pondělí 18. ledna 2021

Průrva

 Průrva Ploučnice, pro některé známé místo, hlavně vodáci ji znají. Já, ač jsem u Ploučnice narozená a vyrostlá, podívala jsem se k tomuto místu pod hradem Ralskem docela pozdě a ještě k tomu v zimě! Ono se to tu jmenuje Noviny pod Ralskem, abych nepletla ty, co jsou zdaleka a nemají o tomto místě potuchy.

Docela se hodí, v této pro mne nepříjemné době, dát si sem nějaké zimnější fotky, že

milé KOČKY.

Až se zase bude cestovat, a já věřím, že ten čas nastane ještě za mého života, zase si najdu nějaký kout, kde se mi bude líbit a kde se bude dobře fotit. Tyhle jsem pořídila jednou, když jsme jeli s mužem na Oybin a cestou zpátky jsme si udělali zajížďku.













Údajně tam někde bylo kdysi mlýnské kolo, ale na mně nechtějte, abych vám řekla, jak a kde bylo osazené.

 Tento výlet a taky Průrvu u Břehyně, kde se pravidelně zastavujeme cestou do Doks nebo dál k Mimoni,  mi onehdy připomněla svým příspěvkem Jitka, Bylo to naše oblíbené místo (u Břehyně) už před dávnými lety, ale teď ho máme ještě raději, neb se tam dá koupit kafíčko a zmrzlina. Ale zas tam bývá hodně lidí. To si jeden nevybere.


A další, taková Průrva je u Novozámeckého rybníka, už jsem ji dávala na blog vícekrát, a nedávno jsem zjistila, že poblíž je ještě jedna, menší a na tu se, cestou na Českolipsko, v dohledné době s aparátem chystám. 


Chci překvapit manžela, neb o ní nemá - zatím - tušení. A to do Pekla, u Zahrádek, na bledule, jezdíme každé jaro. Ne trhat, fotit.


20 komentářů:

  1. Jiřinko, moc povedené fotky. Po ránu se u tebe kochám. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, já říkám, že tu máme hezky na každém kilometru. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, ty průrvy jsem jednou zahlédla v TV a pak nás krásně informovala Jitka. Ráda bych je navštívila, jsou to velmi fotogenická místa.
    Přeji hezký den a omlouvám se, že jsem tě včera přejmenovala...
    Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, krásně jsi mě pojmenovala. Ohledně těch děl ve skalách: neumím si představit, že bych to měla tesat.Největší psina je, že když lidi jedou autem kolem průrvy u Novozámeckého rybníka, vůbec netuší, co mají okolo a pod silnicí.Jiřina z N.

      Vymazat
  3. To se Ti to fotilo, když se Ti příroda předvedla!
    Moc bezva fotky !
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taková místa ani nevím, jak pofotit. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Zajímavé místo, ani můj muž vodák tam nikdy nebyl. Škoda, že je to od nás tak daleko, rozhodně stojí za návštěvu. Jiřinko, moc krásně se s Tebou cestuje.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, vodáci znají ta místa zase z jiného úhlu.Už jsem je na blog dávala, když jsme tam byli s Janou a pod., ale smázli mi ty fotky. Co nadělám. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Krásné fotografie jsi sem dala Jiřinko. Průrvu u Novozámeckého rybníka i tu Břehyňskou znám. K Ploučnici jsme se už chystali, ale manželovi se tam moc nechtělo, protože jak z Velkého Grunova, tak z Pertoltic se musí jít kus po silnici , kde je to sice označené i jako cyklostezka, ale je tam i běžný provoz. Autem jsou taková místa přístupnější, ale manžel se zase jet s kýmkoliv autem, bojí. Nemám to s ním jednoduché že? Snad nám to někdy vyjde a zajedeme se podívat i tam. Je tam krásně. Děkuji za hezkou podívanou a přeji Ti krásné zimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já tě naprosto chápu a tvého muže také. Můj nejel autem od asi září ani km.Jsou určité problémy, které neobelstíš.I tak je dobré jít aspoň do lesa poblíž.
      Dnes mi lítají ma balkon ptáčci a myslím na tebe a Jitku, jak u vás.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,opět moc hezké fotečky.Pěkný večer Ti přeju.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, děkuji, ač byla zima, různé barvy se tam našly. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, neznám tato místa, ale ráda jsem nakoukla. Zajímavé fotky.
    Přeji hezké dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, taky přeji pěkné dny.U nás teploty dost pod nulou, jen ten sníh chybí, vypadá to venku jen jako pocukrovaná bábovka.Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,děkuji za připomenutí našich nedávných výletů do stejných končin.Akorát jsme u Průrvy Ploučnice nelezli až nahoru.I když vím,že je tam pěkný pohled dolů.Syn s přítelkyní tady byli o víkendu,poslal mě fotky na mobil.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, však jsi mě inspirovala k nalezení těch fotek z různých výletů.Už aby byl březen. viď?
      Já bych jela někam i na sníh, ale manžel zrovna není schopen ve sněhu chodit.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, krásné fotky nad kterými jsem si zavzpomínala na dobu studií v České Lípě a našem výletování po okolí. 💓👍
    Točila se tu pohádka Princezna a písař, která byla o Vánocích v televizi.
    Měj krásný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tu pohádku neznám, bohužel, ale ve filmech často vidím známá místa.Vždy se zaraduju, pokud jsme tam byli. A taky vítám, když je to ve filmu napsané, kde natáčeli.
      Ahojky a opatruj se. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Krásné místo, které neznám. Zato zmiňované Zahrádky a Peklo jsme si už jednou prošli a došli do České Lípy. Tam jsem také fotila jak divá. :-D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marijo, díky za návštěvu. Jelikož občas bývá kvůli sesuvům Peklo zavřené, jezdíme zjara obdivovat bledule do Zubrnic.Tam, v místech zrušené trati směrem do Lovečkovic, je jich také spousta.
      Zámek v Zahrádkách je pořád asi v zuboženém stavu, po tom požáru.Ale v okolí Zahrádek je spousta míst vhodných k výletům.Mám ráda hlavně lipové aleje když lípy kvetou. Jiřina z N.

      Vymazat