neděle 18. dubna 2021

Roudnice - Louny

Když jsem se rozhodla zveřejnit některé z našich výletů, sáhla jsem i po jednom, pro mne zajímavém: do Roudnice, města níže po Labi, kde jsem byla tolikrát a kam moje babička chodívala z Čelákovic pěšky na pouť, vyprávěla mi o tom jako malé holce. Už když jsem psala kdysi na blogu o starých mostech, zmiňovala jsem i Roudnici. Starý most už tady dávno nestojí, je tu místo něj most moderní. Město samo má spoustu památek, dva židovské hřbitovy, nedaleký Říp a jeho rotundu, na všechny strany od Roudnice najdete množství turisticky hodnotných míst, třeba blízké Lázně Mšené, Budyni n.O., klášter Doksany, tvrz v Brozanech, zámky Pátek a Peruc, kde se narodila moje švagrová, s jeho Oldřichovým dubem a Boženinou studánkou, a pokud si nedáte pozor, dojedete až do krásného města Louny. Taky moje oblíbené Libochovice a na dohled hrad Házmburk. Mácha to chodil pěšky, my máme auta a hromadnou dopravu, tak se toho, 

milé KOČKY, 

není proč se bát. Dokonce vím o jedné vesnici kousek od Roudnice, kde údajně mají Muzeum velikonočních vajíček a ještě jsme tam nebyli, to se musí napravit! A to nemluvím o Zlonicích, a Vraném a dalších obcích, které také něčím lákají. Zkusím vaši zvědavost nakrmit několika snímky z našich občasných toulek do této, pro nás nedaleké oblasti:

Roudnice:
















popojedeme do Budyně: 








po pár km kolem Ohře jsme v Libochovicích: 









Oldřichův dub:





Boženina studánka:



zámek Peruc:






Louny:








Však vy si, děvčata, co nevidět najdete svoje cesty a podniknete výpravy za krásami naší republiky, o tom jsem přesvědčená. Kousek od Loun se dá na Rané pozorovat rej paraglajdistů...





17 komentářů:

  1. Jiřinko, tohle je kout naší země, kde cítím dluh - naprosto neprocestovaný. Děkuji za fotky! Cestu už plánujeme :o)
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jsem moc ráda, že se líbí místa mnou vybraná, přeji hezké počasí a dobrou náladu, až to budete poznávat. Při pohledu na Házmburk si vždy vzpomenu na Máchu.Ale nebyl to můj spolužák! ne, ne.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Co skvostů se v našim městech, městečkách a obcích nachází.
    Opět jsem se ráda podívala tam, kde jsem nebyla.
    Klidnou neděli, Jiřinko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já mám nejraději městečka s původem ve středověku, uličky a zákoutí.Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Krásná místa, krásné fotky, až by jeden nevěřil, že je v Čechách tolik krásy pohromadě 😊.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, to máš pravdu, je tu co obdivovat a mám radost z každé opravené a opečované budovy, zahrady, sochy či parku. A nemluvě o starých stromech.
      Pozdravuji na sever. Jiřina z N.
      co vaše iglů, už se to lepší a bude i u vás jaro?

      Vymazat
    2. Iglů i sníh už jsou pryč, sluníčko taky nikde, jen ta kosa tu je pořád :D.

      Vymazat
  4. Jiřinko, díky za dnešní krásné putování, moc se mi líbilo. R.

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko, nad tvými fotkami jsem si zavzpomínala na místa známá. V Roudnici bydlívala sestřenice, mám město prochozené, jen mi chybí návštěva zámku.
    Tu jsme nevynechali v Libochovicích, ale ... průvodce tak příšerně drmolil, že mu vůbec nebylo rozumět. Tehdy jsem byla tak naštvaná, že jsem napsala do návštěvní knihy, že by měli poslat pana Macka k logopedovi. Přiznala jsem se pak paní v pokladně a ta se smála a řekla, že mám pravdu a nejsem zdaleka první, komu se jeho výklad nelíbil. 😀 Většinou se ale chovám slušně.
    Peruc a Louny znám také dobře, jezdívali jsme tam za přáteli (a oni zase k nám). Už tu nejsou. 😢
    Po mnoho let jsem toužila po tom vystoupat na Ranou a pak se nechat vzdušnými proudy nadnášet na rogalu. Nikdy k tomu bohužel nedošlo. Ale kdykoli jedeme kolem, vzpomínám na svůj mladický, neuskutečněný sen.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je radost, když má někdo vadu řeči a dělá průvodce.Loni jsem si v Libochovicích užila kvetoucí zahrady a bylo mi tam hezky. Jiřina z N.
      Alenko, těší mě, že to všechno znáš a že si to takhle u mne připomeneš...

      Vymazat
  6. Jiřinko,naše zemička je tak krásná!Tolik úžasných míst,která neznám,která sem dáváš,na to mi celý sešit nestačí.Však plánů už mám dost,ještě trochu lepší počasí.U nás konečně po týdnu vylezlo sluníčko,sice je chladno,ale to nevadí,procházka byla skoro dvouhodinová.Už mi to chybělo,chtělo to ven z paneláku.Děkuji,že jsem se mohla opět pokochat krásnýmí fotografiemi,navštívit hezká místa,kde jsem nebyla.Pěkný zbytek neděle!Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, tohle jsem přesně sledovala, když jsem můj blog zakládala a musím zcela neskromně doufat, že se to konečně daří. Aby se podívali na ta místa i lidé, kteří z nějakých důvodů nemohou sami na to místo přijet.Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko,včera hrozně blbnul robot a chtěl odškrtávat obrázky a tak jsem musela s komentováním přestat,to nezvládám.
    Seznámila jsi nás se zajímavými místy,některé fotografie mě hodně zaujaly,ale jsou to místa skoro 200 km od nás.Uvidíme.
    Měj hezký začátek týdne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitu, chápu, ale není v našich silách vše vidět na vlastní oči. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko hezké fotografie. Tato místa docela dobře znám, kromě Peruce. Tam jsme se nedostali, protože když jsme tam měli namířeno, tak byla zrovna výluka a tak jsme skončili tehdy někde jinde, myslím že v Libochovicích na zámku, které je uvnitř opravdu nádherný a krásný je tam i park.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, taky se nám občas stalo, že jsme byli donuceni změnit během výletu trasu.
      Hlavně o prázdninách, když jsou všude jen objížďky, má s tím můj manžel problém a málo trpělivosti. Jiřina z N.

      Vymazat