pátek 5. března 2021

Když se řekne: Poohří

 Já vím, že jsem o tomto koutu Čech psala vícekrát, ale kdo to bude hledat zpátky, nota bene, když mi tam smazali fotky? A tak se na Chebsko klidně, spolu,

milé KOČKY,

vydáme zas. Tentokrát jsem pro vás vybrala hodně staré snímky, ráda tam jezdím, ale uvědomuji si, že vzhledem k okolnostem a věku a svému i manželově stavu to v budoucnu nejspíš bude už méně často. A mám dojem, že pro lidi z druhého konce republiky by mohlo být zajímavé se podívat do Chebu, do Františkových Lázní nebo do vesnic v okolí? Přiznám se, že to tam nemáme zrovna blízko a pokud jsme na tuhle stranu republiky jeli, obvykle jsme se v Mariánkách na pár dní ubytovali a vyráželi do okolí na celodenní výlety. Protože, to mi klidně věřte, je tady toho tolik k výletování, až se jeden diví a kdo nemá problém s hranicemi, může si zaturistikovat i kousek za čárou, v Německu. Nabídka je velmi pestrá. Mám vyzkoušeno.

Milé KOČKY:

schválně volím staré fotky, aby vám, až se tam pojedete podívat, vše přišlo hezčí, předpokládám, že se mnohé opravilo a vybarvilo, mám i takovou zkušenost z tohoto i jiných měst )

Cheb s jeho hradem:








Františkovy Lázně:


















obec Doubrava a Poutní areál Maria Loreto u Chebu:














Seeberg:





Nový Drahov:



Dovolím si také tvrdit, že když se tu člověk šikovně utáboří, bude-li pěkné počasí, může zažít krásnou, 14 denní dovolenou. Protože to pak budete chtít ještě na SOOS, na Kladskou, projít si zajímavosti v Mariánských Lázních, podívat se na Hazlov i Vildštejn, na klášter v Teplé, do Bečova a mám pokračovat? Co třeba rozhledna Krásno, Tachov a Jízdárna ve Světcích, městečko se zpustlým zámkem v Plané, zámek Kynžvart a Andělská Hora, Bochov a hrad Hartenštejn? Nezapomněla jsem na Loket a Chlum sv.Maří, Karlovy Vary, nebo třeba Úterý? Někomu se bude chtít podívat na Komorní Hůrku. Byl tam i Goethe, proč byste se tam neměli podívat i vy?
( psala jsem o tom i jindy, třeba naposledy 26.12.2020 - ne, nemám sklerozu, zatím - ale, kdo ví, jak to bude s cestováním v létě, mohlo by se to tam hodit? schovat se před davy...)

16 komentářů:

