pátek 5. února 2021

Skotské hry

 Jak vyplynulo z předešlého článku, na Sychrovském zámku, respektive v jeho parku, bývaly Skotské hry, kam jsme s oblibou rok co rok jezdili a dokonce jednou jsme tam byli tři dny, po celou dobu té vzrušující akce. Spali jsme tehdy v bydlíku našeho známého, kam se nás vešlo asi 6 nebo kolik,  náležitě jsme si to užili, když jsme nikam nespěchali a mohli tam být od rána do večera. Krásný, vlahý večer, vystoupení pěveckých skupin, večerní stmívání se zámkem na pozadí,  přispěly k tomu, že na to rádi vzpomínáme. Jeden rok, to už měla dcera obě moje vnučky, jsme tam vylákali i dcery rodinku a náležitě jsme se potěšili, se Skoty i s vnučkami. Nejvíc jsem se vždy těšila na taneční reje, ti chlapi v sukni taky nebyli marní.

Milé KOČKY,

když dovolíte, ukáži vám, jak to tam vypadalo, pravda, jeden rok jsme tam natěšení přijeli, lilo jako z konve a odpoledne jsme dezertovali ( to neznamená, že jsme si dali dezert ) a ujeli jsme do útulna a sucha našeho bytu. Program býval velmi nabitý a pestrý. Myslím, že se tato akce dá nahledat na internetu rok po roce a kdo má zájem, snadno dojde k cíli. Já osobně považuji Skotské hry a Pražskou míli neboli Vysoká kola za 2 nej akce roku. Tedy, popravdě, až do doby, než sem vtrhnul covid.

Ale, co bych povídala:












































Toto je takový letmý průřez těmi různými slavnostmi na Sychrově...

Jak šel čas, vstupné bylo čím dál vyšší a účastníků, tedy i vystupujících cizinců a zájmových skupin čím dál méně a komerce se tam drala jako vlkodlak...pochválit však musím, že na konci rozlehlého parku pak opravili altán a vytvořili tam krásnou restauraci nebo spíš kavárnu s pěknými WC. Abych pravdu řekla, byli jsme na zdejším zámku i v jeho parku i mimo Skotské hry, jednou s vnučkami, když jsme s nimi trávili prázdniny na Malé Skále, jindy se švagrem a jeho ženou jako součást výletu a pod., máme to tam stejně jako na zámek v Benátkách n.J. nebo do Mnichova Hradiště ne příliš daleko. 

29 komentářů:

  1. Krásné připomenutí pro mě.Jezdívali jsme tam na skotské hry,ale i na jiné akce pravidelně s vnoučatama.Byl to vždy zážitek,ale také hlava na hlavě.Skotské hry se konají i letos koncem srpna.Snad se situace zklidní a budou moci na zámku Sychrov pokračovat v tradici.
    Jiřinko,měj hezký den a celý víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, na tebe jsem myslela, když jsem to psala, neb v Turnově a na Sychrově a tam okolo se vyskytujeme často a třeba jsme se potkaly? kdo ví...kéž by to letos vyšlo.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Na této akci jsem nikdy nebyla, ale že existuje, to jsem věděla. Občas i nějakou fotečku viděla. A dnes jsem jich viděla u Tebe kupu. Bezva ! Já mám takové akce ráda, můj muž méně :-)).
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, my jsme tam obvykle přijeli s mužem už brzy ráno, aby dobře zaparkoval, později jsou tam zmatky.Před zámkem bývá výstava aut, to si manžel nenechá ujít.Měj se krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Obrázek 16 a 17 a začala jsem pochybovat. To znám to je v Česku, tam jsem byla. Pravda pravdoucí, jednou na dovolené. Ale Jiřinko, to nevadí, stejně to byl krásný den. Děkuji. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, to je známý obrázek, Sychrov je přístupný a navštěvovaný a já mám ráda hlavně jeho park.( když neřádí covid ).
      Asi dám, některý den, obrázky z parku, když tam nejsou hry. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Na Sychrově jsem byla jednou a to před 3 lety, když jsme byli na dovolené v Českém ráji. Mám raději zámky bez větších akci, protože davy lidí mi nedají možnost si to místo tak vychutnat. Ale jinka to určitě byla zajímvá akce. Zdravím do N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarinko, my jsme tam byli i mimo hry vícekrát, ale na Skotské hry na Sychrov a Vysoká kola na Letnou v Praze chodíme ( pokud nemáme žlutou zimnici a horečku omladnic ) každý rok. Posílám pozdravy na sever Moravy ( nebo do Slezska ). Jiřina z N.
      Na čem kutíš?

