úterý 22. prosince 2020

Podle kružítka

 Výlety jsme pořádali buď nahodile nebo plánovaně, často,, podle kružítka,,. To jsem jako zabodla kružítko do mapy, otočila kružnici a v ploše jí olemované jsme vyzobali všechny památky, jako hrady, zámky, jejich zahrady, kláštery, skanzeny a mnohé jiné zajímavosti, abychom se příště zase vrhli na jinou oblast, mnohdy jen sousedící s tou první.

Milé KOČKY,

třeba takové Litoměřice: jedno z nejstarších českých měst, shlíží se v Labi,  má spoustu zajímavých domů, podzemí, kostely a vůbec, bydlel zde K.H.Mácha, město stojí určitě za návštěvu. Okolí má také co nabídnout, skvělé výhledy z Radobýlu, Žitenice se skalou Kočkou, rozhledna Varhošť, zřícenina Kamýku, filmaři oblíbený zámek Ploskovice, kopec s pozůstatky hradu Kalich nad Třebušínem, Levín, Liběšice se spoustou soch ( a nepřístupným zámkem ), až se dostaneme k Úštěku, tady Křížová cesta a hrad Helfenburk, případně dál směrem k České Lípě a cestou toho je! Třeba hradní zřícenina Ronov?Zjara skanzen Zubrnice a spousta bledulí okolo...

Komu by to bylo málo, může se příště vydat na druhý břeh...Labe.











14 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Ahojky, Vendy, třeba na Kalich jsme jeli tolikrát, stejně jako na Varhošť, od Kamýku jsou pěkné výhledy...a do Litoměřic jsme brali známé a příbuzné, na Mostku a hlavně do Kafe s párou. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jsem ve skluzu. Teprve dnes jsem si prošla předchozí dva příspěvky a dnes se kochám těmito fotkami. Je na co se dívat.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mám takových oblíbených míst hodně. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko moc hezké fotografie jsi zase vybrala. Litoměřice jsme si také prošli a vystoupali i na rozhlednu Mostka na Mostné hoře. Líbil se mi kostel sv. Štěpána, soutok Labe a Ohře, parkány, hradby města, nádherné domy s krásnou sgrafitovou výzdobou i nádhernými štuky. Litoměřice jsou opravdu nádherné město. Navíc pro nás je přístupné hned ze dvou nádraží...Do Ploskovic jsme se chtěli také letos podívat, ale už to nevyšlo. Zámek s nádhernou vnitřní výzdobou malíře a architekta Josefa Navrátila - to je nezapomenutelný zážitek. Děkuji za krásnou připomínku a přeji příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tobě to nemusím ani psát, ty to znáš, trať z Č.L. do Lovosic nebo z Dc do Všetat, a Lito jsou na dosah.Zajímavé je, že jsme nikdy nebyla na tamním výstavišti a to ani v Lysé n.L.
      Hezký večer Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, krásně se s Tebou cestuje místy, která neznám. R.

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko,tak tady jsem ještě nebyla,proto jsem se ráda podívala.Moc pěkné fotky,děkuju,že jsem se s Tebou mohla projet na další hezké místo.Měj příjemný večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, Litoměřice jsem na starý blog dávala vícekrát, ale fotky mi smazali, tak jsem je připomněla takhle.Měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Litoměřice jsou krásné město podle tvých fotek, Jiřinko. Ještě jsem neměla tu čest osobně je navštívit. všechna zákoutí a památky jsou pěkná, ale nejvíc mne nadchla ta třetí fotka s lampou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marijo, tam by se ti líbilo, tak třeba někdy. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, mě by to bylo dost a byla bych nadšená. V Litoměřicích jsem nikdy nebyla, a ani okolí neznám a už dlouho si říkáme, že je potřeba tenhle kout naší země prozkoumat a trochu poznat.
    Děkuji za tu krásnou upoutávku. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to, co jsem tu popsala, to jsme objevovali postupně, na několikrát.A taky to máme a měli jsme i dříve blízko, takže se to nabízelo.Ještě napíšu tipy na druhém břehu Labete, jak říkával bráška.
      Hola a pěkný den. Jiřina z N.

      Vymazat