čtvrtek 8. dubna 2021

Navrch ještě jeden

Byli jsme s vnoučatama u Adršpachu na srpnové dovolené a jen jsme se vrátili, vyjeli jsme si tam znova, tentokrát se švagrem a jeho ženou. Výletovali jsme po okolí a užívali si tamní přírody, když jsem dostala nápad a udělali jsme si celodenní výlet do Polska. ( sice jsem dostala vynadáno, protože silnice tam byly přímo devastující a auto šlo po návratu málem na opravu, ale místa, která jsem vidět chtěla jsem viděla a s Marcelkou jsme byly spokojené). Chlapi sice vrčeli, nicméně je to dost brzy přešlo.

Milé KOČKY, 

v Polsku podle mého názoru mají spoustu památek, ale jsou dost často v některých oblastech v hrozném stavu. Je to velká škoda. Tady je k nahlédnutí část naší kratší dovči:

Dřevěný kostelík v Broumově:




v Adršpachu:








Zabkowice Slaskie: 
zdejší Šikmá věž





Ziebice:




Paczkow:


Dobrošov, Jiráskovca chata


 hospital Kuks:















přehrada Les Království:





hrad Pecka na závěr:


21 komentářů:

  1. Krásná místa, některá znám, ale v Polsku jsem nebyla, jen jednou v Jelení Goře :-) na nákupech. V Adršpachu bylo tenkrát tolik turistů z Polska/mnoho autobusů/, to se mi moc nelíbilo. Ne, že by mi vadilo, že jsou to Poláci, to v žádném případě, ale že jsme si šlapali skoro po zádech. Z toho jsem byla celá rozhozená, žádný klid na vnímání té přírodní krásy.
    Jiřinko hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, v létě se tam nedá nikde zaparkovat, právě pro velký nával turistů z Polska. Ale na jaře či na podzim se to dá vydržet a my tam jedeme 2 stanice vlakem z Hodkovic, kde bydlíme u jednoho pana B., moc se nám v tom koutě republiky líbí. Jiřina z N.

      Vymazat
  2. Adršpach je jedno z míst, které mám do budoucna v plánu prozkoumat. Jen to vykoumat, abychom se to užili bez těch stovek lidí, co se tam hrnou 😀.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, my jsme postupně prochodili a pojezdili tu oblast a nemá chybu.Doporučuju. Jiřina z N.

      Vymazat
  3. To všechno bych taky ráda navštívila..., ale za současné situace, abych žila do 100 let, jinak to už nestihnu😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně si to můžeš navýšit na víc, vzpomeň na matku královny, ta ještě asi ve 103 letech pila vhisky.Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Moc krásné fotografie Jiřinko. Líbí se mi přehrada Les království. Tam bych se ráda podívala, ale těch míst je tolik, že o nich můžu jen snít...Děkuji za krásnou podívanou a přeji Ti prima den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, stavujeme se tam pravidelně, když se vracíme okolo domů z nějakého výletu. Taktéž na Zvičině. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Pěkné výletování. Ta místa u nás znám - no to by bylo, abych je neznala, ale ta místa v Polsku jsem nikdy nenavštívila.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, ač jsme tam byli několikrát, tak na ten kopec s rozhlednou Žaltman jsme ještě nevylezli, zatím jsem to nestihla!Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Jiřinko, zase jsem s Tebou viděla kus naší země a nakoukla i do Polska. V Polsku jsem byla také jen jednou a také v Jelení Goře, to mi bylo asi 14 roků. Na Kuksu jsem byla s mamkou, ale to už je spoustu let. Díky za krásné fotografie. Měj se hezky. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tak to jsem tě ráda vzala sebou, pojeď i příště...Jiřina z N.

      Vymazat
  7. Další krásná místa, Jiřinko! Broumovsko je moc krásný kraj, nedávno jsem prožila on line prohlídku klášterní knihovny. Les království - tam jsme chtěli zajet na podzim a kochat se zlatou přírodou, to se tedy nepovedlo... A Kuks - krásné adventní a zahradnické trhy na jaře, úžasné zahrady a sochy, pochopitelně. Rádi se tam jen tak zastavíme a oddechneme si, když jedeme kolem.
    Přeji hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, moc mě mrzí ta knížka, která se mi ztratila beze stopy, o Kuksu a jeho majiteli, který to nechal vybudovat a o Lysé nad Labem...o sochách v lese (Braunův Betlém) a tak...zastavení v Žirči a kafíčko u Labe dole pod hospitalem...
      Zdravím a mávám Jiřina z N.

      Vymazat
  8. Jiřinko, moc děkuji za milé připomínky míst, která jsem navštívila. Tedy kromě Broumova, kterým jsme vždy jen pokaždé projížděli a také polských měst, která neznám. Adršpach je moje srdcovka. Les království je unikát na který mě upozornil můj bývalý kolega, který pocházel z nedalekého Verdeku.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, ta přehrada na Labi hrála v několika filmech, ale názvy si nepamatuji.Jen jednu detektivku vím jistě. Pa Jiřina z N.
      A Broumov si nenech ujít!

      Vymazat
  9. Jiřinko,na přehradě Les království jsme byli.A Adršpach mám v plánu už dlouho,jen mně děsí ty návaly lidí,jak někdy ukazují v televizi ty hrozné fronty čekající na vstup.V Polsku jsem taky nebyla,děkuju ti,že jsi mě vzala na bezva výlet!Hezký den.Marťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťo, nesmíš tam jít o prázdninách, ale jinak se to dá. Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Moc ráda jsem tě, milá Marťo, vzala sebou. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  11. Tu přehradu bych chtěla vidět na vlastní oči. Vždycky mi fotky pripadaji6 jako z ciziny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, to je tak zajímavá stavba, že ji poznáš na první dobrou, hrála v několika filmech.
      Jiřina z N.

      Vymazat