pondělí 9. listopadu 2020

Adventní zájezdy

 Tak, je na čase, zveřejnit naše pohnutky, tentokrát pouze ty, které nás vedly a vedou k ježdění na adventní zájezdy.

 To se, milé KOČKY, semlelo následovně. V létě roku 2007 jsem byla na kontrole u doktora v Praze, asi za týden jsem se tlf. ptala na výsledky, ale nebyly k nalezení a trvalo dlouho, než se našly. Byly špatné. Zkrátím to - v prosinci 2007 jsem měla jít na operaci a bála jsem se, co bude, nikdo mi nedával velkou naději, naštvala jsem se a šla do zdejší, už neexistující cestovky a ptala se na možnost zájezdu před termínem té operace. A zájezd adventní byl na světě. Objeven jiný svět. Ukecávala jsem chvilku známé a nikdo se mnou jet nechtěl, o prvním víkendu prosince mají všechny ženy v hlavě jen pečení, slepování lineckého, umývání oken, čištění koberců a sedaček, Jana byla asi oslabená a tak nakonec mému škemrání podlehla a uvolila se, díky za to, že se mnou pojede. Ani ona, ani já jsme nevěděly, do čeho jdeme, já to malinko tušila.Bylo to na dva dny, do Harzu. A skvěle to dopadlo, láska na vždy. Operaci jsem přežila, další rok jsem jela na Advent znova s Janou, ovšem na další za 14 dní s dcerou, a pak každý další rok znova a znova, pokaždé jinam, střídaly jsme Rakousko a Německo, třeba úžasný byl na tři dny do oblasti Stuttgartu. Občas jsme chytly počasí čistě zimní, jindy podzimní, ale nejsme z cukru a vždy se pořádně oblékneme, vybavíme nějakým tím eurem, foťáky do ruky a jedééém. (To jen letos čekám, že nám vrátěj peníze a budeme sedět doma ).

Musím říct, že nijak moc tam nenakupujeme, pouze vnoučátkům nějaký pamlsek nebo dáreček, zato si dáme svařáček nebo kávičku, šlehačku, dortík, případně horkou polévku s chlebem, sklenici piva, spíše jdeme po památkách a zajímavostech, neb ty zájezdy jsou tak zaměřené. ( stejně jako později objevené Velikonoční kašny ).

Chlubit se není hezké, ale v tomto případě to jinak nejde: viděly jsme nejen s Janou, ale někdy s námi jely další kamarádky, takže s ,,babami,, spoustu krásně vyzdobených měst a vesniček, kostelů a zámků, hradů, vyřezávaných oltářů, trhů a řemesel, nasvícených památek. Jsem si vědoma, že u nás už také podobné akce lze vidět, když zrovna neřádí koronavir, třeba čerti a krampusáci zajíždějí své vylomeniny provádět na Českobudějovicko, ale když jsme je viděly s Janou v jedné vesnici poblíž Mariazellu poprvé, byl to šok.

Třeba kláštery jak v Rakousku, tak v Německu jsou upravené, obydlené mnichy a vánočně vyzdobené, měly jsme možnost jich vidět za ta léta pořádnou řádku. Stejně, jako v nich vystavené Betlémy a jiné vánočně laděné artefakty.

Jak to tak vidím, letošní dávno zaplacený zájezd na Advent do Německa se asi neuskuteční a bude mi to upřímně líto, tentokrát to mělo být do Krušnohoří z německé strany, uvažovaly jsme i o třídenním do Budapešti. Jo, plány!

Já se svou náklonností k zeměpisu si vždy zájezdy užívám. Také dějepisné údaje a zajímavosti se tam mnohdy dovím, no, nekup to. A jak už jsem kdysi prozradila, byly roky, že jsem jela i na tři po sobě jdoucí adventní zájezdy! Pak jsem si na Vánoce odpočinula a vše jsem i tak stihla.