      Vymazat
  5. Vzhledem k tomu, že dandíci jsou psi původem ze Skotska, chvíli jsem koketovala s myšlenkou, udělat na Sychrově při těch hrách i naše pravidelné dandičí setkání. Jenže když jsem viděla ty náklady a to by jsme tam byli jen dvě tři hodiny, navíc i vzdálenost pro některé z účastníků nakonec jsem to zavrhla. Ale popravdě vidět bych to i chtěla, jen je mi jasné, že z těch dudáků by mi šla za chvíli hlava kolem. Zažila jsem je párkrát na jedné psí výstavě a bylo to sice pěkné, ale také dost hlasité a za chvíli i monotónní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, my jsme jednou jeli z Kutné Hory a stavili jsme se na kopci Vysoká a nestačili jsme se divit. Bylo tam setkání majitelů psů - asi se jmenují vlkodav, (ti psi, ne majitelé), ale i když psy nemusím, líbilo se mi to a bylo to zajímavé, nakonec jsme se tam zdrželi déle.
      Neumím si představit takovou obrovskou, chlupatou obludu mít doma v malém bytě,
      Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Ano, irský vlkodav. Kamarád má chovnou stanici. Teď už má jen jednoho, ale měl smečku čtyř a byli to ti největší tulíšci. Děsně přátelští. A bacha! Dokáží se složit do tak malého balíčku, že bys to nikdy do takového obra neřekla. Moje známá měla v garsonce fenku vlkodava a ta rozhodně napáchala na vybavení míň škod než náš labrador... oni jsou při své velikosti nesmírně šikovní a graciézní v pohybu. Jak všichni chrti, protože to je taky chrt.

      Vymazat
    3. Skvělé info, to víš, my jsme mívali jen jezevčíka a taky jeden čas tmavou boxerku, ale to bylo v baráčku a ne v malém bytě.Známá měla labradora a to byl mazel, jezdil s námi i na výlety.Manžel míval dříve vlčáka a na ty nedá dopustit a taky se mu líbí haskáči.
      Já psy a kočičky mám ráda jen u jiných, domů to nechci.Stačí, že i teď uklízím často.
      V baráčku jsme měli tři kočky a jednoho kocoura.Tam to jinak nešlo, to by nás myši sežraly. Heuký den ti přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
    4. Popravdě iráček byl můj dlouholetý sen, ovšem do doby, než jsem od kamaráda zjistila, že se dožívají v průměru jen 8 - 9 let a hodně trpí rakovinou.

      Vymazat
    5. Tak to jsou pak smutné konce.My jsme si vzali psa, po zemřelém pánovi, krásného jezevčíka a ten hned vlezl do postele, z toho jsem měla šok, ležel jako špagetka mezi mnou a manželem a tomu to nevadilo.Já celou noc nezamhouřila oči.
      Bohužel, moc dlouho u nás nebyl.Byl to jediný pes v tomto bytě.Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Ty sukně, nádhera😊. Asi pochází ze Skotska to rčení o některých mužích že jsou sukničkáři😂.
    Moc hezká reportáž👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, jo, to je možné, vidíš, to mne nenapadlo.Zvedne sukni a hned máš jasno.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Rok od roku jsou podobné akce na hradech, zámcích tak hojně navštěvované a řádně zkomercionalizované, že jsme na ně přestali jezdit. O jarmarcích ani nemluvě. Dospěli jsme k tomu, že nám je nějak líp v lese, než se tlačit v davech :-). Takže pro nás hrady a zámky -jedině bez přídavných akci.
    Jiřinko, hezký pátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tomu rozumím, ale my jsme tam jezdili právě za těmi Skoty, protože nám to připomnělo ten zájezd v r.1998.Zpočátku, ty první ročníky, tam nebylo nic rušivého a bývala tam skvělá nálada.Dudáci nedudali pořád, program byl pestrý, postupně různé akce a třeba manžel se šel podívat na orly a jiné dravé práky, já zas na něco jiného, jezdili tam Caledonian klub Praha a mne bavilo se dívat na jejich vystoupení.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jsem asi jediná, kdo nezná Skotské hry a bohužel jsem nebyla ani na Sychrově. Můj muž by se na takovou akci i patřičně oblékl. Kdysi jezdil s partou kamarádů a jednou se domluvili, že pojednou převlečeni za Skoty. Je to delší historka. Můj muž si ušil sukni a vestu, má ji dodnes schovanou. A vyrazili, Jižní Čechy tak viděly Skoty mluvící česky. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tak to je borec! Moje dcera, když tam s námi jeli, taky ušila kostkatou sukni sobě a stejnou i dceři, mé vnučce a jelikož mladší holčička měla jen 1 rok, tak jí dala kostkované oblečení pro batolata. Ta tam ale spíše fungovala jako sekačka na trávu, protože byla na dece a pořád zkoumala trávník.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, tyto hry pravidelně naši kluci fotí a natáčejí.. Na sedmé fotce odspodu (fotograf s dlouhými vlasy), je syn Pavel. Ale jsou to starší fotografie, teď už má vlasy ostříhané. Fotograf v zeleném tričku je asi divák, to není nikdo z rodiny... Jinak naši tam mívají i fotokoutek, kde se pak diváci mohli fotit se sokolníkem případně se členy souboru. Zrovna před Vánocemi tam Pepa s Romankou fotili nabídku na nový prohlídkový okruh zámku, který by se měl letos otevírat. Hlavně aby pominul ten "neřád C" a mohly se zámky zase zpřístupnit. Mně se zámek moc líbí. Na těch hrách jsme a nebyli, ale viděla jsem videa, která Pepa točil. Já bych tam nemohla kvůli těm davům lidí. Ale podívaná je to hezká. My jsme tam byl, když tam měl syn Pavel svatbu a pak ještě na výletě po několika letech. Zámek se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, já jsem vždy čekala, jestli se někdo na mých fotkách někdy pozná a je to tady, to je super. Myslím si, že jsou akce, na které je dobré se podívat, i když taky s mužem raději chodíme sami do lesa, já třeba na zámky už moc nechodím, ale do zámeckých parků ano a ráda.Na Sychrově je to trochu jako ve Francii, ten Rohan je tam znát. Pa Jiřina z N.
      pozdravuj své kluky fotografy

      Vymazat
  10. Jiřinko, krásné fotky z parádní akce.👍 Netušila jsem, že se takováto akce na Sychrově koná. Byli jsme tam kdysi na prohlídce, dozvěděli se o "knížeti Rohanovi" a prošli si úžasný zámecký park.
    První partner mé dcery chodil v kiltu rok co rok na akci "Zimní přechod Brd". Sebou míval jejich psa beaucerona (stejný pes Sorbon byl ve filmech a Angelikou). A já se ho jednou zeptala, zda mu není zima. Prý ano. A pak pronesl, že si na chvilku sedne na psa. 😂🤣
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat

  11. Hey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3

    www.pimentamaisdoce.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  12. Na Sychrově jsme byli,ale je to už dlouho.To jsme byli ještě celá rodina,když byli kluci malí,ale ne na Skotské hry.Prošli jsme zámek i park,moc se nám tam líbilo.Mám ráda zámky i hrady,ale těch lidí.Ráda jsem se s Tebou podívala na krásné fotky.Měj se hezky.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty hry by se ti, Marťo, určitě líbily. Buď se sedí na dece a sleduje některý z programů, nebo chodíš po parku a nahlížíš na jednotlivé prográmky. Hrozně rychle to tam utíká. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Tyhle hry se konaly vždycky ve stejnou dobu, kdy jsme jezdili s rodinou na Slovensko. Mrzelo mě to, chtěla jsem tam alespoň jednou zajet...
    Jiřinko, měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, na Skotské hry na Sychrově a na Vysoká kola na Letné jsem se snažila mnoho let nezapomenout. Ovšem na jiné akce, kde je spousta lidí, moc nechodíme, třeba nějaké technopárty a koncerty, to není pro nás...výjimkou byly letecké dny, to manžel zbožňuje,takže Roudnice, Praha, Mladá Boleslav, Hradec Králové a Mošnov a já nevím, co ještě, to jsme jezdili a obvykle se tam objevili moji bráškové a jednou dokonce nechali ,,svézt,, mamku vrtulníkem. Moje máma byla skrytý kaskadér.
      Ta by byla schopna, kdyby žila, skočit v devadesáti padákem.
      Pa Jiřina z N.

      Vymazat