pondělí 26. dubna 2021

Třebíz

 Třebíz - vesnice kousíček od Slaného a z hlediska výletování skvělý cíl, nemluvě o tom, že v jeho okolí je také spousta zajímavých míst a není nutno jezdit hned domů:

Milé KOČKY, 

měla jsem štěstí, že pokud jsme sem občas zavítali, bylo pěkné počasí. Navštívili jsme tu jeden statek, který si rádi vybírají filmaři, je tu občas k vidění vnitřek starého krámku na návsi a rodný dům Václava Beneše Třebízského, kněze, spisovatele, z druhé poloviny 19.století. Byl to velice zajímavý člověk s poutavou historií. viz třeba:

https://www.mu-klecany.cz/web/cs/historie-turistika/historie/vaclav-benes-trebizsky 

Slyšela jsem také o tom, že v Třebízi je zajímavé zahradnictví, asi s možností nakoupit třeba bonsaje?

V okolí jsou k vidění dřevěné zvonice v mnoha obcích, o některých jsem již psala dříve, je tu nedaleko nedostavěný kostel v Panenském Týnci. Ten stojí také za návštěvu.

Dovolím si přidat několik obrázků z této příjemné akce:





Kvílice:




Třebíz:














 Panenský Týnec:







A pár slov pro vzdálenější blogerky: o pásmu Mělník - Velvary - Panenský Týnec :je tu mnoho dost zničených zámků, jakož i spousta zajímavých památek, ale často jsou ve špatném stavu. Na některé je ale radost se podívat: zámek v Peruci, kostel ve Zlonicích, třeba obec Vraný má zámek, bránu, Křížovou cestu a kousek odtud je dolmen, na této trase je několik židovských hřbitovů... když jsme jezdívali auty s přáteli do Vraného ke známým, vždy jsem si cestou udělala zastávku a prohlídku nějaké té stavby. Je to stará, zemědělská oblast a na dohled od Řípu má co nabídnout: Mšené Lázně, Horní Beřkovice, Hořín, Budenice, a mnohé další, někde nepřístupné, jinde jen na nakouknutí přes plot a politování. A to jsme kousek od Prahy!

17 komentářů:

  1. O téhle části naší země zatím jen sním - hlavně tedy o Panenském Týnci. Ale sny se plní, tak nezoufám.
    Jiřinko, děkuji za krásné fotky a přeji hezké pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, až najdu místo, které nestojí za výlet u nás v ČR, napíšu to tady velkým červeným písmem.Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Nádherné místo.Sem bych se ráda podívala a možná se podívám.
    Měj hezký začátek týdne Jiřinko

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, to byste asi zvládli, do Mělníka a pak jako na Slaný...Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko, krásné fotografie. Některá místa znám , jinam je složitější spojení jak vlakem tak autobusem...Panenský Týnec jsme už plánovali před lety, ale nebylo tam žádné výhodné spojení tak, abychom se stačili zase vrátit domů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, ono je fakt, že pokud se jede autem, stíhá se toho více, ale i vlakem a pěškobusem se leccos nechá podniknout, ovšem moje nohy už mají raději ty autovýlety. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Jiřinko ono se to jinak cestuje hromadnou dopravou od vás, když jste uprostřed, než od nás z těch kotárů. My kdybychom vyrazili směr Panenský Týnec ráno v šest, tak jsme tam v deset hodin, ale jsou tam čtyři, případně pět přestupů a to kombinuji vlak + autobus.

      Vymazat
  4. Jiřinko krásný tip na výlet, díky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Jiřinko, krásné fotky z báječného výletu.👍👍 Panenský Týnec znám, byla jsem tam několikrát, je to mystické místo a kdysi jsem o něm na svém blogu psala. Teď je to článek bez fotek, tak jako mnoho dalších.
    Nalákala jsi mě na ty dřevěné zvonice, i když to není daleko, tak je neznám.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ono je jich kolem města Slaný několik a všechny jsou zajímavé...
      Já se u nich klidně nechám na chvíli vysadit, pokud jedeme okolo.
      Hezké pondělí Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko,krásné fotky.Je to od nás dost daleko,takže nevím,jestli se někdy podívám.Ale nikdy neříkej nikdy....Zaujaly mě dřevěné zvonice,líbí se mi,stejně jako kostelíky,zámky a jiné památky.My cestujeme převážně vlakem a autobusem.Když bylo v rodině auto,bylo to jednodušší,ale majitel auta zase nechtěl moc výletovat.To si nevybereš.Tak si plním sny,výletuju,když to jde.A už se těším,až to zase půjde.Měj hezký zbytek dne.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, nejde o to, kolik toho stihneš, ale aby ses potěšila na vzduchu a případně vyšlápla nějaký ten kopec.Já bych třeba nešla cvičit do sklepní tělocvičny, to raději polezu na Lovoš každou sobotu. Tam si sednu, vybalím sváču a kochám se pohledem na Říp. ( to víš, na Baranec už nepolezu, to bývávalo ).
      Mějte se na Moravě krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Smutný pohled na památky ohlodané zubem času... Zvonice se mi moc líbí!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, škoda, že nejsou na plno věcí peníze a někdy ani chuť, na to musí být lidi. Jiřina z N.

      Vymazat
  8. U nás je tolik krásných a přitom neznámých míst. Moc ti děkuji za seznámení s tímto místem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, obdarováváme se navzájem. A zadarmo. Jiřina z N.

      Vymazat