čtvrtek 28. ledna 2021

Povzbuzení

 Milé KOČKY, 

jako povzbuzení všem milovníkům kávy, čaje, vína, likérů, sýrů, husích jater, paštik a mnohých jiných dobrůtek, pokusím se dnes vytvořit příspěvek ze starších zájezdíků do zemí, kde kavárničky a vinárny nikdy neutichají, kde sluníčko, prostředí, vůně a pachy, květiny a cizokrajné stromy, staré budovy - to vše vytváří úžasnou, prázdninovou směsici lenosti i činnorodé aktivity, kdejaké zákoutí o dvou stolcích a pár titěrných židličkách pod úponky vinné révy lákají s odpočinku, abyste samy vzápětí byly překvapené dvoudeckou lahodného moku, kterou si zde nemůžete neobjednat. Jídla tak barevná a chutná, ryba, zelenina, pár hranolků, a pak zase projít klášter, katedrálu, zahradu, nebo si na hodinku sednout do květinami provoněného parku? Jak mi to v poslední době chybí! Po ránu croisant a capučíno, staří chlápci s novinami a pidikávičkou u stolku na chodníku, kolem poledne plné restaurace, dědci pod platany s jejich hrou petanque, kvečeru spatříte děti na kolotočích, rozveselených hudbou, linoucí se všude okolo. Nerozumím ani slovo, ale je mi tu lehko a krásně.

( tyhle fotky ze zámeckého parku v Albi jsem již na blog dávala, ale byly smazány a tak jsem je sem pro vás, Kočky, znovu vyhledala. Hezkého není nikdy příliš. )














Jestli si myslíte, že jsem zapomněla na makronky, tak se mýlíte, ale nemohu tady vypsat vše, co si tam můžete dát. Ty jejich creperie, ach, vonělo to už zdálky.
( konkrétně Frantíky podezírám z toho, že snědí vše, co se hýbe, třeba i pomalu... ).






Jo a rajčata tam voní jako rajčata, nikoli jako umělohmotné věci.




25 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Simonko, sluníčko mi také chybí.Ale už bude únor, tak bude víc světla a bude líp.
      Drž se, KOČKO.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Tak to jsem se pokochala, hned bych se někam za teplem rozjela. Nejvíce se mi snad líbí fotka uličky s deštníky, to je tak hravé, barevné a veselé :-), jupííí.
    Krásný den Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ta velká přehršel deštníků, to je dole, ve městě, v Carcasonnu, moc se mi to líbilo, stín a barevno.Šla bych na výlet, bosa i přes rozbité sklo, jak píše jedna autorka někde v knize.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Pohled z okna dnes je u nás takový do šeda. Podívání se na Tvoje fotky je krásné barevné a úplně člověk cítí tu vůni prostředí. Prostě paráda !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, proto je občas vyštrachám, ať se i ostaní potěší. Líbí se mi hlavně vesničky nebo malá městečka, jak v Itálii, tak ve Francii. A to jsem zatím nebyla ve Španělsku,ani v Řecku, na to si brousím ( zatím marně ) zuby dávno.
      ( loni jsem měla naplánováno: zájezd do Albánie a možná Sicílii a covid - že ne!! )
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko, dnes mi Tvoje fotografie plné slunce a barev přišly vhod. Za oknem je u nás šedivo.
    Představuji si, jak sedím u malého stolku, vychutnávám si kávu, zmrzlinu a sleduji okolí. Ty barevné deštníky se mi moc líbí.
    Měj hezké odpoledne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, vždy si vyhradím chvíli na posezení u kávy a nebo zmrzliny, na zájezdu a hledím na místní lidi.Zapamatuji si ty momenty a jedu pak domů potěšena.Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Nádherné fotografie, ty úžasné zahradní úpravy a pasáž z deštníků. To je fakt kouzelné. Nádhera. Máš krásné vzpomínky a ty ti nikdo nevezme. Krásné dny Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, pevně doufám, že v dohledné době za mého života se vše vrátí do normálu a ještě někam budeme moci cestovat. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, sladká Francie. 💓👍💋 Krásné fotky, které v pochmurném dni přišly víc než vhod.
    Francouzštinu jsem čtyři roky studovala a pak ještě navštěvovala přípravný kurz na státnice. K těm jsem ovšem nešla, stejně tak jsem nedokončila ten kurz. Srdce mě táhlo jinam. Když jsem pak byla ve Francii, dokázala jsem se zeptat na cestu, nakoupit a prohodit pár zdvořilostních frází.
    S tebou jsem se na chvíli zasnila a s chutí bych poseděla u dobrého vínka, či se prošla pod těmi úžasnými deštníky.
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  7. Jiřinko, to je tak hezké. Zacestovala jsem si alespoň takhle s Tebou u počítače...Hned bych někam odcestovala.Jak se neumím moc sbalit a dlouho mi to trvá, tak teď by se všichni u nás divili, jak bych byla rychlá. Nádherné deštníky !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já mám léta seznam, který si před cestou jen vytisknu a vyškrtám nepotřebné ( třeba běžky v létě ) a naházím do kufru a batohu a jsem raz dva hotová.A pokaždé toho vezu méně a méně. Už, aby se dalo. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Žerou frantíci i lidi, když se hýbou? Já třeba zrovna dnes velice pomalu... :D