( tak jsme třeba viděly Goslar, Vídeň, Graz, Drážďany, Lipsko, Erfurt, Salzburg, Mnichov, Ulm, Augsburg, Landshut, Regensburg, Passov, Norimberk, Linz, Wroclav, Budyšín, Zhořelec, Colmar, Strasburg, Basilej, Bamberk, Rothenburg a spoustu dalších, kláštery např. Melk, Rein, Kremsmünster, mohla bych tu vzpomínat do rána, taky se jelo s koňmi na saních zasněženou krajinou pod Dachsteinem, to bylo super, nejen pro panáka zdejší dobré kořalky, kterou jsme dostaly )































Janě, Marcelce, Jarmilce a Heleně děkuji za to, že se mnou jely a ty cesty podnikly. Taktéž Klárce či Radce, dcerám výše jmenovaných.

Já tomu říkám předvánoční dárek našim chlapům, díky tomu mají 2 - 3 dny pohodičku!

Ptáte se, co za to? jezdíme s 10 proc.slevou a za přibližně necelých sedm, osm krabiček cigaret/za den. Nejčastěji s CK Permon, nebo CK Geops, CK Kiwi... jak kdy.

A ještě stihneme v předvánočním čase vyrazit i do Prahy, to si nikdy nenecháme ujít a dám si tam předražený langoš, jediný za rok.

14 komentářů:

