čtvrtek 8. dubna 2021

Úplně čerstvé

 Odpoledne jsem si sedla k počítači, že si prohlédnu několik blogů a případně napíšu pár komentářů, jenže se mi děly věci: komentář jsem napsala, ale neuhnízdil se nebo jen jeho část, a to se mi dělo u několika blogerek, i řekla jsem si, že nemá cenu se zlobit, když tomu stejně rozumím jako koza petrželi a rozhodla jsem se, že si udělám malou procházku kolem náměstí a okolo Kulturáku, sebou jsem vzala malý foťáček, co kdyby tam bylo něco k focení.

Milé KOČKY,

tady jsou mé, úplně čerstvé úlovky, abyste měly přehled, jak to u nás vypadá, sice foukal silný a ledový vítr, ovšem občas vykouklo sluníčko a mračouny pluly po nebi jako duchny.






























Otázka do diskuze: všude se mluví o sezoně medvědího česneku, jako každý rok touto dobou a přitom je medvědí česnek údajně chráněná rostlina: tak, jak je to? ví to někdo na beton? Já jsem největší množství viděla v Divoké Šárce a neodvážila jsem se to tam rvát. Ale vím i o jiných lokalitách, vím o mnoha blogerkách, které ho zpracovávají na pesto...

20 komentářů:

  1. U mě na zahradě si ho chráním já😊

    OdpovědětVymazat
  2. Jiřinko,máš zde nádherné fotografie. U nás jsou místa označena Chráněné území,tak tam nelze česnek Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tušila jsem něco podobného. Jiřina z N.
      přeji krásné dny...

      Vymazat
  3. Komentáře některé dny hodně blbnout,to se s tím netrápím a zkusím jindy.
    U nás toho dnes na focení moc nebylo.Napadlo dost sněhu a ten začal mizet až později odpoledne,kdyse obloha trochu rozjasnila.Zima byla velká,hlavně ledový vítr,ale Bleky to nevadilo a tak jsem běhala za ni.
    Krásné fotografie kytiček.
    Jiřinko,hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, ty první snímky jsou z jedné nedaleké zahrádky a ty další, včetně videa, jsou z náměstí. Jedna zahrádka naproti nám bývala plná kytiček, nejkrásnější ve městě, ale noví, mladí majitelé tam nasypali štěrk a zlikvidovali záhony.Je mi z toho smutno. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. V poslední době často vypadá internet, dnes mi to také nechtělo několikrát okomentovat některé příspěvky. Vše je prostě přetížené :-).
    U nás tulipány vystrčily listy, přišel sníh s mrazem, takže se lekly a čekají na teplo. Našla jsem na zahradě jednu narcisku s malým kvítkem, ten strachy také nepopoleze, ostatní narcisky zřejmě opět sežraly myši.
    Jiřinko měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tos mi připomněla, že jsem před dvěma lety ležela pár dní v Mělníku ve špitále s paní, která se jmenovala Narciska. To bylo poprvé, kdy jsem takové jméno slyšela. ( a na Slovensku jsem jednou poznala pána, jmenoval se Silvestr ).
      Letos je jaro leckde opožděné, i tady bylo několik dní hodně chladno.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko medvědí česnek stejně jako jakákoliv jiná rostlina, se nesmí trhat v jakékoliv chráněné přírodní rezervaci. Já na něj chodím každý rok, máme svoje místo a žádná rezervace to není. Letos ho nasbíral syn. Na zahrádce nám zatím kvetou jen mini narcisky, sněženky a bledulky už odkvetly. Měj se hezky. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, tak to je, jak jsem tušila. Díky za radu.
      Už brzy asi bude teplo a vše rychle vykvete. Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, děkuji za tu záplavu jarní nádhery. A ten česnek - Lenka už ti odpověděla.
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, doufám, že to potěší všechny, ke komu se jaro ještě nedostalo.Když vidím v telce zprávy o sněhu a nesjízdnosti silnic, divím se, jak je to možné.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Jiřinko, koukám jak to u vás krásně kvete.
    Měj se hezky. R.

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezké květinky, které mě potěšily. U nás ještě ráno na mnoha místech ležel sníh. Teď roztál, ale zima je pořád, hlavně fouká ledový vítr. Ani se mi dnes na procházku nechtělo jít. Stejně není teď nic na focení, protože louky ještě moc zelené nejsou a obloha je bílá...Mně kvetou jen poslední šafrány a primulky. Jinak zatím nic. Krásné jarní dny Jiřinko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, ono to přijde, KOČKO.Pak to půjde rychle. Před dvěma lety jsme na zájezdu v tuhle dobu měly tak krásně. Jiřina z N.

      Vymazat
  9. Jiřinko, krásné květinové fotky. 👍👍 Koniklece jsou úžasné ostatní také.
    Co se medvědího česneku týká, mám ho už tři roky na zahradě, kde ho průběžně sklízím. V přírodě je to riziko, vím že roste ve Hvězdě, ale tam se teď kvůli omezení cestování za hranice okresu, venčí půlka pejsků z Prahy. Tam nebrat! 😃
    Měj hezký den.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, to máš obrovskou výhodu, sklizeň na vlastním pozemku. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Nádherné květiny. Jaro je tu, jen do všeho u nás napadl sníh a padat bude dál. Medvědí česnek je chráněný, neměl by se v lokalitách vyrývat, ale myslím, že nahrát si pár lístků výskytu neublíží, jen by se nemělo po rostlinách šlapat. Vím k lokalitě u Starého Jičína a byla jsem svědkem,buď si ho lidí trhali do igelitem. Je pravda, že je tam tam tím česnekem doslova zarostlý chodníček turistické značené trasy. Prostě kam se podíváš, všude česnek. Někteří si medvědí česnek pěstují i na zahrádce,pokud mají pro něho podmínky. Mně se strašně líbí na tvých fotkách ty koniklece. Zaujaly mně i ty modré kytičky podobné modřencům, ale překvapily mě tulipánové listy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, tuším, že jsou na fotkách v bílé a v modré a že to jsou asi ladoňky??? ale jistě se najdou schopné zahrádkářky, že ti poradí. Pac a husu Jiřina z N.

      Vymazat