úterý 9. února 2021

Jedna zasutá

 Nevím, kde se vzala, tu se vzala, jedna zasutá historka na mne vybafla právě dnes:

Milé KOČKY,

Mami! - ty jsi byla s V. v té hospodě u zastávky? ptala se mě dcera  se zvláštním důrazem v hlase telefonem, když jsem zrovna ten den nebyla u nich. Nacházely jsme se asi 35 kilometrů vzdušnou čarou od sebe, přesto jsem zrudla a začala se potit a pak jsem, ač nerada, musela přiznat, že ano. To bylo totiž tak: dcera byla maminkou už asi rok a já jsem jezdila k nim hlídat malou vnučku především v pátek a dcera si naopak někdy jezdila vyřídit své věci, aby do Prahy netahala to malé dítě, svěřila mi ho do péče, jednou to bylo zastřižení vlasů u kadeřníka, jindy kontrola u nějakého doktora, nebo dokonce občas udělala pár hodin brigádu ve svém zaměstnání, aby pomohla v práci kolegyním nebo neztratila s nimi krok. My jsme mezitím dělaly s vnučkou, co tak babičky dělávají, dají mu najíst, napít, uspí dítě a nebo se snaží ho zabavit. Radovánky jako ježdění s kočárkem po okolí, sledovaly jsme datla, jak mlátí do stromu, zajíčka, jak hopká v poli a tak. Když jsem věděla, v kolik že dcera přijede vlakem, šly jsme s předstihem na zastávku a čekaly. Někdy s velkým předstihem a tak se stalo, že vlak měl ještě zpoždění a proto jsem zašla do té hospody, respektive do její zahrádky, kde jsem si koupila kafe, no, žádná hitparáda to nebyla, ale bylo to černé, horké a v hrníčku, za asi 9 korun, no, nekup to...sedla jsem si tam na lavičku a vnučka seděla v kočárku, pod boudou seděli asi 4 pivaři, kteří řešili nějaké fotbaly a podobné, nesmírně důležité záležitosti a v té sluncem prozářené atmosféře jsme se zabavily a čekání nám hezky uteklo. A ptáte se, jak se to dcera dozvěděla?

Za někoílik dní jela dcera s vnučkou na plavání, přišly na zastávku, vnučka ukázala na hospodu a pravila : bába, tam!

Takhle babičku nabonzovat! Dcera asi vnučku vydrhla lyzolem a později mi to odpustila, ale já, kdykoli přijedu k nim na zastávku, vzpomenu si na to. Vlastně jsme vychovaly pravdomluvnou osůbku.







22 komentářů:

  1. Tak já jsem doma vedena jako kulturní referent a Sofinka pravidelně mamince napráskala, kolik restaurací a hlavně kaváren jsme spolu vymetly.
    A nohu přes nohu se naučila se mnou, což považuji za velice důležité pro každou mladou dámu, tím ta koketa v ženě začíná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovou babičku potřebuje každá žena! Chválím tě, Simonko. Věřím, že na jaře doženete manko.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jak začnou mluvit, je konec tajemstvím!!
    Ty mladé maminky tak přehánějí :-))))). Neřeknu, kdybyste spolu seděly uvnitř nějaké zakouřené (dříve), zaplivané putyky, což nepředpokládám, že by nějaká babička vnouče dovnitř vestrkala, pak by na místě byl zvednutý ukazovák jako výstraha pro babičku.
    Jiřinko, hezká vzpomínka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, u prvního dítěte je přísnost a přehnaná hygiena, u druhého polevěj a u třetího a dalších už nevadí ani slepičinec v ruce.hihi
      Mějte se krásně, u nás nachulelilo a dokonce jezdí malý stroj s pluhem! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jo,jo dětičky jsou upřímné. Někdy až moc :-))).
    Měj hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Pravda z úst nevinného dítěte😁

    OdpovědětVymazat
  5. Žalovat se nemá, ale hlásit se to musí. ;-) Jak už děti mluví, tak jeden musí dávat pozor. Naše Verunka je obecní drbna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, to je krásné, ta se neztratí. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. No ano,teď jsem se pobavila.Děti jsou pravdomluvné,někdy až moc.Měj se dobře.Marťa.

    OdpovědětVymazat
  7. Jiřinko, děti jsou čisté duše, ničím nezkažené a jejich pravdomluvnost nás občas přivede do rozpaků a jindy nám přivodí záchvaty smíchu. Myslím si, že coby babičky jsme to zažily mnohokrát. 😂🤣💓
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ona moje vnučka se asi chtěla mamince pochlubit, že tam chodíme, byla na svůj věk sice málomluvná, ale měla přehled.Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Také jsem si občas nějaký ten trapas zažila. Nejstarší syn,kdyz byl malý tak nabonzoval babičce kdeco. Vnoučata take občas něco prozradila, ale zrovna si na nic veselého nevzpomínám. Krásný večer Jiřinko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, když jsme bydleli ve V.Šenově, měla jsem paní učitelku mé dcery za kamarádku a ta mi říkala, že ač se dětí neptá, vše se dozví, jeden něco řekne a ostatní ho chtějí trumfnout a vyslepičí, kde co.Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Moje dcera byla a i je hodně upovídáná.Dávala se do řeči na ulici s každým a měla ráda esenbáky a díky ji mě každý ve městě znal.A jenom co nevěděla,to nepověděla.Vnuk zase rád vypráví různé zážitky,když jsem jezdila s vnoučatama na dovolené,to by bylo na knihu.Jak se rodina sejde,už začíná.To,babička,když.Mám to ráda.
    Jiřinko,hezký večer a věřím,že jsi dopadla dobře

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, v rámci možností je to dobré. Snad to tak zůstane nebo se to zlepší.Proč bych zrovna já nemohla udělat doktorům radost?
      Ohledně babičkovství - jsem ráda, že máš také spoustu zážitků s vnoučaty.To nám nikdo už nevezme.Stejně jako ty z přírody. Tak, ať se daří. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. :o) i já bych si na ledasco vzpomněla :o)
    Hezký večer, Jiřinko! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já bych mohla dělat profesionální babičku. Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Toz to je dobre... Na děti pozor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla v šesti letech taky pěkná drbna, prozradila jsem tetě, co jí naši koupili k Vánocům. Jenže teta si to taky mohla nechat pro sebe a nezradit mě.
      Jiřina z N.

      Vymazat