  1. Myslím, že letos to bude s adventními trhy trochu horší. Abych pravdu řekla, tak na takových zahraničních trzích jsem byla jen v Polsku. Víc jsem jich navštívila tady u nás. Mám ráda tu atmosféru a vůni.
    Ti koníčci na poslední fotce nemají chybu. Tak ty bych si určitě koupila také :-)-
    Pěkné odpoledne. U nás mlhavé.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já právě na těch trzích obvykle koupím starší vnučce medvídka a mladší koníka na stromek, nějaké mlsky a zeťovi perníčky.Dceři jen pražené mandle, ale hodně.Už je jedí všichni čtyři.S Janou jsme si dávali svařák, ale už to dva roky nepiju.Jana ráda horké kaštany.
      Tak uvidíme, jak to bude letos.Loni jsme měli Wroclav, Zhořelec a Budyšín a pak ještě jeden v bývalé NDR.
      Opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Na zahraničních adventních trzích jsem ještě nebyla.Chodím na trhy u nás ve městě,byla jsem i na adventním trhu v Olomouci,to byla krása a loni jsme byli v Praze.Dala jsem si svařáček,trdelník.Letos jsme měli v plánu Budapešť,no bohužel.Tvoje fotky jsou krásné,ta vánoční atmosféra,dřevění koníci,nazdobené balkony,dobroty,sníh.Moc se těším na vánoce,úplně jsi mně,Jiřinko navnadila.U nás je dneska mlha,jako kdyby se vylilo mléko.Přeju krásný den a zdravíčko.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, taky jsme se těšily s Janou do Budapešti,mělo se jet na konci listopadu 2020 s malou zastávkou v Bratislavě.Do Olomouce jsem se chtěla podívat o Adventu loni, ale byla jsem po chemce zdevastovaná a tak z toho sešlo.Bude mi to letos chybět. I divadla jsme musely oželet, vrátili nám peníze. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, nádherné fotky, které mi připomněly blížící se Vánoce. 👍👍👍
    V roce 1989 udělalo Rakousko milé gesto, kdy nám nabídlo za 500 Kč zakoupit šilinky. Muž toho využil, vzal svůj a můj pas je vyrazil. Bylo to kolem Mikuláše, z Rumburka přijela maminka a divila se, proč na ní zeť nečeká s autem na Florenci. Byla jsem tam já a jelo se tramvají. Když se muž vrátil, ptala se ho, nač ty šilinky? Třeba tam někdy pojedeme. A proč nepojedete zítra? Já děti pohlídám. Vyrazili jsme ve dvě ráno na Halámky, vystáli si frontu na hranicích a byli rozhodnuti podívat se do Gmundu. Když před námi zvedli závoru, měli jsme slzy v očích a v té euforii se rozhodli dojet do Vídně. Tam jsme oba zažili poprvé adventní trhy. Po ulicích jezdily kočáry a Mikuláši, anděly a čerty ... dodnes vzpomínáme. 👍💕👍
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to jsou vzpomínky, když jsme jeli s mamkou a synem bráchy do Hallstatu, nedali nám tehdy už razítka do pasu a malý synovec začal brečet, tak jsme museli poprosit, aby mu tam toho ,,berana,, dali.On se na to totiž těšil.
      Teď sedíme doma. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Hezké fotografie. Já ten předvánoční blázinec moc ráda nemám a na trhy bych ani nejela. Moc lidí pohromadě, to je pro mě neštěstí...Davy nezvládám psychicky a tak se takovým akcím raději vyhýbám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já se s Janou také nevrháme do davů, ale spíš jdeme na prohlídku hradního nádvoří i jinam, ale někdy se tomu chumlu nevyhneš.U nás mi to přijde mnohdy hodně komerční, ale jak kde. Já to beru jako malý poznávací zájezd.A lítám s foťákem jako čert.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ach, Jiřinko, pokochala jsem a zavzpomínala. Letos asi budeme doma. A to jsem si s kamarády po vydařeném zájezdu do Vídně plánovali Drážďany. Tam se na trhy a advent líbil snad ještě víc, než v té Vídni...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, v Drážďanech jsem byla vícekrát i na adventních zájezdech několikrát a na posledním jsem byla velmi zklamaná, až naštvaná. Drážďany krásné, což o to, ale povídalo se tam, že se nesmí kvůli islámistům pouštět koledy a jiné písně, to mě nadzvedlo, ale nevím, zda je to pravda.Nicméně na náměstí, jindy plném rozjařených dospělých a natěšených dětí bylo pár lidí a byla tam dusná atmosféra. Lidi se bojí.
      Snad jen v Polsku a v Maďarsku jsou poměry ještě ok.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,moc krásné fotografie.Atmosféru vánočních trhů mám ráda,chodím aspoň u nás.Do Prahy mě každý rok láká dcera a sestra.Trochu se bojím davů lidí.Letos sotva něco bude.Když byla vnoučata malá,tak jsem jela s něma a s dcerou vlakem do Drážďan.Bylo to nádherné,ale ve vlaku přeplněno a na trzích taky.To asi už k tomu patří.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, slyšela jsem od kamaráda, že v Turnově míváte také hezké adventní akce.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Koukám, že jste měly štěstí na zasněžený Hallstatt, my s dcerou vloni jen nahoře na vyhlídce, dole ve městě nic. Když jsme v pátek šly s malou a s dcerou na procházku, potkaly jsme majitelku cestovky s kterou jezdím a občas se i dcera přidá. Ptala jsem se jestli mi vůbec přežije do příštího roku, tak snad prý ano, ale na letošek už rezignovala a chystá příští sezónu. Na to mne tedy překvapila dcera která prohlásila, že by ten Hallstatt dala klidně znovu (během zájezdu furt remcala jak je to dlouhé a v autobuse nepříjemné) . Já se nedivím, to město, i když nebylo nějak zvlášť vyzdobené (oproti St.Wolfgang) je prostě úžasné....já si nevozím krom magnetek nic, a dceři jen opravdu to o čem vím, že se jí bude líbit. Obě nějak ty pičičmundoviny nesbíráme, to si raději dáme punčík a něco do bříška a necháme si hrneček. Vždyť na vzpomínání máme vždycky kupu fotek.... no letos to holt bude bez punčíku. Mě to nevadí že jsou ty zájezdy v prosinci, jedu klidně dva i tři (tedy podle financí) a nemám pocit, že bych doma nic nestihla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to říkám pořád, ty jsi, Vendy, můj člověk.Jana taky kupuje magnetky, hodně obě fotíme, v Hallstatu jsem byla v létě a dvakrát v zimě a za mne dobrý, jak říká vnučka.Jednou jsme tam přijeli a lilo jako z konve.Poblíž městečka je krásná, vydatná vyvěračka, na tu jsem zírala s otevřenou h...u.S cestovkami je to problém, budeme jim ve vlastním zájmu držet palce.
      Přeji ti hezké, teplé a příjemné dny.Jiřina z N.

      Vymazat