  1. Jiřinko, krásný typ. Máme to přes celou republiku, ale už jsme pár cest podnikli. Bydleli jsme v Mariánkách, užili jsme si Teplo, Kladruby, Kynžvart a hlavně Loket. Po cestě zpět Andělskou horu. Ale ještě máme rezervy :o)
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, tak víš, o čem píšu, na Andělské Hoře jsem byla asi 4x a není vyloučeno, že tam zas nepolezu.Ještě jsem tam totiž nevzala vnučky! Líbí se mi tamní kraj, hodně lesů a nebývá tam vedro.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko, díky za krásné fotografie. Připomněla jsi mi naši dovolenou, už to bude 10 let, hrozné jak čas letí. Byli jsme ubytovaní v Dubině u Karlových Varů a odtud jsme vyráželi na výlety. Viděli jsme SOOS, Cheb, Františkovy lázně a krátce jsme pobyli v Mariánkách. Snad se tam někdy budeme moci vrátit.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tak to mám radost, že to znáš.
      Já dnes pod rána převlékám peřiny, peru, vařím, uklízím a dělám jako čert, zítra budu lenošit.Na neděli jsem připravila na blog sedmidílný seriál jako dárek pro blogové KOČKY.Počasí u nás? chvílemi šero a za chvíli sluníčko a to je paráda! Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, krásné fotky, které mi připomněly spoustu výletů, které jsme do této oblasti podnikli. Rádi se tam vracíme a stále je co objevovat. SOOS jsme navštívili v různých ročních obdobích. Kdysi jsem na poutačích v rezervaci viděla zmrzlé ledové sloupy u bahenních sopek. Vydali jsme se tam v době, kdy mrzlo tak, že i ptáci chodili raději pěšky, ale zmrzlé sloupy se nekonaly. Byli jsme tam tehdy úplně sami, byla zavřena i expozice, která ukazuje zvířenu západu Čech, pokladna a nikdo nechtěl zaplatit za parkoviště. 😀
    Rozhodně to nebyla poslední návštěva tohoto kusu naší země. Jen vím, že na Komorní hůrku už nepolezeme. Nic ta není. Lezli jsme tam v roce, kdy jsme byli na Vesuvu a asi jsme čekali něco víc. 😊
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, teď jsi mě dostala s tím Vesuvem, já jsem tam byla prvně při pobytu v Lázních a byla jsem zklamaná také, ale je to místo zajímavé. Ohledně Soosu - při první návštěvě to tam bublalo a ,,vřelo,, a při dalších slabota.Ale stejně se tam jindy zase stavíme.
      Tak cestování ( až to půjde ) zdar. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko,moc hezké fotky a jelikož jsme z druhého konce republiky,ráda jsem mrkla.Krásné Františkovy lázně a další místa,kde jsem ještě nebyla.Jestli nás "pustí"ven,tak budu táááák moc výletovat a tááák se těším.Hezký pátek i víkend.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, to bude výletový fičák! Ať ti to vyjde. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko to jsou krásná místa a nádherné fotografie. Máme od Vánoc poukaz na ubytování kdekoliv a už jsme se domlouvali, že bychom jeli právě do těchto míst s ubytováním někde v okolí hradu Loket. Hlavně, aby se vše uklidnilo a mohli jsme se v pohodě vydat do těchto míst. Hlavně aby fungovalo ubytování a restaurace, byly otevřené hrady, zámky a muzea...Zatím se můžeme jen těšit a doufat, že se situace zlepší a uklidní. Přeji Ti krásný a pohodový víkend a hlavně zdravíčko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, z Lokte byste to měli docela fajn, na všechny strany něco blízko je. Moc bych vám takový pobyt a výletování přála. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Na dovolené v Mariánkách jsme také projeli okolí. Líbilo se nám tam moc ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tam stojí za to jet i vícekrát. Tak víš, o co kráčí. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  7. U nás je tolik krásných míst.Také jsme tady kdysi byli.Do Františkových lázní jsme vozili tchána a on si to vždy pochvaloval,co je tam ženských.
    Jiřinko,moc krásné fotografie.
    Měj hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, byla jsem ve Fr. Lázních 3x a počtvrté mě šoupli do Jeseníku a tam se mi líbilo taky hrozně moc. Na dvojku bílého do Lázní II. jsme si s jednou kamarádkou rády zašly.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, moc ti děkuji za opáčko. Loni v květnu jsme měli zamluvený zájezd do těchto míst a byl přeložen kvůli covidu na červenec, měla jsem obavy, jestli se to vůbec uskuteční a povedlo se. V Chebu, Fr. Lázních, M- lázních, K. Varech...se mi moc líbilo. Vždy se tedy ráda podívám na fotky i někoho jiného, protože i když ze stejných míst, tak často z jiného úhlu a tedy nově. Na letošek mám objednané Domažlicko, ale až na září a to se obávám, že opět budou podzimní omezení. Přeji hezký příští týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, Domažlicko máme s mužem taky rádi, jen vím, že na Čerchov už nepolezu. Byla jsem tam naposledy s vnučkami na dovolené asi před 2lety, oběhali jsme kde co, protože já jim ráda ukazuji hezká místa, kde jsme s dědou ( mužem ) dříve i vícekrát byli. Třeba ve Kdyni a nad ní na hradě a na rozhledně Koráb jsme byli vícekrát.Na Korábu jsme jednou i nocovali.
      Prababička bydlela u Sušice v Hrádku a tak tam to známe taky důkladně. Sušici a Domažidle ( jak to nazývala moje dcera, když byla malinká ) máme rádi hodně. A nebývá tam hlava na hlavě.
      Jiřina z N.

      Vymazat