhovaném tričku a výsledek? byli jsme jen dva! - já a jeden známý. Ostatní to neakceptovali. Prostě Kašparů je málo.

Milé KOČKY,

jaké máte zkušenosti vy? Můj táta s oblibou říkal: mám rád jen krátké a ohlášené návštěvy. Mamce to bývalo jedno, ta by dokázala  pobavit, pohostit a nakrmit, ubytovat - ( s nadsázkou ) i vojenskou posádku. 

A teď jsem si vzpomněla, jak jsem jednou četla v bydličasopisu - když byli návštěvou u jednoho spisovatele:  lístek na jeho knihovně : knihy nepůjčuji a tobě už vůbec ne!   tak tomu se nedivím, také si ode mne někteří známí půjčili knížky a už jsem je nikdy neviděla, ty knihy.

Na co já všechno stihnu myslet při uklízení?!


Doplním info: konvic mám hodně, neb když se někomu rozbilo nádobí a chtěl se zbavit konvice nebo cukřenky či mléčenky, kdo se jich ujal? Ha?



22 komentářů:

  1. Usmívám se Jiřinko, ale v danou chvilku některá příhoda člověku úsměvná nepřijde, viď? Jako neohlášená návštěva, když mám rozgruntováno, to bych asi byla značně vykolejená :-))).
    Máme naštěstí zahradu, takže oslavy narozenin (většina rodiny je má od jara do podzimu) probíhají venku. My jsme ještě ke všemu dost hlučná rodina, smích a hulákání, to nám vážně jde :-).
    Hezkou neděli.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, já jsem hrozná a mám ráda věci pod kontrolou, když se mi staly některé historky ( ani je nemohu všechny popsat ,) tak jsem byla značně rozhozená. Zajímavé je, že lidi na ty situace po letech docela rádi vzpomínají a pak se i zasmějeme.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, připomněla jsi mi jednu úsměvnou příhodu. Byla sobota, manžel šel s našimi kluky ven a já se pustila do převlékání postelí a úklidu. Když jsem byla v nejlepším, přišel náš kamarád, který byl a je stále svobodný. Ať se prý s ním jdu projít, no chtěl si popovídat. To víš, že jsem nešla. Pozvala jsem ho dál, chvíli jsme klábosili. Tenkrát ho zajímalo, co bude dělat, když zůstane sám. Tehdy jsem mu řekla, že buď se ožení nebo se domácí práce naučí. Neoženil se a dnes se stará o maminku, které je přes 80 roků.
    Měj pěkný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si, Růženko, myslím, že každý zažil nějakou podobnou historku, viď? Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, také nemám ráda neohlášené návštěvy, hlavně když mám doma velkou rozpracovanost. .o) Ale ty ohlášené, alespoň hoďku předem mi nevadí, těch je u nás celkem dost.
    Přeji klidnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Návštěvy, hlavně těch oblíbených osob, mám také ráda.
      Dášenko, pa Jiřina z N.

      Vymazat
  4. No, stane se, že. Maminka mého muže vyprávěla, jak k ní přišla celkem vzácná návštěva ve chvíli, kdy uklízela špajz a měla ho celý vystěhovaný v kuchyni a v chodbě. Vždycky, když ho uklízím já, vzpomenu si na to :o)
    Přeji krásný večer, Jiřinko! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pech, Helenko, ale později už to nevadí.
      Krásný večer Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Mě se to u špajzu stává taky, Vždy si říkám, snad někdo nepřijde, Známa se takto s návštěvou trefila několikrát. Pak si myslela ,že nedělám nic jiného jen uklízím špajz. Já mám zahradu, tak od jaro do podzimu, když to jde tak jsme na zahradě, což je fajn., zdravím, Dáďa

      Vymazat
  5. Jo tak to jsme na tom podobně. Je to takzvaný zákon schválnosti a občas se to stane. Rozumná návštěva to respektuje. Já, když někam jdu, tak se raději ozvu předem. Ale pokud bych se k někomu takto dostala, tak bych nekoukala zda je zrovna naklizeno či ne. Stará špína se pozná a pozná se i momentální průběžné či větší uklízení, tak že není o čem přemýšlet. Přeji Ti krásný čas předvánoční a s úklidem to nepřeháněj...Uklízí se průběžně tak že když to neudělám dnes, udělám to zítra...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říká, Járo, moje švagrová, někdy ty pavouky postrašit musíme.V mém věku, v mém stavu už to řeším tak, abych měla splněno a zůstala jsem použitelná.
      Mějte se na severu krásně. Dnes tu vysvitlo sluníčko a hned je mi líp. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ty horní krajní hrnečky jsem měl taky doma. Ale rozhodně ne tak pěkně uklizené :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty 4 kořenky uprostřed mám po babičce a ty dva hrnky mi darovala před lety švagrová. Tak si do nich občas děláme kafíčko.
      Krásné pondělí Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Měla jsem sousedku, které bylo fuk jestli má uklizeno nebo tuto činnost v rozpracovanosti vzhledem k nečekané návštěvě.Ona to neprožívala ani při návštěve očekávané. Ale bylo u nich vždycky dobře. V tomto ohledu byla fakt šťastná to žena. Já jsem při takové situaci spíš nesvá.:-)
    Hezký den, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, občas je dobré to neřešit.Když jsem měla natlučená žebra, nemohla jsem dělat nic a taky to šlo.
      Ale lepší je to mít doma podle svého. Jiřina z N.
      Jestlipak už u vás taky svítí sluníčko?

      Vymazat
  8. Jiřinko, s tebou je fakt veselo. Opravdu jsi mě pobavila, jak se, říká cizí trapasy nám pomáhají snášet naše vlastní. Zdravím v tento předvánoční čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarinko, kdysi jsem na blog dávala příběh, kdyy mi kominík do bytu v baráčku shodil obsah komína a odjel na kole, když už jsem měla naklizeno na Vánoce.To byl teprve mazec. Ještě o Velikonocích jsem nacházela za trámy saze.Tolik jsem se nenabrečela už nikdy potom.Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,já také nemám ráda nečekané návštěvy,hlavně když něco dělám a musím to přerušit.A naopak,třeba bývalá tchýně.Když měla přijít,měla jsem uklizeno,nachystáno a ona na sebe nechala čekat.To by mě taky urvalo.Líbí se mi tvoje hrníčky,co máš dole v poličce.Mají hezký jemný květinový vzoreček.Přeju Ti krásný adventní den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, některé tchýňky jsou na dlouhé povídání.
      Hrníčků a vůbec nádobí mám hodně, asi začnu rozprodávat. Nejhorší je, že občas si ještě i něco dokoupím! Dnes sluníčko svítí od rána, tak mám radost. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Marťo, ještě podotknu, že hrníčků je, jak vidíš 7, protože k mým šesti dostal kdysi manžel od kolegyně v práci stejný, ale krapet menší, stejný, k padesátinám.A jsou všechny s talířky.Hned je co umývat!
      Ahojky Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, také se mi nahromadilo spousta všeho. Začala jsem třídit. Co se mi nechtělo vyhodit, a protože mám půdu tak jsem pěkně zabalila a dala do krabice od banánů. dala jsem tak seznam a dopis pro případné nálezce až zaklepu bačkorami. Třeba to objeví vnoučata a pro ně to bude retro. Jestli ale bude retro frčet. Dáďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tos mi udělala, Dádo, radost, já své dvě vnučky od mala přesvědčuji, že až jednou budou začínat žít samostatně, aby si vzaly nádobí po mně, protože zpočátku do nějaké garsonky nemá cenu vše hned kupovat.To až se vdají a budou mít už jasno, v jakém duchu to chtějí mít.Tak třeba starší vnučce říkám ať si vezme vše s kytičkama a mladší se zvířátkama a pod., manžel jen kroutí očima.Sice to nepůjde asi mýt v myčce, ale co.
      Holkám je už 16 a 14 pryč - může to přijít docela brzy!
      Jiřina z N.

      Vymazat