středa 27. ledna 2021

Nic není definitivní

 Kolikrát už jsem v posledních letech říkala, že nebudu kupovat knížky, že si je budu pouze půjčovat v knihovně a naopak jsem staré knihy rozdávala nebo odnesla do knihovničky na nádraží, aby si je lidé mohli rozebrat.                         ( ovšem svoje oblíbence si hýčkám ).

Milé KOČKY,

život je ale o něčem jiném, než nějaká planá prohlášení, zrovna nedávno jsem koupila vnučce 4 knížky od Jeroma Klapky Jeroma a včera mi přišel poštou balíček s objednanými knihami Daniela Landsmana, chlápka, kterému se podařilo před několika lety mě rozesmát, chodila jsem na jeho blog s náruživostí závisláka a chechtala jsem se jeho příspěvkům jako za mlada. Moje babička by řekla, skoro mi až zuby vypadly. A tak jsem se v tomto covidovém světě letos v lednu rozhodla, že humor je potřeba a objednala vše, co se dá na to téma od něho koupit. Je jasné, že budu zalezlá s knížkou častěji, prospěje to našemu manželství, neb budu schovaná a potichu a manžel může svírat ovladač telky do úplného umdlení.

Naposledy jsem se tak nezřízeně chechtala v Tokaji, maďarském městečku, večer, na zájezdu, kdy mi Jana, kolegyně, se kterou nejraději cestuji, četla úryvky z knihy Poslední aristokratka. Na to nikdy nezapomenu.

I když jsem hodně četla vážné a solidní knihy od renomovaných spisovatelů, poslední dobou inklinuji ke knížkám veselým. Ivanka Devátá, Halina Pawlovská, mám tři knížky i o J.Sovákovi, z moderních mladých spisovatelek nekupuji, ty si jen vypůjčuji. Báru Nesvadbovou a další. Chci mít přehled, ale nemám pocit, že je musím mít trvale doma.

Včera přistály u nás:




18 komentářů:

  1. S Dominikem jsem měl možnost se potkat a popovídat při vyhlašování blogerů roku 2016 a byla to pro mě taková oáza normálnosti v ne úplně přirozené a hodně komerčně a bulvárně laděné atmosféře té akce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti, dá se říct, závidím. Hezký den Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Čtu taky hodně. Četlo se i hodně v naší rodině. Vánoce bez knížek byly nemyslitelné.
    Naši kluci jako malí měli dobrý vztah ke knížkám, ale řekla bych,že se postupně vytratil. Ani muž není velký knižní čtenář. Já jsem ale knihám věrná zůstala. Je pravda, že už je nekupuji, chodím do knihovny. Ale moje snacha mi občas knížku jako dárek dá.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, manžel taky už tolik nečte, ale denně luští křížovky. Já čtu a mladí i vnučky čtou opravdu pořád. Jsem tomu ráda. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Četla jsem Deníček moderního fotra a moc jsem se pobavila. A takovou četbu potřebujeme i v této divné době, abychom mohli na chvíli zapomenout a odreagovat se. Halinu Pawlovskou i Ivanku Devátou mám rada. Jedna kniha od Ivanky Deváté ještě čeká na přečtení.
    Jiřinko, přeji Ti pohodové chvíle s knihou a dobrou kávou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tak to mi rozumíš. Člověk si i tuhle dobu musí umět vylepšit. Jen jsem, zatím, nepřišla na chuť těm čtečkám, já jsem zvyklá na pěknou knížku v ruce.Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Ty knížky neznám,ale už podle názvu musí být zábavné.Čtu ale ráda Nesvadbovou,Pawlovskou a mám hodně ráda knížky od Ivanky Deváté.Mám velkou knihovnu,ale na nějakou zábavnou knížku si nevzpomenu,měla jsem vždy ráda složitější témata.Hrozně se mně líbil film Poslední aristokratka a i jiné české filmy založené na jemném a zvláštním humoru.Knihu bych si ráda přečetla,až půjdu příště do knihovny vypůjčím.Čtu hodně a denně,hlavně večer v posteli a myslím,že to odnášejí moje oči.Odkládám knížku,když už mě pálí.
    Humor mám ráda a hlavně ten v reálu a je zajímavé,že těch legračních situací v životě naši rodinu potkává dost a to je asi dobře.
    Jiřinko,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, zaky čtu nejraději v posteli. A jak to píšeš, asi jdete legraci naproti.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Ach knížky to je moje láska. Už jako dítě jsem knížky milovala a nejlepší dárek pod stromečkem byla knížka. Stejně jako ty Jiřinko, jsem si tak trochu zakázala nové knížky kupovat, vzhledem k tomu, že naši synové žádní velcí čtenáři nejsou. Ani nechci myslet na to, kam jednou naše knihovna přijde...ale nakázala jsem jim, že je musí věnovat knihovnám! Pod stromeček si ale stejně každý rok knížky přeji - píšu papírky, které chci :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to je dobře, já tvrdím, že kdo čte, nemusí přemýšlet, jak co napsat, má to odkoukané, ale teď se najdou občas v knížce chyby.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Dobrá kniha je nenahraditelný zážitek mezi rukama i únik do jiného světa, než je ten můj. Díky za tip😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A taky jsem vlastně podpořila českého spisovatele, že? Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, i u nás je zákaz kupovat knihy. Stále se porušuje :o) Deníčky fotra dostal manžel a já je nečetla, to musím napravit..
    A to předčítání - připomněla si mi jednu letitou příhodu. Na cestě do Chorvatska jsme se dostali do zácpy. Kolem nervózní, vzteklí řidiči a my se chechtali jako blázni, protože nám dcera předčítala z knihy o Kudrnových (myslím, že to byl i seriál v TV).
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, to je hezká a poučná příhoda. Je pravda, že my s mužem máme rozdílné oblíbence v knížkách, ale někdy se shodneme. Já třeba nemusím ty dobrodrůžo a sci fi.
      Jsou knížky, které jsem četla i vícekrát.Mám i ,,poklady,, třeba tři knížky H+Z o Africe.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. My teď často prohlížíme "Špalíčky výletů" a vybíráme, kam využít ten synův poukaz. I když teď o víkendu nám prozradil, že pojede s námi. Aspoň bude veseleji a přece jen toho stihneme víc, protože jak manžel netuší, se pojede autem a to on se strašně bojí. Jinak mám také oblíbené knížky, ale teď jsem naposledy četla tu, co jsem vyhrála a přišla mi od Barbory Walterové Benešové s názvem Síla naděje a musím říci, že se mi moc líbila. Mám ještě jednu od Barbory uloženou jako eknihu, ale já do té obrazovky moc dlouho koukat nevydržím a tak zatím otálím, ale určitě si ji také přečtu, protože Bára má opravdu krásný sloh a moc hezky se to čte. Jen teď jak je aspoň trochu počasí, tak se snažím chodit na vzduch , protože se musím hýbat jinak bych pak neměla fyzičku na výlety a jak člověk zleniví tak pak se mu nechce a vždy si výmluvu najde...Měj krásné dny i třeba s hezkou knížkou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, doufejme, že se vám výlet povede. My jsme loni měli vstupenky na několik div.představení a nejprve se to přehazovalo na jiné termíny a nakonec nám vrátili peníze.Také až na jeden zájezd nám vrátili peníze. Ale já pořád doufám, že bude líp.
      Čtení mi odpoutá mysl od této situace. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,tyto knížky neznám,nicméně podle názvu se mi zdá,že jsou asi hodně legrační.Mám taky knížky Haliny Pavlovské,četla jsem Báru Nesvatbovou a spoustu jiných.Jsem ráda,že i oba kluci hodně čtou,knížky se u nás dávají pod stromeček každé vánoce a pokaždé se na ně moc těšíme.Naopak bývalý nečetl vůbec a nemohl pochopit,co na těch knížkách pořád mám.V létě,když jsme se synem jeli na dovolenou do Jizerek,tak jsme si oba automaticky přibalili do tašky jednu knížku.Jiřinko,přeju Ti hezký večer.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem, Marťo, dostávala jako šprtka od paní učitelky za vysvědčení taky knížku.Nejlepší vysvědčení pro kluka a pro holku - dostali od paní učitelky vždy něco pěkného, třeba toho Čapka. Pak jsem si, jako svobodná, kupovala knihy sama.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat