úterý 16. února 2021

Zkušební vzorek

 Tak nějak by se to dalo nazvat, když se mým rodičům 16.února 1948 narodilo první dítě a rovnou holka. Moje babička, mámy máma, to měla z první řady, neb jsem se narodila doma. A hned jsme si s babičkou Annou padly do oka. Měla jsem ji velmi ráda a ona mi to oplácela, nebo to bylo obráceně? Jestli jsem s někým hodně chodila do kopců a do lesa, tak to bylo s ní, ona mě naučila názvy bylinek, pamatuji se, jak mi nakázala sedět tiše na pařízku a opravdu, slibovaná liška přišla. Slyšely jsme v lese nad Verneřicemi houkání parníku z Děčína, na pasekách poletovali motýli, o kterých si dnes můžeme jen nechat zdát. Možná byli tak velcí jen proto, že já jsem byla tak malá?

Milé KOČKY,

dnes už babička sedí někde na obláčku a diví se, co mi brání v rozletu, nikdy neslyšela o nějaké malém viru, který nám všem hodí na dlouho brzdu. Jasně vnímám, jak jiný a snadnější jsem zatím měla život já, na rozdíl od babičky, která ovdověla v poměrně mladém věku a prala se se životem v závěsu se čtyřmi dětmi, ( nemluvě o tom, že jí ještě 2 děti umřely).Nejhorší je na tom to, že si uvědomuji fakt, že ač se snažím, stáří s jeho neduhy je mi v patách, už mi často hází klacky pod nohy. Proto každý den dobrý, kdy můžu být soběstačná.







V sobotu, v neděli a včera mi volalo a přálo příjemné věci několik přítelkyň ještě z doby, kdy jsme chodily do práce a tvořily kolektiv. Jedna dokonce z lázní, kde si léčí pooperační stavy. Holky, moc vám všem upřímně děkuji. Rovněž jsem moc ráda za všechny krásné komentáře na blogu. Jsem tu v dobré společnosti a ještě dlouho chci být.



32 komentářů:

  1. Jiřinko, děkuji za krásné vzpomínky. Ano, často se zamyslím na tím, jak hodní a dobří lidé měli neskutečně těžký život, že se s nimi osud nemazlil a oni stejně nezahořkli.
    Měj se moc hezky, Helena

    PS: ta kytice je nádherná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, zajímavé je, že s babičkou od Strakonic ( tátova máma ) jsem si až tak moc nerozuměla, ale s touhle ano, asi, že jsme u ní v domě spoustu let bydleli.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Tak nejprve Ti opožděně a s omluvou k včerejšímu svátku přeji všechno nejlepší. Hlavně, že jsem si v neděl večer říkala, že Jiřinkám musím ráno popřát ! Taková jsem prostě já.
    Taky mám vzpomínky na babičku (mamku mamky) ty nejkrásnější vzpomínky. Rok než jsem šla do školy, jsem s malými přestávkami pobývala u ní ( mamka byla nemocná) a pak každé skoro celé prázdniny do doby, kdy se ze mně stala slečna v sedmé třídě :-). Taky měla babička těžký život - pět dětí. Děda zemřel když mojí mamce byly 4 roky a nejmladší strýc se narodil jako tzv.pohrobek. Nikdy jsem ji neslyšela naříkat, byla moc hodná, zpívala mi takové ty písně s příběhem...třeba: V jednom háji na Moravě žila dívka spanilá.... Taky jsme chodily do lesa, nenásilně mne učila spoustu věcí...no bylo by to na dlouhé psaní.
    Druhá babička byla taky fajn, ale ta byla taková víc modernější- byla švadlena.
    Uf, to jsem se nějak rozepsala.
    Hezký den,Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, to nic, mám to podobně, pořád myslím na to, jak mám někomu zavolat a popřát a pak to prošvihnu a volám o den, dva později. I tak to potěší. U nás napadl nový sníh a je to hezký pohled z okna. Jiřina z N.
      že ses rozepsala, nevadí, hezky sis zavzpomínala...

      Vymazat
  3. 73? To máme sedm plus tři, takže... Všechno nejlepší k desátým narozeninám!
    Mám tě ráda,
    tvoje Adélka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélko, děkuji, jak jsem zvyklá, že se na svátky a narozeniny scházíme, tak mi to teď chybí. Máš tady nějaké oblečky, kdy to předám? řekni mamince a tátovi, že se v mrazáku krčí kachna a dvě husí stehna, ať něco naplánují a já dám dědovi zástěru a pustím ho k troubě...
      pro tebe tu bude něco bez masa...Jiřina z N.

      Vymazat
  4. V dobrém ti Jiřinko vzpomínky závidím, já totiž babičku zažila jako dítě jenom jednu a to již byla hodně nemocná, druzí prarodiče zemřeli před mým narozením, a tak jsem byla o podobné zážitky velmi ochuzena.
    Ta kytice je nádherná. A z předcházejícího komentáře/Adéla mám však pocit, že není k svátku? Ty máš narozeniny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, odpovím na každou otázku, svátek mám 15. a narozeniny den poté, 16.2. - měla jsem spolužáka, byl narozený 29.2.1948 a tak měl narozky jen jednou za 4 roky.S babičkou jsem byla jedna ruka, nikdy mi s mojí matinkou neřekly jinak, než Jiřinko, asi se jim to líbilo.Mamka se jmenovala stejně.
      Kytku jsem si koupila sama, poslal mne pro ni manžel, neb se mu ve sněhu špatně chodí, jinak mi každý rok kupuje kytku on. Většinou mi kupuje několik velkých karafiátů a do nich kytici těch malých, ví, že mi to vyhovuje, protože ty dlouho vydrží ve váze.A pak mladí, ti mi taky dopřejí květiny a obrovskou bonbonieru Lindt.Plus nějaké dárky, znáš to.Kytky byly hodně přebrané, neb byl ten Valentýn a kupovali i ti, kteří na kytky moc nejsou.
      Letos dostanu od dcery a zetě spešl dárek, ale až v březnu, neb jsme se tak dohodli a je to zatím tajemství.Zveřejním, až tu bude.
      Alenko, děkuji a měj se hezky. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Tak to ti tedy přeji ještě všechno nejlepší k narozeninám MILÁ KOČKO, užívej si života s plnou polní - to znamená ve zdraví, štěstí a radosti.

      Vymazat
    3. Alenko, já po těch zkušenostech, co mám, si raději užívám každý den.Moc děkuji za přání.
      Také přeji obvykle lidem jen to dobré. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko,hlavně zdravíčko Ti přeji a k tomu pohodu a štěstí. To vše ve dny všední i sváteční. Krásně jsi nám to vše popsala a sama zavzpomínal.
    Kytka je nádherná, svěží. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně za přání, to zdraví se hodí a kytka je den po dni jiná, tulipány se vytahují nahoru a rozkvétají a růžičky se choulí v borůvčí. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Přeji ještě hodně dnů v soběstačnosti a zdraví 🎂🥂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně a obojí potřebuji jako sůl. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko především Ti přeji hodně ZDRAVÍ A ŠTĚSTÍ. Ja vzpomínám jen na dědu. Babička zemřela, když jsme ještě bydleli v Telči a také je tam pohřbena. Druhou babičku a dědu jsem neznala. Žili na Slovensku v obci Velké Uherce. Tak ze takove vzpomínky nemám . Spíše na dědovo vyprávění, kdy vzpomínal, jak byl jako horník v závalu a viděl Permoníka, který mu ukázal odkud přijde záchrana. Vždycky jsem chtěla, aby mi to vyprávěl. Přírodu mám ráda a v létě si právě těch motýlů a toulani loukami fakt užívám a věř, že těch druhů je pořád dost. Krásné narozeniny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, tak to muselo být zajímavé, poslouchat dědovy vzpomínky. Já lituji, že jsem nevyslechla pořádně mamku, dokud jí to pořádně myslelo, pak už si na některé věci nemohla vzpomneout nebo se jí to pletlo.Hlavně okolnosti z tátovy rodiny byly zajímavé a nikdo už do toho nevidí, neb jsou všichni na onom světě.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko ano máme lehčí život než naše babičky. Babičky byly nejen praktické, ale i moc chytré, i když měly jen 3 obecné. Také často a moc vzpomínám. Jiřinko k narozeninám hodně, hodně zdravíčka slunce v duši. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, každý je nějak ovlivněný svými předky, pokud s nimi nějakou dobu žil a taky těmi geny, co si budeme povídat. Babička mi z legrace říkala: tebe jsme našli v zámeckém parku, protože, když se mi něco líbilo, tak to bylo drahé a zvláštní a jí to nešlo do hlavy, kam na to chodím ( a to jsem kolikrát ani na cenovku nekoukala) - třeba se mi líbily hedvábné šaty, koupila jsme si je a nepotřebovala jsem mít šatů moc, stačily 4 -5 různých a měla jsem na každou příležitost. Jediný problém byl vždy s botami, mám velkou nohu a jsme vysoká, tak i rukávy u kabátu byl problém.
      Měj se hezky Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Tak tedy přeji krásné narozeniny, pevné zdraví, dostatek zajímavých témat k dalším článkům a hodně spokojených "milých koček" :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu ráda, když sem s KOČKAMI zaběhne občas i nějaký ten KOCOUR. A děkuji za přání. Je to od tebe milé. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, ještě jednou vše nej, nej, nej, hlavně zdraví, šzěstí a pohodu. 🌹🌹🌹

    Krásné vyznání a milé vzpomínání na babičku. I já na ty své s láskou vzpomínám.
    Měj se báječně. 💓🍀

    OdpovědětVymazat
  11. Jiřinko,i já Ti přeju k narozeninám všechno nejlepší,zdraví,štěstí.Moc pěkné povídání jsi sem dala.Já měla jen jednu babičku,ta už tady dlouho není a moc mi chybí.Měla jsem ji velmi ráda.Často na ní vzpomínám.Květina je moc krásná.Hezký večer,měj se dobře.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, moc děkuji za přání, taky chci být babičkou, na kterou budou vnučky vzpomínat s radostí. Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Teď mě to trochu spletlo,ale nakonec došlo.Včera svátek a dnes narozeniny.Tak ještě jednou Jiřinko,jen a jen ať tě čekají samé hezké věci a hlavně ve zdraví.
    Krásná kytice.
    Měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, děkuji ti. Naše mamka vždy pekla k svátku a k narozeninám každému dort a oslavenec dostal větší kus, než ti ostatní a já, jako na potvoru, dostala dort jen jeden! dnes už přiznám, že mě to štvalo! Asi proto mám ráda dorty, hihi. Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Jiřinko, přeji především zdraví a ať se Ti plní cestovatelské sny.
    Moc hezky vzpomínáš na babičku, stejně jako já vzpomínám na babičku Marii. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, svého času jsem byla dost žárlivá a to prý jsem po této babičce také zdědila, naštěstí mě to pak přešlo. Jiřina z N.

      Vymazat
  14. Jiřinko stavím se do řady a přeju dodatečně všechno nejlepší k svátku i k narozkám. Máš to všechno naráz, viď. Moje kamarádka se narodila na Štědrý den a jmenuje se Eva. Tak když jí na vánoce volám, říkám jí vždycky: "Všechno nejlepší k svátku, narozeninám, vánocům a velikonocům.." To už máme takový rituál. Na svoji milovanou babičku taky moc vzpomínám. Když už byla hodně stará a celá ohnutá, tak ke mě přišla, opřela o mě hlavu a říkala:"Každej chce lásku". Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tak to budeš mít brzy svátek a já ti oplatím přání: Hodně lásky, zdraví a štěstí a děkuji ti za to tvoje. Ať se nám žije hezky. Jiřina z N.
      ...jak říkával náš Toník, lidi na Titaniku byli zdraví, ale neměli štěstí.

      Vymazat
  15. Jiřinko, krásně vzpomínáš na babičku a zážitky s ní. Právě tvůj mnou zmeškaný svátek mne přinutil mrknout do kalendáře, kdo ze známých v nejbližší době bude mít svátek...Já jsem na tohle strašný lempl, i když si tak ráda hraju s obrázky a na svém blogu nabízím všelijaká přání. Tak tedy s velkým zpožděním si ještě dovolím popřát hlavně zdraví a brzké uvolnění této napjaté doby, která nás brzdí a nechává v domovech. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, moc ti za přání děkuji.
      Jako nejstarší z dětí jsem vždy všem - rodičům i sourozencům a později i jejich partnerům posílala přání ke všem svátkům, narozeninám a k Vánocům, Velikonocům...
      jenže dnes, když známka stojí 19 korun a máme mobily, se to scvrklo na volání nebo smsky, těch pohlednic už je méně.
      Ještě nedávno jsem měla zvyk: pohlednice k Vánocům a Novému roku jsem navlékla na šňůrku, z jedné jsem vystříhala čísla ( letos 2021 ) a tu jsem dala doprostřed a pověsila to nad dveře do obýváku.Ovšem budu tam tapetovat a tak jsem to odstranila.
      Jindy jsem zas věšela na šňůrku pohlednice, které mi z dovolených posílaly vnučky.
      Jiřina z N.

      Vymazat