pátek 23. dubna 2021

Blaník

Dnes sem dám vzpomínku na Blaník. Jeli jsme tam vícekrát, ale nejvíc se mi tu líbilo zjara, kdy je vidět  daleko...Ačkoli jsme nepotkali Blanické rytíře ani jednou, byli jsme na Blaníku spokojení, především nás těšilo rozhlížet se ze zdejší neobvyklé rozhledny.

Milé KOČKY, 

také okolí Blaníku skýtá mnohá cestovatelská lákadla a to si pište, že odtud budete odjíždět s pocitem, že se sem rády vrátíte. Pro jistotu uvedu: stojí za to zajet si i na nedaleký hrad Šelmberk a do Mladé Vožice, případně navštívit Vlašim, zdejší zámecký park.

( jednou jsme byli v Českém Štemberku na malé dovolené a na Blaník jsme jeli na kolech a to nebyl dobrý nápad vracet se až potmě! dodnes z toho mám husí kůži...)









Pozorným čtenářům neunikne, že jsme na dovolené jezdili podezřele často, ale to tak není, pracovala jsem v pondělí a ve středu celý den až do večera, v út do odpoledne a ve čt do oběda, pak jsem měla volno ( posledních 6 a půl roku před důchodem ). A tak jsem využila mnohé dny od čt do neděle na malé dovči. Místo cigaret a alkoholu jsme kupovali benzín a vstupenky na hrady a zámky, hihi.


26 komentářů:

  1. Jiřinko, děkuji za další pěknou inspiraci!
    A kolikrát a kdy na dovolenou - to neřeš, to je tvoje věc, nikdo ti na ty výlety nepřidával...
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, však to znáš sama, někdy se daří a jindy přijdou starosti.Snažím se sem vrátit pár pro mne zapamatováníhodných událostí a výletů.
      Snad to přide i návštěvníkům blogu vhod.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Jiřinko,myslím,že je to každého věc,jak naloží se svoji dovolenou.Měla jsem kolegyni,ktera bydlí v Klokočí s výhledem na Klokočské skály a tak,když jsme všichni plánovali dovolenou říkala,že ona nemá potřebu,že žije na krásném místě a nikam ji to neláká.Proč ne.Ale každý,kdo pracuje se těší na dovolenou,já ji vždy plánovala,jen jsme z jedné přijeli.Jenže mám hodně dovolených na diákách a nebo jsme natáčeli na kameru.Posledních deset let jsem jezdila s vnoučatama,fotek mám moc,ale na všech děti a ty fotky jsem už kdysi dávala na blog a k něm se vracet už nebudu.
    Na Blaníku je krásně,kdysi jsme tam byli s manželem,když jsme cestovali se stanem po naší republice.
    Jiřinko,měj hezký den a celý víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, Klokočské skály jsem prolezla s vnučkami o dovolené na Malé Skále. Děda čekal v autě a nám to pěkně dlouho trvalo.
      To bylo pořád: mladší vnučka na skále: babi, vyfoť mě, starší: babi, nefoť mě.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Dobře uložené peníze a dokonce je hlídají i blaniční rytíři😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když nahoře na rozhledně prodávají jen obyčejné černé kafe, přišlo mi vhod. Ale výhledy byly parádní. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Jiřinko další krásné místo jsi mi představila a za to ti děkuji. Jinak kolikrát a kam jedeš na dovolenou nebo na výlet je přece jen Tvoje věc. My také alkoholu neholdujeme a nekouříme, tak že také se teď za ušetřené peníze také snažíme cestovat. Už se nemůžu dočkat až bude možné jet někam dál a třeba se i ubytovat. Chtěla bych si ještě užít cestování dokud to fyzicky zvládneme. Přeji ti krásný den. U nás je zase zima.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, moc bych to všem zájemcům přála, aby se dalo alespoň u nás cestovat. Dnes nám posíláte ,,odshora,, studený vítr. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Další místo, kde jsem ještě nebyla. Pořád žasnu, jak máš tu naši zemičku a nejen tu doslova prošmejděnou. :-)
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haničko, a ještě by toho dost přibylo, nebýt rok a půl toho covida!Ten mi pije krev! Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Manžel je rodák z Vlašimi, ale nikdy nás do toho koutu vítr nezavál, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, mám hodně ráda tamní zámecký park s jeho pavilonem! Někde to mám i na blogu, naposledy jsme tam byli loni? Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Další hezký tip na výlet a třeba také malou dovolenou. Peníze jsi dobře investovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, mám oblíbená místa, ale nakonec se mi líbí téměř všude. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko,krásný výlet jste si udělali.Toble místo jsem ještě nenavštívila.A i já se přikláním k názoru,že ,jak často jezdíš na dovolenou a výlety je Tvoje věc.Každý má tu možnost.Také často jezdíme,a jezdit budu.Nebudu sedět doma,těším se,až to zase půjde.Plánů mám spousty.Přeju Ti moc hezký den.U nás svítí sluníčko,ale hodně fučí a je chladno.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, jezdím ráda a také se ráda dívám k ostatním blogerkám, když dají nějaký výlet na blog, pořád se u nás dají najít krásná místa.
      U nás dnes slunečno, chvílemi pod mrakem a studený vítr.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Také jsme tam kdysi byli na výletě. Nevím, jestli by to manžel ještě vysupěl, bylo to celkem dost do kopce. Přeji hezký víkend ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my to už chodíme takovou postupnou oklikou, ne po té strmé pěšině, jsme starší modely.Hezký dne přeji. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Jiřinko, do Vlašimi jezdím často, ale na rozhlednu na Blaníku jsem se ještě nepodívala. Díky za tip a snad jednou se z ní také rozhlédnu po okolí.
    Přeji prima víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášenko, do Louňovic pod Blaníkem to máš odtud kousek, a parkovat se dá u lesa.Mezi oběma Blaníky.Hezký víkend do Č.B.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  11. Jiřinko, další prima výlet. A kolikrát jsi jezdila na dovolené je Tvoje věc a vůbec by mě nenapadlo nad tím přemýšlet. Díky za inspiraci. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, kraj za Blaníkem směrem východním mi vždy připadal jako bohem a lidmi zapomenutý...Jiřina z N.

      Vymazat
  12. Jiřinko, děkuji za krásný článek a fotky, které vyvolaly spousty vzpomínek. Na Blaníku jsem byla naposledy ještě za svobodna. A to už je opravdu včera.😂🤣
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, tak až zprovozníš zahradu, můžeš udělat kontrolní den na Blaníku a okolí. V tom případě se stavte v Neustupově, vesnici, kde mají zajímavý kostel apod. Taky Vlašim - zámek a park... stojí za to projít, třeba, když kvetou lípy! Ve voticích nebo Vrchotových Janovicích si taky spravíte chuť?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  13. Pěkné víkendové dovolené. Do Českého Šternberka už se chystám delší dobu. Vlastně mě k zájmu o něj přivedl spisovatel V.Vondruška.🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, pár výletů jsme dokonce udělali s mužem tak, že jsme někam dojeli vlakem, šli podél Sázavy a pak jinde zase skočili na mašinku a jeli domů.Ale manžel raději třímá volant. Jiřina z N.

      Vymazat