pondělí 10. května 2021

Hurá na severozápad

 Kdo čekal, že ho dnes vezmu na Orkneje, těžce se ve mně zklame, zůstávám při popisu svých výletů v republice a zavedu vás,

milé KOČKY, 

postupně, poté, co projedeme Středohořím,

do Milešova, obce pod Milešovkou, 














do Duchcova:




















a do Oseka...














kolem Lovoše svištíme domů:



V Milešově je zámek, který je využit asi jako LDNka, v parku je hodně zdevastovaný pavilon, nedaleko u hřbitůvku - na jehož ploše jsou hroby převážně poničené a povalené - krásný, barokní kostel a je velmi fotogenický, ( a doufám, že od té doby, kdy jsme tu naposledy byli, už i opravený )...

V Duchcově, kde jak známo skončil Jacomo Casanova jako knihovník ve zdejším zámku, se mi něco líbí a něco vůbec, památky a městečko ano, ovšem volají po opravách a záchraně, ale už jsem o tom psala, že sem sestěhovali problémové lidi snad z půlky republiky a podle toho to tu vypadá. I tak ovšem město stojí za návštěvu!

A po pár km přijedeme do Oseka, kde se dá navštívit klášter a kostel, který je opravdu překrásný, nemluvě o mnohých památkách v městečku a pokud se vydáte nahoru ke hradu stejného názvu a bude-li tam umožněn přístup ( my jsme se od brány museli vrátit ) uděláte si pořádnou procházku hore kopcom.

a spojte si info ze včerejška ...

10 komentářů:

  1. Do Duchcova se cestuje s pasem cudnosti, nebo zbrojním pasem?😁😁😁😁

    OdpovědětVymazat
  2. Jiřinko, Okrneje jsem nečekala, výlet po naší krásné zemi je lepší. Máš pravdu, že některé památky jsou v hrozném stavu a doufejme, že se jim dostane záchrany. A v Duchcově určitě bloudí duch velkého Casanovy. ;-)
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růženko, tam kus parku uhryzal důl, muselo to být ( pokud nelilo ) krásné sídlo pod Krušnými Horami, než se začalo těžit. Pa Jiřina z N.

      Vymazat
  3. Jiřinko,seznámila jsi nás s dalšími krásnými místy.Hodně by mě zajímal Osek,ale jsou to místa už hodně vzdálená.Kousek od Duchcova mám úžasnou virtuální kamarádku.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, pod Krušnými Horami je toho spousta k vidění, ale manžel mi do určitých oblastí nerad jezdí, a taky nemá rád např. místa u Berouna, i když je tam krásně. On má rád Vysočinu a mnohá další místa bez problémů, jenže když musí řídit celý den auto, musím na něj brát ohledy.
      Dokud jezdil vlak z Děčína zadem, přes Libouchec, tak se k lanovce na Komáří Vížku dalo snadno dostat a nyní šmitec.Možná něco spácháme s kamarádkami vlakem?
      Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Hezký výlet jste si udělali. Duchcovský zámek se prý původně měl bourat kvůli těžbě. Poslední část dolu prý končila tam, co začíná v zámecké zahradě ten rybníček. Naštěstí se od těžby upustilo a z místa, kde se těžilo je teď po zavážce velký park se spoustou laviček. Obdivovala jsem tam hlavně sochy Matyáše Bernarda Brauna, kterých je tam hned několik. Děkuji za hezkou podívanou a pro mě i vzpomínky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járo, taky mě tehdy zarazilo to o tom dolu a představovala jsem si celou tu krajinu před těžbou. Prý to byla jedna velká, zemědělská oblast.A těch hradů a zámků, co tam bylo.Od Děčína až k Chebu. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. Jiřinko, děkuji za fotky. Těmi to místy jsem buď jen projížděla nebo tam byla pracovně. Ale chystám se tam i soukromě.
    Měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my máme republiku docela projetou a prochozenou, ale Mostecko - s tím máme problém a ještě pár míst...Tam jsou ty silnice pro manžela nepříjemné a nechce mi tam jezdit. Jiřina z N.

      Vymazat