pátek 8. ledna 2021

Kostely

Onehdy jsem nemohla usnout a tak jsem vzpomínala na nějaké výlety a říkala jsem si, kolik těch načančaných barokních kostelů jsem viděla a to myslím jen po republice, ( a nemyslím teď na ty jiné, starší či novější - v jiném slohu) protože - kdybych do toho zařadila i ty a také při zájezdech po ,,venku,, byl by to seznam na dvě stránky. A co mě hned taky napadlo? - že bych mohla některé ty věhlasné dát na blog. ( už tu sice některé byly, ale když mi je smazali? ) 

Milé KOČKY,

taková exkurze by se mohla líbit? přitom mě napadlo, že bych mohla, po chvilkách, udělat takových přehledů víc? Tohle je jen taková ochutnávka...

Hejnice - poutní kostel





Jablonné v Podještědí - bazilika



Olomouc Sv.Kopeček - bazilika




Chlum sv.Maří







Osek




Luže




Křtiny 





Příbram, Svatá hora - bazilika











V Praze jich je - tak třeba:

na Bílé Hoře






Břevnov



Strahov


na Malé Straně







na Karlově náměstí







či

Pražské Jezulátko






Broumov



Tábor - Klokoty





a mohla bych pokračovat...ale něco také nechám na vás.


14 komentářů:

  1. Překrásné fotografie jsi vybrala z opravdu nádherných kostelů. Interiéry úžasné a obdivuhodné. V bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy jsem také loni byla, ale fotit jsem nemohla. Bylo tam hodně modlících se lidí a rušit je cvakáním uzávěrky fotoaparátu mi přišlo nevhodné a kompakt, kde jde zvuk vypnout, jsem s sebou neměla. Také me ohromila bazilika v Lounech, ale tam se fotit nesmí. U vchodu prodávali pohlednice vnitřku, tak jsem si dvě koupila, abych měla památku. Krásné záběry jsi vybrala Jiřinko . Díky .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, to máš pravdu s těmi Louny. A v bazilice v Jablonném kdysi ukazovali mumie, stejně jako v Klatovech.My jsme byli jednou ( z mnoha návštěv ) v Jablonném o Velikonocích a to bylo moc krásné.Tak snad bude zase možné se do těch míst brzy podívat. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Nádherné fotky! Vybrala si skutečné skvosty a jsem ráda, že jsem většinu viděla na vlastní oči. Připomněla si mi Hejnice, tu zastávku tam jsem myslím na blog zapomněla dát...
    Jiřinko, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vybírala jsem vzorek z mnoha. Ráda jsme přispěla ke vzpomínkám na hezké chvíle.Pa a cestování nazdar. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Prostě nádhera ! Věřící nejsem, ale do kostelů chodím ráda. Vždycky tam stojím v úžasu co je tam lidského kumštu.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Jiřinko,nádherné kostely.Fotím je ráda,ale všechny jsou zavřené a jak ráda,bych se aspoň někam podívala.Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, zatím pocestujem na blogu, bezpečně. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Krásné fotografie, do kostelů chodím moc ráda i když se nemodlím. O italských kostelích říkám, že to jsou vlastně muzea, hlavně v Římě je úžasné co mistrovských děl od těch nejslavnějších umělců je tam k vidění .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu není, Růženko, co dodat.Já jsem vždy četla o italském světle, proč tam jezdí malíři a když jsem to viděla ve Veroně na vlastní oči, nestačila jsem se divit.Stála jsem tam v úžasu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Nádhera!Na sv.Kopečku v Olomouci,jsme byli loni v létě.Do kostelů chodím ráda,sice nejsem věřící,ale to nevadí.Vždycky si říkám,jaké skvosty u nás máme.Hezký den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, škoda, že už mám svůj věk a neduhy, ráda bych šla do Compostely, ale už jen o tom čtu. Kostely obdivuji, protože to je také architektura.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, obdivuji krásné kostely, které u nás máme. Jejich výzdoba je nádherná. Díky.
    Měj prima víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, je fakt, že to jsou kolikrát opravdu zajímavé stavby.Jiřina z N.

      Vymazat