    Krása, moc se mi líbí ty deštníky a hlavně ty plné talíře! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to nevím, ale znáš to, Angláni jim říkají šnekožrouti.Já si tam dala rybu a zeleninu a hranolky a vínko.Mají dobré polévky a taky saláty, i kuře jsme tam jednou měli a skvěle umí jídla z hovězího.A jejich sýry nebo čokoládová pěna nemají chybu.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko,vybrala jsi opravdové skvosty.Těch krásných barev.Ty jsou potřeba,když je zase pod mrakem a spíše prší,než sněží.
    Dočkáme se zase lepších a barevných dnů.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, u nás dnes prší, ale voda je potřeba, co naděláme. Přijede mi vnučka, tak vařím zeleninovou polévku a něco peču v troubě, ale jsou to kuřecí nohy, nic typicky francouzského.Odpoledne jsem dělala linecký koláč, voní celý dům.Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko,to jsou nádherné fotky.Tolik barev,sluníčka,dobrot.Fotka s deštníky mě zaujala.Strašně mi chybí výlety,cestování.Snad už to všechno jednou skončí a dny budou zase krásné,barevné,jako na Tvých úžasných fotkách.Děkuji,že jsem se s Tebou mohla opět kochat.Měj se moc pěkně.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to byl můj poslední velký zájezd, Gaskoňsko, poslední den zájezdu jsme pluli ještě po kanálu Midi a pak - na noc, odjezd přes kus Francie, celé Německo domů.Plnou hlavu krásných dojmů. Přála bych ti to zažít. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, ty jedna!!! To jsou tedy fotky!!! Ta místa, slunce, jídlo, úplně cítím tu náladu, atmosféru, to kouzlo při takové cestě...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, a to tam mám ještě nedodělky!Viděla jsem Bretaň, 2x Normandii, pokaždé jinak, Alsasko+Lotrinsko, Burgundsko+Champagne, Paříž a zámky na Loiře, Pikardii, 2x Provence, pokaždé jinak, a Kolem Mosely a Rýn. Taky kolem Ženevského jezera a pod Mont Blanc.A chvíli na Korsice. Chybí mi Podhůří Pyreneí, pak Auvergne a ještě další zámky až k La Rochelle a Bordeaux, to mi potvora covid nedovolil.
      Helenko, vy všichni mladí, máte ještě šance. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Díky za suvenýry, tu lehkost bytí Francouzů se nedá zapomenout☀️.

    OdpovědětVymazat
  13. Krásný zájezd, slunce, vůně, barvy......Rajčata v obchodě občas koupím jen v zimě a hned vím, že chutnají jinak, než mají. Já si je pěstuji na zahradě a to je jiná lahoda. :)

    OdpovědětVymazat